Lancering 's werelds eerste 100% waterstofbestendige gasmeter

Geplaatst op 29 november 2023 door Redactie

Honeywell kondigt de Europese lancering aan van zijn 100% waterstofbestendige gasmeter. De Honeywell EI5 slimme gasmeter is met succes getest in Nederland en maakt deel uit van een breder initiatief om aan te sluiten bij de doelstellingen zoals die staan beschreven in de Europese Green Deal.

De nieuwe gasmeter kan zowel aardgas als waterstof meten, en is te gebruiken in heel Europa. Bedrijven en huishoudens die de meter installeren voorkomen daarmee dat deze in de toekomst vervangen moeten worden, wanneer netwerken overstappen op waterstof. Hierdoor worden kosten op de lange termijn verlaagd en wordt operationele duurzaamheid verbeterd. Het ontwerp en de functionaliteit van de EI5 zijn getest en gecertificeerd door de Physikalisch-Technische Bundesanstalt (PTB), die de veiligheid, nauwkeurigheid en gereedheid voor het veranderende energielandschap waarborgt.

In Nederland worden de gasmeters geleverd aan Enexis Group, een van de grootste gasdistributeurs van het land, na een pilotproject in Wagenborgen. Dit pilotproject transformeert woningen uit de jaren ‘70 en integreert ze in een waterstofnetwerk met niet alleen de EI5-gasmeters, maar ook een centrale waterstofketel voor verwarming en warm water. Met het project nemen Honeywell en Enexis een pioniersrol op zich bij het gebruik van groene waterstof door elektrolyse. Dit betekent een belangrijke stap naar duurzaam energiegebruik.

Het Rapport van de Hydrogen Council 2020 laat zien dat de kosten van waterstof naar verwachting rond 2030 zullen dalen. Hierdoor zal waterstof gaan concurreren met andere alternatieven voor gas. Dit leidt ertoe dat grote nutsbedrijven zoals Enexis Group zich inzetten om hun belangrijkste gasleidingen binnen de komende drie jaar gereed te maken voor waterstof.

“De overgang naar schone energie is even noodzakelijk als complex,” aldus Ruud Busscher, programmamanager voor Energietransitie & Waterstof bij Enexis Group. “Dit project heeft als doel de manier waarop we opereren uit te dagen door een alternatief voor aardgas in de praktijk te gebruiken. We ontdekken hoe het bestaande netwerk zal worden beïnvloed door waterstof en welke nieuwe wegen kunnen worden ingeslagen voor een duurzame toekomst.”

Voor meer informatie over de slimme meettechnologie van Honeywell en de toepassingen hiervan in heel Europa, kijk op Honeywell | Hydrogen.


Reacties

jaapMulder

5 december 2023 om 14.43 uur

Daar heb ik al jaren op gewacht op deze gas- waterstof ontwikkeling Is er ook al een CV installatie die hierop kan worden aangesloten of kan de bestaande CV uitvoering hier ook voor worden gebruikt.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement