Kampeerdorp de Zandstuve investeert fors in duurzaamheid

Geplaatst op 11 augustus 2017 door Redactie

Steeds meer campings en vakantieparken zetten duurzaamheid hoger op de agenda. Kampeerdorp de Zandstuve in Rheeze investeerde afgelopen jaar in een warmtepomp voor verwarming en koeling van het eigen theater. De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) van RVO.nl maakt het voor de Zandstuve rendabel

Binnen nu en vijf jaar een energieneutrale camping: daar zet Gerdinand Eshuis op in. Hij is eigenaar van Kampeerdorp de Zandstuve in Rheeze, dichtbij Hardenberg in het oosten van Overijssel. Deze camping telt 425 staanplaatsen en 85 verhuureenheden, waaronder 35 chalets en 9 winterharde houten huisjes.

"Onze camping staat midden in de natuur en dat willen we ook uitstralen", vertelt Eshuis. Op het kampeerterrein hebben we duurzame maatregelen getroffen. Zo hebben we een grijswatersysteem voor het spoelen van de toiletten in de sanitairgebouwen."

Zonnecollectoren op zwembad

Daarbij is het niet gebleven. Sinds vorig jaar staan op het nieuwe dak van het zwembadgebouw zonnecollectoren. Eshuis: "Die zorgen voor warm water voor het buitenzwembad. Dat water willen we op 26 tot 28 graden Celsius houden. Met deze zonnecollectoren zorgt de zon daarvoor. Dat scheelt flink in gaskosten. Ik verwacht dat we nu 40% minder gas verbruiken."

Het is onderdeel van een verregaande verduurzaming van de Zandstuve, vertelt Eshuis, want in 2017 en 2018 gaat hij verder met het nemen van duurzame maatregelen. "Ik heb afgelopen najaar een warmtepomp laten installeren in ons eigen theatergebouw."

"Door de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) werd de aankoop van deze warmtepomp aantrekkelijker"

ISDE-subsidie

Door de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) werd de aankoop van deze warmtepomp aantrekkelijker, vertelt Eshuis. "De warmtepomp vraagt toch om een investering van een kleine € 30.000. Dankzij de subsidie kreeg ik € 4500 terug. Al met al verdien ik deze investering in 6 jaar terug. En dat komt bovenop het verhoogde comfort voor de theatergasten."

ISDE ook in 2017

Ook dit jaar is de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) 2017 weer open. Zowel particulieren als zakelijke gebruikers ontvangen met de ISDE een tegemoetkoming voor de aankoop van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. De ISDE 2017 loopt van 2 januari tot en met 31 december 2017. Het totaalbudget voor de ISDE in 2017 is €70 miljoen. De hoogte van het subsidiebedrag per apparaat hangt af van het soort apparaat en de energieprestatie.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement