Klassieke herenhuizen met hedendaagse techniek

Geplaatst op 05 januari 2018 door Redactie

Haarlemsgeluk op 240 vierkante meter

Eén van de opdrachten voor Provarmo Vloerverwarming & Vloerkoeling is de aanleg van vloerverwarming en –koeling bij elf grote herenhuizen bij het project Haarlems Geluk in het centrum van Haarlem. Het zijn klassieke, grote stadshuizen met een woonoppervlak van 190 tot 240 vierkante meter, met hedendaagse techniek, comfort en duurzaamheid. Het project is gerealiseerd in samenwerking met installatiebedrijf Comfort Partners uit Amersfoort.

„Deze herenhuizen zijn gebouwd op een A-locatie”, geeft Frank Oostendorp van Provarmo aan. „Het bestaande gebied is leeggemaakt om plek te maken voor de nieuwbouw. Alle elf herenhuizen hebben drie of vier verdiepingen. Ze zijn allemaal op elke verdieping voorzien van vloerverwarming. Sommigen hebben daarnaast ook nog koeling. Dat is optioneel.” Het systeem is aangesloten op een hybride installatie met lucht-water warmtepomp en een cv-ketel. „In de woningen die naast verwarming ook koeling hebben, is een kunststof SKV laagtemperatuurverdeler toegepast”, laat Evert Stelwagen van Provarmo weten.

„In de woningen die naast verwarming ook koeling hebben, is een kunststof SKV laagtemperatuurverdeler toegepast.”

„De woningen met alleen verwarming hebben een rvs SRV laagtemperatuurverdeler. De woningen met drie verdiepingen hebben een verdeler op de begane grond en een verdeler op de tweede verdieping. De woningen met vier verdiepingen hebben een verdeler op de begane grond en een op de vierde verdieping. Per verdieping zijn er vier tot vijf groepen. De verdelers die we geplaatst hebben, zitten standaard in ons assortiment. We kunnen ook specials maken, maar dat was in dit geval niet nodig.” De leidingen zijn gemonteerd op draadstaalmatten. Bij de elf herenhuizen zijn de verwarmingen en de koelingen allemaal op zichzelf staande units. Totaal is er voor de elf woningen rond de 15 kilometer leiding gebruikt. „Het was voorheen gebruikelijk dat alleen de begane grond vloerverwarming had”, zegt Stelwagen. „Maar met de toepassing van warmtepompen zie je steeds vaker op alle verdiepingen vloerverwarming. Ook komt koeling steeds vaker voor. In combinatie met warmtepompen kan dit heel goed.”

Leveren voordat dak erop zit

„We hebben, in overleg met installateur en uitvoerder, alle materialen op locatie kunnen leveren”, vertelt Oostendorp. „Er zitten hardhouten trappen in de woningen en dat leverde een probleem op. We mochten namelijk niet over deze trappen lopen vanwege de kans op beschadiging. Daarom zijn alle materialen al in de woningen gezet via steigers en de beschikbare bouwkranen. Dit is uitgevoerd voordat het dak erop ging. Het was even meedenken met de installateur en de uitvoerder hoe we dit het beste konden doen.

„We doen veel projecten, van uitbouwtjes, seriematige woningbouw en utiliteitsbouw.”

Het bijkomende voordeel was dat wij niet vier trappen op hoefden met al onze materialen. De planning moest wel even aangepast worden, want meestal worden de materialen geleverd op de dag dat de werkzaamheden starten. In dit geval moesten die een week eerder geleverd worden.” „Naast de projecten in de seriematige woningbouw, zijn projecten als deze 11 woningen erg leuk om te maken”, zegt Stelwagen. „De locatie en de luxe van de woningen maken het tot een mooi project.”

Van uitbouwtjes tot seriematige woningbouw

„We doen grote projecten, maar we hebben ook diverse kleine projecten zoals een vloer infrezen in een woning”, aldus Stelwagen. „De kleine projecten doen we ook heel graag. Die zijn ook leuk om te doen. Dat maakt het heel divers. We doen veel, projecten van uitbouwtjes tot seriematige woningbouw en utiliteitsbouw. Een voorbeeld van een leuk, project is een moskee in Almere die we onlangs hebben voorzien van vloerverwarming. Het is een moskee van twee verdiepingen met een woongelegenheid voor de Imam. Dit project hebben we samen gedaan met Kouwer Installatietechniek uit Huizen. We hebben nu een aanvraag binnen voor vloerverwarming in een kerk. Dat zijn de bijzondere projecten.”

Dagelijkse kost

Oostendorp en Stelwagen zijn samen in het midden van dit jaar van start gegaan met Provarmo. Allebei hebben ze zo’n 15 jaar ervaring in vloerverwarming. „De knowhow is aanwezig”, zegt Oostendorp. „We kregen de kans om samen een bedrijf te starten waarin we onze eigen visie kunnen uitdragen”,. „Onze sterke punten zijn flexibiliteit en persoonlijk contact met de installateurs. Zo zijn we gewend om te werken. We weten hoe we zelf willen werken en hoe de installateurs en projectleiders met ons willen werken.”

„Wij ontzorgen de installateur bij de aanleg van vloerverwarming. We bieden het complete pakket van begin tot eind.”

„Wij ontzorgen de installateur bij de aanleg van vloerverwarming”, zegt Stelwagen. „We bieden het complete pakket van begin tot eind, van het maken van de offerte, meedenken over het ontwerp, het tekentraject en de uitvoering en installatie. De installateur heeft er zelf bijna geen omkijken naar. Voor ons is dit dagelijkse kost. We kennen de kneepjes van het vak. Bovendien is ook de snelheid hoog, want we weten precies wat in welke situatie noodzakelijk is en waar de knelpunten zitten.”

Klein bedrijf met grote plannen

Provarmo is een klein bedrijf en dat zien de beide heren als voordeel. „Omdat we nog klein zijn, ben je ook als persoon betrokken bij het traject”, geeft Oostendorp aan. „Wij doen alle stappen van het traject. We weten wat er berekend is en hoe we dat in de praktijk willen zien.” „We zijn een klein bedrijf met grote plannen”, zegt Stelwagen. „Ondanks ons korte bestaan, weten de installateurs ons al aardig te vinden. We hebben nu al 450 woningen in opdracht en diverse utiliteitsprojecten. In de bouwvak hebben we gewoon doorgewerkt, want we waren immers net gestart. Die tijd hebben we onder meer gebruikt om onze website te optimaliseren. Zo waren we na de bouwvak meteen vol in bedrijf.”

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement