Kiwa internationaal expert testen en certificeren warmtepompen

Geplaatst op 03 december 2018 door Redactie

De toepassing van warmtepomptechnologie wordt steeds populairder en dus is het niet vreemd dat dit een behoorlijke groeimarkt is, met steeds meer nieuwe producten die allemaal moeten voldoen aan internationale wet- en regelgeving. Kiwa helpt daarbij, met uitgebreide dienstverlening op het gebied van testen en certificering van warmtepompen, componenten en de installateurs daarvan.

Nu Nederland het gebruik van aardgas wil terugdringen, worden warmtepompen vaak gezien als hét alternatief voor de verwarmingsketel. “Veel warmtepompen verwarmen niet alleen, maar kunnen ’s zomers ook worden ingezet om koelen”, vertelt Ernst Vossers, commercial manager warmtepompen bij Kiwa. “Afhankelijk van het type warmtepomp gebruiken warmtepompen energie van een bron om een ruimte te koelen of te verwarmen. Daarnaast zijn er warmtepompen die gebruikt kunnen worden voor het maken van warm tapwater.”

Milieuimpact

Hoe efficiënt en duurzaam ze ook zijn, ook warmtepompen verbruiken energie en daarmee moet rekening worden gehouden bij het vaststellen van hun milieuimpact. “Het is daarom belangrijk om te beschikken over uitgebreide informatie over de eigenschappen van een bepaald type warmtepomp”, aldus Vossers. “Op die manier kunnen fabrikanten voldoen aan de verschillende standaarden en richtlijnen voor bijvoorbeeld de energie-performance en het geluidsniveau die hiervoor nationaal en internationaal gelden.”

NEN 7120

Voor de Nederlandse markt testen Kiwa’s experts met name lucht-water en water (of brine)-water warmtepompen. Ernst Vossers: “We testen onder andere de performance onder de verschillende gebruiksomstandigheden. Als de resultaten voldoen, leidt dit tot een Kiwa Kwaliteitsverklaring - of in sommige gevallen tot een gelijkwaardigheidsverklaring - waarin wordt bevestigd dat het product een bepaalde prestatie heeft op basis van de NEN 7120. Die verklaring kan worden gebruikt voor registratie bij Bureau CRG, waar de gecontroleerde kwaliteits- en gelijkwaardigheidsverklaringen worden geregistreerd van producten of systemen die in de bouw- en installatiesector worden toepast.”

Gloednieuw lab

Ook internationaal loopt Kiwa voorop als het gaat om testen en certificeren van warmtepompen. ‘In ons gloednieuwe lab helpen we producenten van warmtepompen en gerelateerde componenten en systemen met performance- en veiligheidstests. We zijn door de RVA geaccrediteerd voor alle normen die van toepassing zijn, bijvoorbeeld voor EMC, elektrische veiligheid en performance.

Installateurs

Kiwa certificeert ook installateurs voor de BRL 6000-21. “Daarmee kunnen installatiebedrijven laten zien dat ze beschikken over alle benodigde kennis voor het ontwerpen, installeren en beheren van warmtepompsystemen.” Volgens Vossers maakt dit Kiwa tot dé partner voor het testen en certificeren van warmtepompen en aanverwante dienstverlening. “Zo ontzorgen we fabrikanten en installateurs volledig en kunnen die zich richten op hun eigenlijke doel: het in de markt zetten van gecertificeerde producten of het volgens de geldende normen installeren daarvan.”

Meer informatie: ernst.vossers@kiwa.nl, Kiwa Nederland


Reacties

Onno

6 december 2018 om 08.23 uur

Goed dat KIWA hier een sturende rol in krijgt en dat er normen voor zijn gekomen. Dit om te voorkomen dat de 'vrije jongens' ongecontroleerd hun gang kunnen gaan. Het gaat bij de klant om een flinke investering van al gauw 18k euro, dan verwacht je wel dat er iets fatsoenlijks wordt geïnstalleerd wat ergens aan voldoet en dat het na oplevering door een onafhankelijke partij wordt afgenomen alvorens 'men in bedrijf gaat'.

harry Duerinck

5 december 2018 om 10.21 uur

als consument ben ik al een jaar op zoek naar objectieve info over de kwaliteit van warmtepompen 1]welke pomp levert efficient netto warmte op na aftrek eigen verbruik 2]welke pomp heeft goede installatie mogelijkheden 3]welke pomp is goed en makkelijk in te regelen

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement