Klanten vragen om meer kennis van elektriciens

Geplaatst op 12 juli 2019 door Redactie

De ontwikkelingen in de elektrotechniek lijken elkaar steeds sneller op te volgen: draadloze schakelaars, zelfhelende mesh-netwerken, sensoren, 5G draadloze PLC’s, camera’s, DC-huizen, WiFi-omvormers en tientallen standaarden waaronder KNX, DALI-2, Zigbee en LoRa. Vervangt straks de ICT-programmeur de elektrotechneut?

Sensoren, draadloze producten en slimme software worden steeds belangrijker. Het elektrotechnische vak wordt digitaal. Twintig jaar geleden werd de elektrotechniek vooral gedreven door hardware. Het meest exotische beschikbare systeem was een bussysteem met een PLC voor een luxe woning of een ziekenhuis. Nu moet nagedacht worden over: netvervuiling en harmonischen, het koppelen van verschillende draadloze protocollen in één systeem, is schakeldraad nog wel nodig en wat betekent circulariteit?

Nog veel problemen

En hoewel de meeste techneuten enthousiast worden van innovaties, moeten nog veel problemen opgelost worden. Zo blijft het ingewikkeld een goede LED-dimmer te vinden die traploos en zonder flikkering dimt. Ook kleurverschillen tussen series LEDs (binning) leveren nog altijd problemen op. Net als het koppelen van diverse merken, series en protocollen.

Wat vraagt de eindklant?

Doordat producten complexer worden, en ook zichtbaarder, weten zakelijke en particuliere klanten fabrikanten steeds vaker direct te vinden. Directe klantrelaties zijn ook een kans, maar vergen aanpassing van de strategie. En daarnaast neemt ook de vraag naar kennis van elektriciens toe.

Informeer u zelf op LED + Elektro

Wilt u zich ook informeren over de technieken waar uw klanten naar vragen? Dit jaar worden er meer dan zestig gratis seminars en workshops aangeboden op LED + Elektro, de grootste onafhankelijke vakbeurs voor elektrotechniek in Nederland. Installateurs, architecten en lichtontwerpers kunnen hier meer dan 200 innovaties zien en zich laten voorlichten over zaken als NEN 1010, netvervuiling, dimmen en slimme lichtsystemen.

LED + Elektro vindt op 13 + 14 november plaats in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch. Heeft u interesse om de beurs te bezoeken of te exposeren? Bezoek dan www.led-elektro.nl voor meer informatie.