Lastig: Leerling of ervaren monteur aannemen?

Geplaatst op 18 juni 2018 door Redactie

De economie is weer op stoom. En ook de installatiebranche plukt hier de vruchten van. Zeker omdat de technologische ontwikkelingen elkaar in een rap tempo opvolgen. Dat is goed, maar ook flink aanpoten. Als directeur of HR manager van een installatiebedrijf staat u wel eens voor de keuze om meer personeel aan te nemen. Dat is een flinke stap en dus lastig.

Kiest u voor een ervaren monteur of gaat u een leerling opleiden?

Carla Alfrink is projectleider, contactpersoon trainers én trainer ‘Kwalificerend beoordelen’ bij Kenteq en heeft dagelijks te maken met de vraagstukken van groeiende installatiebedrijven. In dit artikel neemt ze ons mee in het vraagstuk ‘ervaren experts aannemen of leerlingen opleiden?’ waar ieder installatiebedrijf vroeg of laat mee te maken krijgt.

Optie 1: ervaren monteur aannemen

De voorkeur gaat bij velen waarschijnlijk in eerste instantie uit naar het aannemen van een geschoolde en ervaren monteur. Eentje waarbij u volledig kunt bouwen op zijn kennis en ervaring en waar u als werkgever niet meer naar om hoeft te kijken. Hij heeft de kennis en kan de vaktechnische handelingen correct verrichten. Maar zo’n ervaren kracht kost veel geld en rendabel is het ook niet vanaf het eerste moment. Keerzijde is ook dat de nieuwe medewerker nog moet integreren in de bedrijfscultuur. Gevaar is daarbij dat hij aan zijn eigen werkwijze blijft vasthouden.

Optie 2: leerling opleiden

Een leerling onder uw hoede nemen als werkplekbegeleider of praktijkopleider is het andere alternatief, hoewel u hier op korte termijn nog niet direct profijt van beleeft. In het begin kan de leerling u nog niks uit handen nemen en kost het begeleiden ervan juist tijd. Tijd die u misschien in eerste instantie niet denkt te hebben. Toch is het interessant om wel eens bij deze optie stil te staan.

Voordelen van een leerling:

  • Een leerling kunt u ‘kneden’. Juist omdat hij zonder kennis en ervaring start, begint u samen met een schone lei. Als werkplekbegeleider kunt u de leerling vormen en inwerken volgens de werkwijze van uw organisatie. U heeft niet te maken met ingesleten patronen die er lastig uit te krijgen zijn.
  • De leerling wordt opgeleid volgens de laatste ontwikkelingen en technieken in de installatiebranche. Ook de nieuwe keuzedelen die opleidingen tegenwoordig bieden zijn interessant voor een werkgever. De basis van de opleiding is voor iedereen gelijk. Maar moet de leerling een profieldeel kiezen, kunt u hier als begeleidend werkgever invloed op uitoefenen kijkend naar de behoefte binnen de organisatie.
  • Na gemiddeld 2 jaar begeleiding kan de leerling zelfstandig werken. Een kans om de leerling als toekomstige monteur aan uw bedrijf te verbinden. U hoeft niet op zoek naar een nieuwe kracht en de volledig ingewerkte medewerker kan direct aan de slag.


Kan iedereen begeleiden?

Om jongeren op te kunnen leiden, is meer nodig dan technisch vakmanschap alleen. Het vereist didactische en sociale vaardigheden, u moet instructies kunnen geven, een opleidingsplan kunnen maken, kunnen coachen, motiveren, begeleiden en beoordelen. Dat is zeker niet voor iedereen weggelegd. Kijk daarom goed wie er binnen uw bedrijf voor in aanmerking komt.
Met de toenemende vergijzing is er een groeiende groep monteurs die moeite gaan krijgen met het uitvoeren van lichamelijk zware taken. Wat we vaak zien is dat deze oudere medewerkers die al meer dan 40 jaar in dienst zijn, de rol van werkplekbegeleider of praktijkopleider perfect weten te vervullen. Met hun kennis en ervaring kunnen zij als geen ander de leerling opleiden. Een win-win situatie.

Subsidieregelingen

Overweegt u leerlingen in dienst te nemen en op te leiden? U bouwt dan aan uw eigen onderneming én u draagt bij aan de toekomst van de technische sector in zijn geheel. Om een leerling te kunnen opleiden, is het belangrijk dat een vakbekwame werkplekbegeleider en praktijkopleider worden opgeleid. Om uw dagelijkse projecten gewoon door te kunnen laten lopen, biedt Kenteq ook cursussen in de avonduren aan. En bent u lid van een opleidingsfonds? Dan zijn er volop subsidiemogelijkheden beschikbaar om de scholing (deels) te bekostigen.

Meer opleidingsinformatie

Kenteq biedt verschillende cursussen aan waar uw medewerkers leren hoe de jeugd klaar te stomen tot beginnend beroepsbeoefenaars.

  • Werkplekbegeleider
  • Praktijkopleider


In de training Werkplekbegeleider leert uw medewerker alles wat nodig is om de leerling de beste vaktechnische uitleg en instructies te geven. Ook leert hij begeleidingsgesprekken te voeren en de leerling te beoordelen. Na het volgen van deze training kan uw medewerker doorgroeien naar de rol van praktijkopleider.

In de cursus Praktijkopleider gaat uw medewerker een stapje verder en leert hij de leerdoelen om te zetten naar een opleidingsplan. Hij maakt kennis met de verschillende leerstijlen, zodat hij de leerling goed kan begeleiden op vakinhoudelijk én sociaal vlak (houding en gedrag).

Bekijk ook de cursus Kwalificerend beoordelen: Samen met het ROC zorgt uw medewerker voor de organisatie en uitvoering van de eindbeoordeling –ook wel kwalificerende beoordeling- van uw leerling. Hij leert hoe hij de kennis, vaardigheden en het gedrag van uw leerling in de beroepspraktijk van uw bedrijf moet beoordelen.

Heeft u een opleidingsvraag? Bel 088 – 444 99 00.

Bron: Kenteq


Reacties

Redactie Installatie Totaal

20 juni 2018 om 11.42 uur

Voor opleidingsvragen kunt het volgende nummer bellen van Kenteq: T 088 – 444 99 00

Johan Duinkerke

19 juni 2018 om 20.17 uur

Ik ben op zoek naar leerlingen kunnen jullie maar daar aan helpen

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement