Warm tapwater met pv-panelen

Geplaatst op 15 december 2016 door Redactie

Komfort introduceert een nieuwe oplossing op de Nederlandse en Belgische markt om pv-panelen in te zetten voor warm tapwaterbereiding. Komfort ELWA zorgt er voor dat de energie afkomstig van pv-panelen op het dak direct wordt gebruikt om water mee te verwarmen. Bestaande pv-installaties kunnen gemakkelijk met het Komfort ELWA pakket uitgerust worden om het eigen energieverbruik uit de pv-panelen aanzienlijk te verhogen.

Het systeem kan aangesloten worden op maximaal 8 pv-panelen en verhoogt het eigen energieverbruik uit pv-panelen aanzienlijk. Het pakket Komfort ELWA bestaat uit twee producten: de ELWA en een buffervat. De ELWA is beschikbaar in twee verschillende types: de DC-ELWA en de AC-ELWA. Het Komfort ELWA pakket heeft, in combinatie met pv-panelen, een zeer gunstig effect op de EPC waarde van nieuwbouwprojecten en het energielabel voor renovatieprojecten.

Komfort DC-ELWA: duurzaam, plug & play en voordelig

De DC-ELWA gebruikt de gelijkstroom uit pv-panelen direct voor het verwarmen van warm tapwater. Voor het toepassen van de Komfort DC-ELWA zijn geen netvoeding, omvormer en aansluitvergunningen nodig, wat het een zeer voordelige en eenvoudige installatie maakt. Door deze oplossing kan het eigen energieverbruik van de pv-panelen van ongeveer 48% naar wel 100% gaan. Alle door de pv-panelen opgewekte elektriciteit wordt direct gebruikt voor het verwarmen van warm tapwater, zonder tussenkomst van een dure omvormer. Een perfecte en efficiënte oplossing voor nu, maar ook als voorbereiding op een toekomst zonder salderingsregeling.

Komfort AC-ELWA: slim omgaan met energie

De AC-ELWA heeft een andere toepassing dan de Komfort DC-ELWA. Het principe van de Komfort AC-ELWA is wel hetzelfde als de Komfort DC-ELWA. Echter, de AC-ELWA is wel aangesloten op het net, daar waar de DC-ELWA dat niet is. De Komfort AC-ELWA bevat een zogenaamde PLA-module, die er voor zorgt dat er slim omgegaan wordt met de door pv-panelen opgewekte elektriciteit. Deze PLA-module wordt gemonteerd aan het invoerpunt van de elektriciteit. De eigen opgewekte elektriciteit wordt in eerste instantie gebruikt voor de elektrische apparaten in huis. Wanneer daar niet alle opgewekte energie nodig is, wordt de opgewekte elektriciteit ingezet om het water in het speciaal voor deze toepassing ontwikkelde buffervat te verwarmen, waar de AC-ELWA op aangesloten is. Mocht er hierna nog elektriciteit ‘over’ zijn, dan wordt dit terug geleverd aan het elektriciteitsnet.

Speciaal ontwikkeld buffervat in diverse groottes

Het buffervat is speciaal voor deze toepassing ontwikkeld, waardoor het buffervat aan alle vereisten voldoet en zo optimaal mogelijk functioneert. Het buffervat is beschikbaar in drie verschillende groottes: 150, 300 en 500 liter. Afhankelijk van de grootte van het buffervat, moet het water in het buffervat eventueel nog verder verwarmd worden door middel van een warmtepomp of cv-ketel. De meest ideale situatie voor het Komfort ELWA pakket is wanneer deze gecombineerd wordt met een grondgebonden warmtepomp. Op die manier worden de hoogste rendementen met het pakket gehaald en is de oplossing zo duurzaam mogelijk.

Intelligent gebruik van zonne-energie

De werking van de Komfort ELWA kan gemonitord worden via een speciale USB-interface, die op de ELWA bevestigd wordt. Hierdoor is de werking van het pakket te bekijken in de speciaal voor dit product ontwikkelde software. Met deze software is onder andere te zien hoe het vermogensverloop van de pv-installatie is geweest, hoeveel energie er via de pv-panelen aan het Komfort ELWA pakket geleverd is en hoeveel energie er daadwerkelijk gebruikt is.

Het product ELWA is ontwikkeld door my-PV, een Oostenrijkse fabrikant die sinds 2011 actief is. my-PV houdt zich bezig met de productie en ontwikkeling van elektrische apparaten voor het intelligent gebruiken van zonne-energie.