Leidingsystemen Viega voor nieuwbouw European Patent Office

Geplaatst op 03 maart 2017 door Redactie

In Rijswijk (ZH) bouwen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros als bouwcombinatie New Main aan de nieuwbouw van het European Patent Office. Bij de bouw wordt op grote schaal gebruik gemaakt van Viega leidingsystemen. Zo wordt het Megapress-buisleidingsysteem ingezet voor het verbinden van de klimaatleidingen in de maten DN 32, DN 40 en DN 50.

De hoofdleiding van de klimaatinstallatie heeft -alleen al voor verwarming, ventilatie en air conditioning- op iedere verdieping een lengte van 400 meter. De klimaatleidingen in de kelder van het gebouw en in de schachten voorzien het primaire deel van de installatie van water. Van het leidingwerk dat normaal gesproken op locatie wordt gedaan, wordt in dit project 70% geprefabriceerd. De prefab-delen worden op locatie gekoppeld met behulp van het Megapress-systeem.

Tijd- en materiaalwinst

Het Megapress-systeem bewijst daarbij onder meer bij het isoleren zijn voordeel door de tijd- en materiaalwinst die worden geboekt. Bij het gebruik van groefkoppelingen is er veel extra tijd en materiaal nodig om ook die goed te kunnen isoleren. Met het Megapress-systeem kan de fitting direct met de buisleiding worden geïsoleerd. Door de lange leidingtrajecten is deze snelle verwerking een welkome verbetering.
De inzet van het Megapress-systeem wordt binnen het project vereenvoudigd door het feit dat voor het Megapress-programma de BIM-families beschikbaar zijn voor Revit. De voordelen daarvan blijken onder meer op de bouwplaats waar ondanks de grote hoeveelheid prefab-leidingwerk toch alles overzichtelijk blijft.

European Patent Office

De nieuwbouw van het European Patent Office valt met name op door de, voor Nederlandse begrippen, opmerkelijke maatvoering. Het gebouw is 150 meter lang, 107 meter hoog en slechts 12,6 meter breed ter plaatse van de standaard kantoorvloeren. Even opvallend is de stalen constructie die wordt afgewerkt met twee glasgevels.
Naast het Megapress-systeem worden ook het Prestabo-, Profipress- en Profipress XL-systeem van Viega ingezet bij de nieuwbouw van de EPO. De firma Sanitair Installatie Hoogendoorn uit Woerden zet het Profipress-systeem onder meer in voor de drinkwater- en sanitaire installaties. Daarmee komen de voordelen van de Viega systeemtechniek volledig tot zijn recht. Eén techniek die voor alle installatiedelen kan worden toegepast.