Kritiek op nieuwe Gasketelwet

Geplaatst op 23 juni 2020 door Redactie

Op 1 juli 2020 treedt de wet in die installateurs verplicht stelt om een certificering te behalen om met gasverbrandingsinstallaties te mogen werken, ook wel de nieuwe Gasketelwet. Dit betekent dat alleen gecertificeerde bedrijven met vakbekwaam personeel nog aan cv-ketels, geisers en gashaarden mogen werken.

Techniek Nederland, de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel, heeft zich de afgelopen jaren sterk gemaakt voor zo’n wettelijke regeling. In grote lijnen is Techniek Nederland tevreden over de nieuwe wetgeving. Het is een regeling die haalbaar en betaalbaar is voor grote bedrijven, kleine bedrijven én zzp’ers.

Tevens maakt Techniek Nederland ook kritische kanttekeningen bij de wet. Dit hebben zij samengevat in een brief aan minister Ollongren, die te lezen is op hun eigen website.

Pas op 1 januari 2022 zijn alle regels volledig van kracht. Iedere installateur die vanaf deze datum zonder certificaat een cv-ketel of geiser of gashaard plaatst of onderhoudt, is in overtreding. De tijd tot 1 januari 2022 is voor installatiebedrijven nodig om hun monteurs voor te bereiden op de nieuwe vakbekwaamheidseisen.

Dit zijn de kritische kanttekeningen van Techniek Nederland:

• Het is verontrustend dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) geen rol voor gemeenten ziet bij de handhaving. De nieuwe wet kan alleen succesvol zijn als overtreders worden aangepakt.

• Er moet een eind komen aan de vrije verkoop van cv-ketels. Alléén gecertificeerde bedrijven moeten een cv-ketel kunnen aanschaffen. Een vergelijkbare regeling bestaat al voor koelunits met F-gassen. Dat moet ook mogelijk zijn voor cv- ketels.

• Verzekeraars kunnen ook een rol spelen. Vergoeden zij eventuele schade alleen aan consumenten die een gecertificeerd bedrijf inschakelen, dan is dat een duidelijk signaal.

Bron: Techniek Nederland


Reacties

pim

24 juni 2020 om 13.47 uur

Een gecertificeerd bedrijf is nog geen bedrijf met vakkennis. De monteur weet dadelijk gegarandeerd iets meer van de veilige verbranding en de eisen daarvoor. Het betaalbaar zijn van de certificering is voor éénmansbedrijven nog ongewis, wordt ook niet gevraagd. De Raad voor Ongevallen heeft een paar eisen en opmerkingen in hun rapport. Zij zagen hiaten in de kwaliteitseisen van de Labels. Er was een gebrek aan toezicht(inspectie) en geen sancties. Het was slecht gesteld met labels. De labels gingen samen in overleg, fuseerden en gaan met dezelfde manschappen verder. Alleen nu moet de installateur (monteur) gecertificeerd zijn, dan wordt hij één maal per jaar gecontroleerd (Audit) en inspecteert hij zichzelf na ieder werk. Dit is zeker niet het advies van de R.v.O. Inspectie behoord gedaan te worden door onpartijdige vakkundige inspecteurs. Wat dacht u van een gecertificeerd rijbewijs?

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement