Koelen met een lucht-water-warmtepomp

Geplaatst op 14 april 2023 door Redactie

Dat kan zeker, maar er zijn wel een paar belangrijke aandachtspunten waar je rekening mee moet houden.

Rensa heeft de belangrijkste aandachtspunten voor koelen met een lucht-water-warmtepomp voor je op een rijtje gezet. Zo weet je zeker dat je niets vergeet. Handig, toch?

1. Bespreek met je klant de verschillen met een aircosysteem

Hoewel je dus met een lucht-water-warmtepomp kunt koelen, kun je dit niet vergelijken met de werking van een airconditioningsysteem. Dat is voor jou als installateur misschien vanzelfsprekend, maar voor je klant vaak niet. Met een lucht-water-warmtepomp krijg je de temperatuur in een woning of (kantoor)pand best een paar graden lager, maar wordt het zeker niet zo koel als met een aircosysteem. Soms is een aircosysteem een slimmere keuze.

2. Bespreek de kosten voor koelen met je klant

Wil jouw klant koelen met een lucht-water-warmtepomp, dan heeft dat gevolgen voor zijn energierekening. Voor een gemiddelde woning is een gebruiker per jaar zo € 100,- tot € 200,- kwijt aan de extra energie die nodig is om de pomp te laten koelen. Dit kun je oplossen met PV-panelen. Met een paneel of drie voor een gemiddelde woning dekt de klant dat extra energieverbruik

3. Onderzoek mogelijke geluidsoverlast

Een brine-water-warmtepomp gebruik je vooral voor verwarming. In de zomer draait die pomp af en toe voor warm water, maar zelden de hele dag door. Koelt je klant met een lucht-water-warmtepomp, dan draait de pomp wel (bijna) de hele zomer lang. Dat veroorzaakt geluid. Zitten mensen in die periode veel buiten, dan kan dat als storend ervaren worden.

Bij het buitendeel van de installatie moet je als installateur bovendien rekening houden met de wet- en regelgeving omtrent geluid. In het Bouwbesluit staat vastgelegd dat de geluidsdruk overdag maximaal 45 db(A) op de erfgrens mag zijn. Ga je die grens niet over met de buitenunit? Maak zelf de berekening of laat het onderzoeken, zodat je zeker weet dat je aan het Bouwbesluit voldoet.

4. Voorkom condensvorming

Koel je met een vloerverwarmingssysteem, dan wil je voorkomen dat er condens ontstaat op de vloer. Blijf daarom boven het dauwpunt. Normaal zou dit betekenen dat je een aanvoertemperatuur van maximaal 16 °C gebruikt, maar om zeker te zijn dat er geen condens ontstaat kun je ook een dauwpuntregeling toepassen.

5. Nieuwbouw? Houd rekening met de nieuwe BENG-eisen

Sinds 1 januari 2021 gelden de BENG-eisen voor nieuwbouw. Een van de punten daaruit is het TOjuli-getal. Daar moet de woning of het utiliteitsgebouw verplicht onder blijven om oververhitting van het pand te voorkomen. Dat moet je normaal gesproken als installateur aan kunnen tonen met berekeningen. Plaats je een lucht-water-warmtepomp waarmee je ook kunt koelen, dan hoeft dat niet meer! Dat scheelt je als installateur veel tijd en gedoe.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement