Zijn duurzaamheidsbeloftes gebouwen wel reëel?

Geplaatst op 06 maart 2017 door Redactie

D66 runner-up voor de Tweede Kamerverkiezingen, Stientje van Veldhoven, heeft twijfels over de realiteitsgehalte van duurzaamheidsbeloftes rond gebouwen. Een interview met haar van vorig jaar augustus was aanleiding voor een werkbezoek bij twee FHI bedrijven, om helder te krijgen hoe technologie kan helpen de doelen werkelijk waar te maken. En wat moet er dan in Den Haag gebeuren om die technologie ook toegepast te krijgen? FHI federatiebestuurslid Piet van Veelen en FHI directielid Kees Groeneveld vergezelden Van Veldhoven bij haar bezoek aan respectievelijk Deerns in Rijswijk en Priva in De Lier.

Beide bedrijven, ingenieursbureau Deerns en fabrikant van klimaatbeheersingssystemen Priva, zijn lid van de FHI-branche Gebouw Automatisering. Beiden opereren vanuit een meer dan stevige duurzaamheidsdoelstelling.

“Bij alles wat wij doen in ‘building services’ is onze doelstelling minimaal 20% besparing”, was de opening van Erik Lousberg, directievoorzitter van Deerns Nederland. “Via onze hefboomfactor, de resultaten bij klanten, denken wij zo’n 1250 maal onze eigen voetafdruk te besparen.” Of dat ook lukt bij overheidsgebouwen, wilde Van Veldhoven als volksvertegenwoordiger natuurlijk weten. “Bij Rijksvastgoed is het moeilijker”, is de ervaring van Wouter Kok, Smart Building specialist bij Deerns en managing director van het nieuwe spin-off bedrijf bGrid. “De trend is dat de afstand tussen vastgoedbeheer en de gebruiker kleiner wordt. Dat is nodig om te kunnen besparen onder meer via een veel hogere bezettingsgraad, dankzij online monitoringsystemen. Dat is bij Rijksvastgoed moeilijk. Het beheer staat daar organisatorisch verder af van de gebruiker.”

Stientje had op de fiets willen komen, maar de afstand Rijswijk/De Lier was toch net te lang en de agenda te vol.

Blijft natuurlijk een indrukwekkend verhaal hoe Priva zich heeft ontwikkeld van leverancier van kachels voor kassen naar een internationaal opererend bedrijf dat zich nu richt op het ‘creëren van een klimaat voor groei’. En dan hebben Jerry Vermaas, general manager Building Automation Nederland, en Jan Westra, strategic business developer, het over crossovers in de ‘sustainable urban delta’, ‘indoor farming’, ‘urban farming’ en de ‘greenbelt’ rond de stad.

Als het gaat om de vastgoed waardeketen, daarvoor levert Priva producten om de ‘performance’ van gebouwen te monitoren. “Wij constateren dat 80% van de gebouwen niet werkt zoals ze zijn ontworpen. Meestal staat binnen een jaar het hele systeem ‘op de hand’”, ervaart Vermaas. “Vaak ontbreekt het aan mensen die voldoende kennis hebben om te kunnen monitoren.”

De reactie van Stientje van Veldhoven is weer heel direct en wonderbaarlijk doelgericht voor een politicus. “We moeten de handhaving van duurzaamheidseisen gaan versterken en we moeten voorbeelden gaan laten zien. Het is nu het moment.”