Klimaatbeheersing nieuwe AH onder A8: geen probleem maar uitdaging

Geplaatst op 18 november 2019 door Redactie

De vestiging van Albert Heijn Vos in Koog aan de Zaan zit op een heel bijzondere plek: onder de snelweg A-8. En dan niet een paar meter eronder, maar er strak tegenaan waardoor de onderkant van de snelweg tegelijkertijd het dak is van de supermarkt. Terwijl dagelijks duizenden auto’s over de weg razen, doen vele klanten hun boodschappen in deze prachtig verbouwde supermarkt. In februari werd de winkel, die in oppervlakte verdubbelde naar 2500 vierkante meter, feestelijk geopend. Een nieuwe moderne supermarkt vraag uiteraard ook om een excellente klimaatbeheersing. Frimex Installatie was een van de betrokken partijen en zorgde voor de koeltechniek, elektra en het klimaat. Waarbij kanaalheaters en het luchtgordijn van LSA Frico werden toegepast.

Uitdaging

Alex Brandsen, projectleider Frimex Installatie: “Qua klimaat hebben we samen met Frico maatwerk heaters geïnstalleerd. De heaters zijn speciaal voor dit project ontworpen, geproduceerd en in de kleur van het dak gespoten. En dat geldt overigens ook voor speciale uitblaasbakken (Jet Air).” Over de samenwerking met Frico is Alex Brandsen goed te spreken: “Frico BV is een van de weinige leveranciers die, naast de standaard producten ook maatwerk kunnen leveren. Je geeft met specificaties aan wat je wilt hebben en zij komen met een passende oplossing.

“Een nieuwe moderne supermarkt vraag uiteraard ook om een excellente klimaatbeheersing”.

Bij het bouwen van laag temperatuur installaties in supermarkten komt het regelmatig voor dat het allemaal net even anders moet en dan ben je bij Frico aan het juiste adres.” Victoria Merino, account manager Frico, valt Brandsen bij. “Kijk, wij denken al lang niet meer in producten maar in concepten. Goed luisteren naar de wens van de klant en dan met een oplossing komen waar hij weer jaren mee vooruit kan. Meedenken, als partner met elkaar optrekken en dan tot het beste resultaat komen, daar draait het om.” Met een brede glimlach op het gezicht voegt ze toe: “Als een klant tegen mij zegt, ik heb een probleem, dan zeg ik, je hebt geen probleem, er ligt een uitdaging en voor alles is een oplossing. Als we iets op de plank hebben liggen: prima. Zo niet, dan maken we het. Custommade dus, zoals in deze supermarkt. En dan is het heel prettig om met een bedrijf als Frimex te kunnen werken. Een prima partner waar we ook goed mee kunnen sparren.”

Systeem en vermogen

Alex Brandsen: “Wij hebben een complete installatie neergezet die kan koelen, vriezen en verwarmen. De warmte afgifte van de koel- en vriesmeubels wordt terug gewonnen en gebruikt om het pand te verwarmen. De volledig capaciteit van de WTW wordt gebruikt door de kanaalheaters van Frico, die speciaal zijn ontworpen om met een LWT van 45~35 graden de gewenste uitblaastemperatuur van 36~38°C te leveren. Indien blijkt dat het beschikbare vermogen van de WTW niet voldoende is om de winkel te verwarmen, installeren wij extra verwarmingsvermogen om de winkel toch op temperatuur te krijgen en proberen we zo energetisch mogelijk verantwoord te denken.

“Frico BV is een van de weinige leveranciers die, naast de standaard producten ook maatwerk kunnen leveren."

Wat betreft het binnenklimaat in deze winkel betreft, is het Frimex gelukt, een topprestatie te leveren. Ondanks dat er in deze winkel behoorlijk wat koel- en vriesmeubels staan opgesteld is het toch noodzakelijk om aanvullend te verwarmen. Dit komt met name door het feit dat het plafond van deze supermarkt de snelweg is. Frimex heeft hiervoor gebruikt gemaakt van 3 systemen: een elektrische CV ketel, een DX-inverter installatie en een luchtgordijn van Frico. De installatie is zodanig gemaakt dat altijd eerst alle warmte van de WTW word gebruikt en als er extra verwarmend vermogen benodigd is dat dan pas de aanvullende verwarming bij schakelt.”

Op tijd en tevreden

Frimex ontwerpt, installeert en onderhoudt projecten op het gebied van koel-, klimaat-, elektro- en grootkeukentechniek in de retail en hospitality. Al sinds 1937 een betrouwbare, duurzaam, merkonafhankelijk en flexibel bedrijf dat landelijk opereert. Over dit bijzondere project zegt Alex Brandsen: “Het was een enorme uitdaging voor alle partners, maar het is op tijd en naar tevredenheid van de klant opgeleverd. Op tijd open gaan: een van de sterke punten van Frimex.”

Boven je hoofd

We lopen door deze supermarkt om zelf te ervaren hoe het bijvoorbeeld zit met geluidsoverlast. Met zo’n snelweg boven je hoofd zou je toch denken dat …. Maar waar je ook in de winkel staat, buiten het normale ‘winkelgeluid’ hoor je helemaal niets. Het binnenklimaat in deze zeer ruim opgezette supermarkt met brede gangpaden is prettig en comfortabel.

Victoria Merino tot slot: “Al onze producten en systemen voldoen uiteraard aan de hoogste eisen, zoals je dat van ons mag verwachten. Over de kwaliteit bestaat geen discussie. We hebben veel vaste partners waar we al jaren mee samenwerken. Hoe dat komt? Omdat onze partners net als wij denken in oplossingen. Niet in problemen.”

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement