Kennis delen om tot meest efficiënte klimaatoplossing te komen

Geplaatst op 27 januari 2016 door Redactie

Het ontwikkelen van nieuwe producten is uiteraard heel belangrijk. Maar misschien nog wel belangrijker is het op slimme wijze toepassen van bestaande producten. Om op die manier hoogwaardige systemen te bouwen die voldoen aan de vigerende wettelijke eisen en eventueel aanvullende klantwensen met betrekking tot energiezuinigheid, betrouwbaarheid en duurzaamheid.

In de gefragmenteerde installatiebranche blijkt het soms moeilijk om kennis over te dragen. Met name als het gaat om integraal systeemontwerp c.q. -optimalisatie. Toch gaat Systemair deze uitdaging graag aan. Ing. Toine van den Boomen, Technical Consultant bij Systemair, merkt bijna dagelijks dat er vanuit de markt een grote behoefte is aan deze praktisch toepasbare kennis. “De klimaatdoelstellingen die de overheid stelt in de vorm van EcoDesign en ErP, zijn voor Systemair geen uitdaging. Zo voldoen de Topvex luchtbehandelingsunits nu al aan Ecodesign 2018. Terwijl 2016 door de EU is voorgeschreven. Hetzelfde geldt voor de ventilatoren van Systemair. Ook deze voldoen aan alle ErP richtlijnen en zijn klaar voor de toekomst.”

Dagelijkse kennissessies over ventilatie en luchtbehandeling

“Van oorsprong is Systemair een Zweeds bedrijf en daarmee is bescheidenheid ook een belangrijk kenmerk van onze manier van werken. Zonder die bescheidenheid los te laten willen we onze kennis toch meer voor het voetlicht brengen. Sterker nog, we zijn van mening dat Systemair, als fabrikant en leverancier, hierin zelfs een belangrijke verantwoordelijkheid heeft. Daarom houden we onze relaties graag op de hoogte van de ontwikkelingen in de markt. Specifieke systeemoplossingen en producteigenschappen staan daarbij voorop. Tijdens de VSK in februari starten we hiermee door bij ons op de stand kennissessies te organiseren. Laagdrempelig en toegankelijk. Deze kennissessies richten zich op de werktuigbouwkundige installateur, adviseur en uiteraard ook de eindgebruiker met interesse in ventilatie en klimaatbeheersing. Het programma is afwisselend en richt zich erop de knowhow van professionals naar een hoger plan te tillen.”

Research & Development

Energiezuinige producten hebben de toekomst. Het Research & Development Center van Systemair in Zweden focust zich vooral daarop met zijn innovaties. Niet voor niets levert Systemair al heel veel producten onder het greenventilation-label. Het grootste gedeelte van het zeer brede assortiment ventilatoren, luchtverdelings- en brandbeveiligingsproducten en natuurlijk de luchtbehandelingsunits wordt wereldwijd geproduceerd in 19 eigen productievestigingen. De totale productie oppervlakte bedraagt zo’n 250.000 m2. Deze moderne fabrieken zijn gevestigd in Europa, Noord-Amerika en Azië. De fabriek in Waalwijk is hier, met een oppervlakte van ongeveer 10.000 m2, een goed voorbeeld van. In Nederland worden onder andere de op-maat-gemaakte luchtbehandelingsunits van het zeer bekende merk Holland Heating geproduceerd.

Van den Boomen: “In Waalwijk is ook een van de R&D afdelingen van Systemair gevestigd. De ingenieurs aldaar zijn permanent bezig om producten te optimaliseren en de kwaliteit van onze interne processen te verbeteren, zodat wij in staat zijn om producten te leveren met de beste prijs-prestatie verhouding. Of het nu gaat om hoogwaardige systemen voor ziekenhuizen, clean rooms of datacentra, robuuste uitvoeringen voor offshore, marine en zware industrie of de meest praktische ontwerpen voor scholen, kantoren en lichte industrie. Onze mensen hebben de kennis om het juiste product voor een specifieke toepassing te adviseren en dit op slimme wijze toe te passen.”

Kenniscafés

“In het kader van kennis vergaren en delen, is Systemair actief op vele fronten. Bijvoorbeeld in brede maatschappelijk verantwoorde zin zoals bij het programma voor moderne ‘frisse’ schoolgebouwen en klaslokalen. Of door als ‘kennispartner’ van de TVVL te investeren in tijd en geld om het kennisniveau binnen de branche verder uit te breiden. Maar ook heel specifiek door binnen de branchevereniging VLA (Vereniging Leveranciers Luchttechnische Apparaten) betrokken te zijn bij het ontwikkelen van nieuwe ‘richtlijnen’ voor het ontwerpen en beheren van ventilatiesystemen zoals de ontwerp- en onderhoudsbestekken voor het Rijks Vastgoed Bedrijf.

Vanaf het voorjaar 2016 komt Systemair bovendien met iets nieuws: het kenniscafé. In een gezellige informele sfeer worden met enige regelmaat informatiebijeenkomsten georganiseerd speciaal voor installateurs en adviseurs. Het verspreiden van onze kennis en ervaring staat daarbij voorop. Maar we zullen ook zeker openstaan voor ieders inbreng en goed luisteren naar de wensen vanuit de markt”, aldus Toine van den Boomen. Ook tijdens de VSK is Systemair graag bereid zijn specialistische kennis en ervaring te delen met de branche om zo tot de meest efficiënte klimaatoplossingen te komen. Breng een bezoek aan de Systemair-stand, A054 in hal 12, en laat u informeren.