Koelmachines en warmtepompen met PUREtec™ koudemiddel

Geplaatst op 19 januari 2017 door Redactie

Carrier heeft onlangs zijn nieuwste generatie AquaForce koelmachines en warmtepompen met HFO R-1234ze geïntroduceerd. Dat koudemiddel behoort tot de PUREtec generatie van koudemiddelen voor de lange termijn en heeft een zeer laag aardopwarmingsvermogen (GWP).

Het HFO R-1234ze(E) koudemiddel, dat werd geselecteerd voor de schroefkoelmachines, heeft een GWP lager dan 1* en ondersteunt hiermee het HFK-afbouwschema zoals vereist door de F-gassenverordening van de Europese Unie. Die verordening verplicht de verwarmings-, ventilatie en airconditioningsindustrie over te stappen naar een nieuwe generatie koudemiddelen die de ozonlaag niet aantasten, maar die ook een zeer geringe impact hebben op de opwarming van de aarde.

In vergelijking met units die R-134a gebruiken, levert de AquaForce met PUREtec tot 5 procent meer energie-efficiëntie, wat zorgt voor een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen tot 10 procent en het verkrijgen van ecologische gebouwcertificaten zoals LEED®, BREEAM® and HQE™ bevordert. De volledige reeks lucht-water en water-water schroefkoelmachines en warmtepompen maken gebruik van technologieën met zowel vaste als variabele toerentallen, variërend van 270kW tot 1320kW bij koelen en van 300kW tot 1900kW bij verwarmen.

De combinatie van het PUREtec koudemiddel en de Carrier technologie verlegt de bedrijfslimieten van warmtepompen zodat water tot 85°C kan worden geproduceerd. Door het aanzienlijk vergrootte werkgebied kan de nieuwe 61 XWH-ZE warmtepomp voldoen aan de vereisten van alle hoge temperatuurstoepassingen, zoals stadsverwarming, de verwarming van ruimtes, de productie van huishoudelijk warm water of procesverwarming.