Koning Willem-Alexander opent nieuwe duurzame locatie van Aalberts in Almere

Geplaatst op 05 juni 2024 door Redactie

Op vrijdagmiddag 7 juni zal Koning Willem-Alexander de nieuwe productie- en distributielocatie van Aalberts hydronic flow control in Almere officieel openen. Het nieuwe hoofdkantoor, dat BREEAM Outstanding gecertificeerd is, behoort tot de meest duurzame kantoorgebouwen ter wereld. Deze locatie produceert Flamco ook de innovatieve producten, waaronder het meest duurzame expansievat op de markt.

Na een introductiepresentatie over het bedrijf zal de Koning een rondleiding krijgen door de grotendeels geautomatiseerde productiehal en de showroom. Vervolgens zal hij de officiële openingsceremonie verrichten.

Het nieuwe hoofdkantoor van Aalberts hydronic flow control is ontworpen met een sterke focus op energie-efficiëntie en duurzaamheid. Het gebouw beschikt over 6.000 zonnepanelen die de energiebehoefte van zowel de productie- als kantoorfaciliteiten zullen dekken. Bovendien is het gebouw uitgerust met het innovatieve Flextherm Eco thermische laadstation van Flamco, dat hernieuwbare energie gebruikt om warmte op te slaan voor later gebruik.

Een ander hoogtepunt van het gebouw is het systeem voor terugwinning en hergebruik van restwarmte. De warmte die tijdens de productie wordt gegenereerd, wordt hergebruikt voor de verwarming van het kantoorgedeelte. De geavanceerde HVAC-installaties zorgen voor een lage temperatuur oppervlakteverwarming. Daarnaast zijn Flamco’s expansiesystemen en automaten geïnstalleerd voor drukbalancering, temperatuurbeveiliging en lekdetectie. Het gebruik van lucht- en vuilafscheiders garandeert een optimale efficiëntie van de verwarmings- en koelsystemen, waardoor warmteverlies en energieverbruik worden verminderd.

De energie-efficiëntie stopt niet bij het ketelhuis. Het nieuwe hoofdkantoor zal worden uitgerust met Comap's vloerverwarmings- en plafondkoelsystemen, die bijdragen aan aanzienlijke energiebesparingen en verbeterde comfortbeheersing. Het koelsysteem maakt gebruik van warmtepompen en duurzame energiebronnen, waaronder adiabatische koeling voor de productiefaciliteit.

"Dankzij de aansluitoplossingen en balanceerkleppen van Comap kunnen we de warmte en koeling precies daar brengen waar het nodig is," zegt Diem Kemper, PM-directeur van Aalberts hydronic flow control. Een change-over systeem met balanceerkleppen maakt de seizoensgebonden omschakeling tussen verwarming en koeling mogelijk. Dit systeem zorgt ervoor dat de overgang van warmte naar koude en omgekeerd soepel verloopt, gereguleerd door in-house regelkleppen.

Met deze nieuwe faciliteit in Almere zet Aalberts hydronic flow control een belangrijke stap in duurzame innovatie en energie-efficiëntie, met een sterke focus op het minimaliseren van de ecologische voetafdruk en het maximaliseren van de systeemefficiëntie.