Toch wettelijke erkenningsregeling voor installateurs

Geplaatst op 20 december 2016 door Redactie

Om ongelukken met koolmonoxide te voorkomen, mogen straks alleen erkende bedrijven met vakbekwaam personeel nog cv-ketels en warmwatertoestellen op gas aanleggen en onderhouden. Dat geldt ook voor de buizen voor luchttoevoer en rookgasafvoer. Dat komt vanaf 2019 in de wet. Onder de wet kunnen verschillende erkenningsregelingen vallen met eisen aan bedrijven en personeel.

Dat staat in een brief van minister Blok (Wonen) aan de Tweede Kamer.

De installatiebranche en consumentenorganisaties zijn voor een wettelijke verplichting. Het voorkomen van ongelukken met koolmonoxide weegt zwaarder dan iets hogere eenmalige kosten bij installatie van een cv-ketel (zo’n 2 procent, ongeveer 45 euro) en een iets duurder onderhoudscontract (4,50 euro per jaar).

Minister Blok verwacht dat de wettelijke verplichting vanaf 2019 van kracht kan worden. De tussenliggende tijd is nodig voor de wetgeving, het opzetten van erkenningsregelingen, het verbeteren van de kwaliteitsbewaking door bedrijven en het bijscholen van monteurs. In de branche zijn ongeveer 18.000 installatiebedrijven actief met 34.000 monteurs; 12.000 bedrijven zijn eenmanszaken.
Voor consumenten moet duidelijk zijn welke bedrijven erkend zijn, bijvoorbeeld met een logo en via een website.

In februari start een campagne om het publiek op de gevaren van koolmonoxide te wijzen. Het aanschaffen van een koolmonoxidemelder kan ongelukken voorkomen.


Reacties

Mevr. J. van der Ven

20 december 2016 om 09.36 uur

Er klopt niets meer in Nederland! Voor de erkende installateur valt geen droog brood meer te verdienen, terwijl er jaarlijks doden vallen door koolmonoxidevergiftiging. Iedereen mag zelf met zijn handen aan gas zitten: cv-ketels plaatsen, geisers ophangen in zeer gevaarlijke ruimten, afvoeren in de stad worden verkeerd op gevels geïnstalleerd, door gezamenlijke ventilatiekanalen voor de afzuigkap en badkamers worden cv-ketels aangesloten. Klussenbedrijven schrijven zich in bij de K.v.K., zetten 'cv-installateur' op hun bus en sluiten, zonder er verstand van te hebben, ook cv-ketels aan en werken ook aan gasleidingen ( zgn. bouwbedrijven). Doe-het-zelvers maken gasleidingen. Klussenbedrijven zitten 4 maanden vol(!) voor het installeren voor vastgoedbeleggers in panden in steden (t.w. klussenbedrijven zonder erkenning/diploma's). Dan de Polen moeten we niet vergeten, die werken in Nederland zonder erkenningen. Oude gasleidingen die lekken onder of tussen verdiepingen in steden. Ministers in Nederland zijn al 3 jaar bezig om gastoestellen te laten keuren, maar de wet komt er nooit door! Nu weer 20 december in de kamer. De erkend installateur in Nederland staat daardoor bijna failliet te gaan. Een auto moet na 4 jaar gekeurd worden van het Rijk. Een cv-ketel van 4 jaar en vaak veel ouder en/of verkeerd geplaatst zijn veel gevaarlijker dan auto's! Voer verplichte gaskeuring in voor gastoestellen + bestaande gasleidingen vanaf de meter door een erkend gastechnisch installateur om de 3 jaar! Zo heeft de erkende installateur ook nog een kans om niet failliet te gaan! Medeoorzaken: - levering groothandel aan de particulier (wij staan er zelf naast aan de balie) - levering cv-ketels, radiatoren, etc. via internet: alleen voor moeilijke maten en aansluitingen weten de klanten je wel te vinden. De rest laten ze zien op hun telefoon en is al bij een ander via het internet gekocht! "Daar zakt toch je broek van af?!" - ketels/radiatoren gekocht bij de groothandel/internetwinkel. Of wij dit wel even willen installeren?! Dus gekocht bij een ander. Schandalig!

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement