Kiwa zet ‘Cowboys op de daken’ buiten spel met kwaliteitskeurmerk voor installatie van zonnepalen

Geplaatst op 14 september 2020 door Redactie

Met de toenemende vraag naar zonnepanelen wordt de noodzaak voor een kwaliteitswaarborg bij de installatie van zonne-energie systemen steeds groter. Ondeugdelijke aansluiting van zonne-energiesystemen zorgt jaarlijks voor tientallen branden, waarbij de aangerichte (im-)materiële schade enorm is. Voor certificeringsorganisatie Kiwa reden om een kwaliteitskeurmerk – K11008 – voor de installatie van zonne-energie systemen te introduceren. Bijzonder aan dit keurmerk is dat Kiwa niet alleen de installateur certificeert, maar het volledige installatieproces.

Bas van Galen, bij Kiwa verantwoordelijk voor de certificering van zonne-energiesystemen, legt uit wat het belang is van het nieuwe keurmerk. “Installateurs die werken aan de hand van onze nieuwe procesrichtlijn geven aan hun klanten het signaal af dat ze als bedrijf vakkundig zijn én dat het proces om te komen tot een veilige installatie van A tot Z is gewaarborgd.”

Grote zorg

De populariteit van zonnepanelen heeft ertoe geleid dat in de afgelopen jaren het aantal aanbieders van systemen voor zonne-energie enorm is toegenomen. Van Galen: “Daartussen zitten helaas ook veel ‘cowboys’ die de kwaliteit van de installatie niet kunnen waarborgen. Dat is een grote zorg voor de branche en voor opstalverzekeraars die hun schadelast zien toenemen, onder andere door branden. Ons keurmerk is een waarborg voor een kwalitatief goed installatieproces, van ontwerp en materiaalselectie tot montage en onderhoud.”

Oorzaken van brand

Er kunnen tal van oorzaken zijn voor het ontstaan van branden op daken en gevels als gevolg van verkeerd aangesloten zonnepanelen. Gebrek aan ventilatie is er één, maar ook door lekkages, het niet opvolgen van de voorschriften van de panelenfabrikant of van de algemene veiligheidsrichtlijnen kunnen branden ontstaan. Andere oorzaken zijn het gebruik van omvormers die niet passen bij de gebruikte panelen, gebruik van te dunne bekabeling waardoor oververhitting kan ontstaan en ondeugdelijke aansluiting van kabels en stekkers, wat tot kortsluiting kan leiden. Andere gevolgen van een ondermaats installatieproces kunnen zijn dat de opbrengst van zonne-energiesystemen niet optimaal is. Bijvoorbeeld doordat onvoldoende rekening is gehouden met schaduwproblematiek of door een foutieve aansluiting op het lokale energienetwerk.

Installatiecapaciteit is schaars

“Door de populariteit van zonnepanelen ontstaat een gebrek aan installatiecapaciteit. Die schaarste trekt ook installateurs die het niet zo nauw nemen met de richtlijnen of die besparen op materialen. Met ons keurmerk kunnen bonafide installateurs zich onderscheiden van de cowboys op de daken,” aldus Van Galen. Installatiebedrijven kunnen zich vanaf vandaag tot Kiwa richten voor K11008.

Daarnaast houdt Kiwa op 29 september een webinar over de ontwikkelingen in de markt, de kwaliteit en installatie van zonne-energiesystemen. Dit webinar is vanaf dinsdag 29 september te volgen. Meer informatie en registratie is hier te vinden.


Reacties

Pim

17 september 2020 om 15.50 uur

Een loffelijk streven, maar een certificaat verhuld het vakmanschap. Alleen een erkend diploma met een vakkundige inspectie kan waarborgen dat het pijl voor ieder vak weer tot een veilig pijl komt. In alle handwerkvakken spelen de cowboys een belangrijke negatieve ondertoon. Het op poten zetten van een veilige installatie geeft veel voeten in de aarde. Zodra er een aanvang wordt gemaakt tot verbetering, staan de managers klaar om met hun praatjes weer de boventoon te voeren en het vakmanschap om te toveren tot bijzaak in een administratie bezigheid. Een gecertificeerd bedrijf controleert zich zelf en één maal per jaar wordt zijn administratie getest. Op 3-4-2014 heb ik de Tweede Kamer aangeschreven op de dodelijke ongelukken met de CO-vergiftigingen in de huisinstallaties. Voor de Tweede Kamer was het niet interessant genoeg om te antwoorden of het in behandeling te nemen. Daarom schreef ik op 19-11-2014 naar de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Binnen 3 weken had ik contact en werd het in behandeling genomen. Dit is een instelling waar gehandeld werd en de noodzaak werd ingezien. Daarna werd hun advies naar de Minister gestuurd. Alle tussen organisaties zijn bemand met dezelfde personen waarvan de OvV, zei dat ze in gebreken waren. Tot op heden is het nog steeds alles in behandeling en weet nog niemand wie of hoe gaat inspectie uitgevoerd worden. Een voordeel, de monteur moet nu een diploma bezitten dat gecontroleerd kan worden door iedere klant. Geduld wordt misschien wel een Nederlandse gave, maar ik wens u veel succes.

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement