Langere wachttijd bij cv-storingen door Gasketelwet

Geplaatst op 07 december 2023 door Redactie

De verplichte certificering voor verwarmingsinstallateurs kan deze winter voor langere wachttijden zorgen. Sinds april van dit jaar moeten verwarmingsmonteurs een certificaat hebben om koolmonoxiderisico’s bij een cv-ketel of geiser terug te dringen. Veel kleinere installateurs en zzp’ers vinden de kosten van de certificering te hoog en zien op tegen de administratieve rompslomp die erbij hoort. Sommige ondernemers denken er zelfs over om geen onderhouds- en reparatiewerk aan cv-ketels meer te doen. Bij een vorstperiode met veel storingen kan dat ertoe leiden dat consumenten lang in de kou zitten. Branchevereniging Techniek Nederland vindt dat de overheid voor kleine ondernemers een vereenvoudigde CO-certificering zou moeten toestaan.

Cv-installaties worden onveiliger

De ‘Gasketelwet’, die de zogenaamde CO-certificering verplicht stelt, is na een lange aanloopperiode dit jaar ingevoerd. De wet is bedoeld om ongelukken met koolmonoxide te voorkomen. Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, is bang dat cv-installaties nu juist onveiliger worden: "Natuurlijk staan wij achter de certificeringsregeling, maar die is niet geschikt voor kleinere bedrijven en zzp’ers. Als die niet meer aan cv-ketels mogen werken, lopen de wachttijden voor onderhoud en hulp bij storingen op. Dat kan gevaarlijke situaties veroorzaken. Met een vereenvoudigde certificering lossen we dat op. De opzet ligt al klaar en kan morgen worden ingevoerd."

Meer bewustzijn rond veiligheid

Techniek Nederland is altijd voorstander geweest van een verplichte certificering. Voor de branchevereniging heeft het voorkomen van ongelukken met koolmonoxide bij cv-ketels prioriteit. Terpstra: "Dankzij de certificering is het bewustzijn rond de veiligheid van cv-installaties de afgelopen tijd enorm toegenomen in de sector. Ruim 19.000 cv-monteurs zijn bijgeschoold en hebben een examen behaald om de risico’s van koolmonoxide bij cv-ketels, geisers en gashaarden terug te dringen. Gasverbrandingsinstallaties in ons land zijn daardoor nu al een stuk veiliger."

Snelle actie is nodig

Met name kleinere installatiebedrijven en zzp’ers zijn kritisch over de certificeringsregeling. Terpstra begrijpt dat. "De regeling brengt aanzienlijke kosten en administratieve lasten met zich mee. Daarom hebben wij een vereenvoudigde certificering voor kleine bedrijven en zzp’ers voorgesteld. Tot nu toe heeft de overheid daar nog niet positief op gereageerd, maar we moeten snel in actie komen. We hebben een tekort aan verwarmingsinstallateurs en de winter is al begonnen. Met een vereenvoudigde regeling voor zzp’ers en het kleinbedrijf kunnen we méér bedrijven certificeren en wordt het veiliger in Nederland."

Onderhoud tijdig plannen

De voorzitter van Techniek Nederland adviseert woningbezitters om onderhoud aan de cv-ketel tijdig te plannen. "Wachttijden kunnen langer zijn dan in voorgaande jaren. Dat zal zeker het geval zijn als de winter echt toeslaat en er meer cv-ketels in storing gaan. Een goed onderhouden cv-ketel is niet alleen veiliger, maar gaat ook langer mee en stookt energiezuiniger."

Onderzoeksraad voor Veiligheid

Aanleiding voor de certificering is een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid uit 2015. In het rapport concludeerde de Raad in 2015 dat er te veel ongelukken gebeuren met koolmonoxide bij cv-ketels, geisers en gashaarden. Daarop kwam er een wettelijk verplichte certificering die bekend werd als de ‘Gasketelwet’. Er zijn inmiddels ruim 1.300 bedrijven gecertificeerd. Techniek Nederland verwacht dat minimaal 1.700 bedrijven zich nog moeten certificeren.

‘Gasketelwet’ kan effectiever

De Onderzoeksraad voor Veiligheid stelde in haar rapport dat gastoestellen failsafe en foolproof zouden moeten zijn. In de praktijk betekent dit, dat een cv-ketel automatisch afslaat wanneer er te veel koolmonoxide wordt geproduceerd. De verplichting is niet in de Gasketelwet terechtgekomen, maar zou cv-ketels veel veiliger kunnen maken. Daarnaast wil de brancheorganisatie een verplichting om koolmonoxidemelders te plaatsen in alle woningen, maar in elk geval in appartementencomplexen.

Evaluatie van de wet

Techniek Nederland wil dat gemeenten de wet actief gaan handhaven. De installateurskoepel vindt verder dat onderhoud van de cv-ketel verplicht moet worden. De verkoop van cv-ketels aan particulieren zou alleen mogelijk moeten zijn als de cv-ketel door een vakbekwame monteur wordt geïnstalleerd. Volgend jaar wordt de ‘Gasketelwet’ geëvalueerd. Techniek Nederland zal alle kritiekpunten inbrengen in de evaluatie.


Reacties

Gerrit versluys

1 februari 2024 om 19.35 uur

In 2001 opleiding bedrijfsleider installatietechniek met succes afgelegd na eerst monteur en eerste monteur gedaan te hebben. In 2004 vestigingsvergunning afgeschaft en iedereen mocht overal aanzitten. 6 jaar opleiding in 1 keer waardeloos maar nu is een "opleiding " van een middag voldoende om aan ketels te mogen werken (naast de duizenden euro's aan kosten uiteraard). Enige verschil in uitvoering voor en na invoering ketelwet : in je poëzie album je werkdag opgeschreven.

Van heeren

25 januari 2024 om 04.04 uur

Bij mij is een ketel geinstalleerd door bedrijf uit Dordrecht dat beweert gecertificeerd te zijn. Ik verbruik nu enorme hoeveelheden gas en mijn convectorput werkt niet en dat was de hoofdwarmtebron in woonkamer derhalve zit ik in de kou. Ik mag dit bedrijf niet meer contacten en heb derhalve een ingebrekestelling verstuurd, Is dit een beunhaas?

Anoniem

8 januari 2024 om 16.27 uur

Het is te bizar voor woorden. Ben ik schijnbaar voor niks al die jaren naar school geweest om mijn diploma hierin te halen. Ga elke keer netjes naar de fabrikanten toe om een cursus te volgen voor de nieuwe technieken. Na ruim 30 jaar in het vak te zitten moet ik mijn vaste klanten doorsturen naar een ander. Die ze niet kennen en lang moeten wachten tot er iemand komt.

Johannes van den Berg

4 januari 2024 om 11.02 uur

We hadden in Nederland een goed systeem, je moet vakbekwaam zijn ( gas water en elektra en CV ) je moet handelskennis bezitten en dan kun je een goed vak ( bedrijf ) uitoefenen. De nuts bedrijven hadden toezicht op de installaties welke werden gemaakt en door hun gekeurd. Maar de grote technische bedrijven vonden de bemoeienis van de nutsbedrijven vervelend en samen is met de Uneto en de VNI bij het ministerie geopperd dat de overheid zich hiermee niet moet bemoeien en dat er meer concurrentie komt en de prijzen zullen dalen als de markt vrij wordt. Geen vakbekwaamheid is nodig ( dat kan de klant zelf wel beoordelen geen handels kennis nodig als je wordt besodemietert heb je gewoon pech.) En nu na 35 jaar blijkt toch dat er toezicht op dit soort werk moet zijn en niet alleen op CV gebied ook bij het elektra rammelt de zaak en bij de elektrificeren van het net zullen nog vele branden volgen. Vakkennis moet terug dat men weet wat je doet als er gewerkt wordt en met een degelijke opleiding en geen verworven certificaten ( monkey see Monkey do )

Peter zegers

18 december 2023 om 11.34 uur

Logisch dat de wacht tijd langer wordt en de situatie gevaarlijker wordt als mensen in kou zitten Langer wachten dan wordt de prijs hoger Dus mensen kennen wel een handig iemand of doe het zelf die het wel even fiixt Daarmee wordt erg onveilig maar zitten niet in kou en kost niet zo veel Dus maak de gaskeur wet ook werkzaam voor de kleine ondernemers Peter

Jaap

17 december 2023 om 10.51 uur

Techniek Nederland heeft zich nog nooit druk gemaakt om de kleine installateur. Dat ze dat nu wel doet heeft vast niet te maken met de gasketelwet, maar met het enorme aantal leden dat ze moeten opzeggen. Dit heeft vast gevolgen voor de begroting van Techniek Nederland. Dat is wel van belang voor meneer Terpstra.

Anton

14 december 2023 om 21.19 uur

Ben het met de vorige reactie s Volledig eens het is een ondoordachte aktie geweest van mensen die niks met installatie techniek van doen hebben die zo,n wet erdoor drukken die hebben zelf vandaag deze functie en even later die functie die beslissen dus zonder kennis van zaken vrij vertaald werken zelf als beunhaas ik vind de verkiezing uitslag dan ook niet zo raar Als je nagaat dat er 15 mensen komen te overlijden aan koolmonoxide per jaar wat natuurlijk 15 te veel is maar het komt voor dat het vaak mensen zijn die zelf aan gastoestelen sleutelen maar dat is met deze wet echt niet op te lossen Zeker is dat grote bedrijven vanwegen kosten besparing met ongeschoold personeel werken daar zou wat aangedaan moeten worden Maar het is niet verkeerd om de boel eens op te schudden De groeten aan van Bommel

Dirk van Duijn

14 december 2023 om 21.06 uur

Ben nu 17 jaar aangesloten bij vni, uneto-vni en laatste jaren techniek Nederland . Heb mijn gas en water erkenning , wij doen sinds 2019 niets meer met ketels en nu wordt ik uit de branchevereniging gegooid. Omdat ik niet aan gasketel wet voldoe. Ik kan wel iets doen via instalQ maar daar komen ook weer veel kosten bij kijken , eenmalige en jaarlijkse kosten . Vind schandalig hoe Techniek Nederland met hun branche genoten omgaat !

Feiko van der Velde

14 december 2023 om 13.55 uur

Je hoefde niet echt hogere wiskunde te hebben gestudeerd om dit te zien aankomen. Techniek Nederland is zelf de grootste lobbyist geweest om deze "draak van een wet" (ik denk m.n. als branche bescherming) er door te krijgen en nu stellen ze voor om een uitgeklede versie van de wet voor kleine ondernemers in te stellen. Als dat net zolang duurt dan de invoering van de ketelwet dan zijn de klanten nog voor jaren de sjaak, want als deze uitgeklede versie er al komt, dan duurt het nog jaren eer deze goedgekeurd wordt. Het paard is met deze wet ver achter de wagen gespannen. Vond men het onverantwoord dat "ondeskundigen" (lees niet de gecertificeerden) aan ketels sleutelen, nu wordt er voor een groot deel helemaal niet meer gesleuteld omdat er niet voldoende sleutelcapaciteit is, met alle gevolgen van dien. Wij weten allemaal dat niet goed onderhouden- en afgestelde ketels op den duur gevaarlijk worden. Daarnaast zullen ze relatief steeds meer gas nodig hebben om de boel nog warm te krijgen. Wie het weet mag het zeggen, maar op deze manier gaat het niet goed komen, dit werkt echte beunhazerij in de hand omdat de klant niet meer geholpen wordt door de reguliere installateur die nu niet gecertificeerd is. Als je letterlijk in de kou zit dan zal alles in het werk gesteld worden om het weer warm te krijgen, dan maar geen certificaat zal zo iemand denken wat op zich hartstikke logisch is. En juist dat werkt slecht werk/gevaarlijke situaties in de hand.

John van Leeuwen

14 december 2023 om 12.00 uur

Het is weer schandalig zoals de kleine zelfstandige en ZZP'ers worden aangepakt. De rookgasanalyse apparaten waren prima en de afstelling van de ketel(als nodig) werden correct uitgevoerd. Het onderhoud en storingen werden als uitstekend beoordeeld. Iedereen kan een ketel kopen en hem zelf of door een beunhazer op laten hangen en laten aansluiten, en als die klaar is, zegt hij tot "nooit meer". Nu dreigt er veel meer gevaar, mensen moeten drastisch meer betalen en de bedrijven kunnen de vraag aan onderhoud niet aan. Welke idioot dit verzonnen heeft, moeten ze direct ontslaan, want juist nu wordt de veiligheid in het geding gebracht.

anoniem

14 december 2023 om 10.08 uur

Hep 30 jaar mijn vak als inslateur uit gevoerd met erkenning uneto VNi en nu ben je in één keer de grootste krimineel in Nederland ????????

Anoniem

14 december 2023 om 09.23 uur

Weer zo’n branche vereniging die de kleine mkb naar de klote wil helpen. Je ziet dit overal terug bij kleine mkb ers. En dan nu doen of ze het allemaal niet wisten. Bedankt.

Piet Jansen.

14 december 2023 om 09.20 uur

De ketelwet, volgens de overheid gaat het om de veiligheid. Maar beveiliging in en rond de cv ketels, wat de situatie een stuk veiliger maakt tegen fouten, zien we niet terug. Graag zal ik hier meer in Techniek Nederland over willen lezen.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement