JETsysteem voor energiezuinige luchtverdeling

Geplaatst op 19 april 2019 door Redactie

Retailer Albert Heijn zocht naar een energiezuinig en fraai systeem voor luchtgordijnen voor de in- en uitgang van de te verbouwen vestigingen. Voor de vestiging in Barendrecht was de supermarktketen op zoek naar luchtgordijnen en klimaatbehandeling voor in de winkel. De keus viel op Smitsair-JETsystemen en de luchtbehandeling van Smitsair Luchttechniek vanwege het energiezuinige JETsysteem.

„Het grote voordeel van onze JETsystemen is dat de warmte optimaal toegevoerd wordt door de kunststof JET nozzles”, vertelt Rolf Langeweg van Smitsair-JETsystemen. „Het systeem is energiezuinig. Een hoge lucht-uittreedsnelheid gaat samen met een relatief lage voordruk. De uitblaasrichting van de jets kunnen eenvoudig handmatig bepaald worden. De interne buiging van de luchtstraal in de jets geeft betere instroming en stuwing. De lucht komt daar terecht waar die bedoeld is. De jets hebben een grote worplengte. Met het systeem kan zowel gekoeld als verwarmd worden. Bij dit systeem zijn verticale en horizontale temperatuurverschillen in de ruimten vrijwel nihil.”

Compleet pakket luchttechniek

Smitsair groep bestaat inmiddels honderd jaar en bestaat uit twee onderdelen: Smitsair Luchttechniek en Smitsair-JETsystemen. „Bij de luchttechniek worden producten op maat geproduceerd ten behoeve van de ventilatietechniek”, zegt Langeweg. „Alles hiervoor maken we zelf. Verder ontwerpen en produceren we op specificatie speciaal plaatwerk voor derden. Door beide takken van het bedrijf te combineren, kunnen we de klant een compleet pakket bieden op het gebied van luchttechniek.

„Het grote voordeel van onze JETsystemen is dat de geklimatiseerde lucht optimaal toegevoerd wordt door de kunststof JET nozzles.”

We denken mee welk luchtsysteem er nodig is. We stellen de systemen in bedrijf en kijken of alles goed functioneert. Dit doen we zowel voor nieuwbouw en de renovatie, zoals bij onze renovatieprojecten bij Albert Heijn in Barendrecht en Jumbo in Udenhout. In Barendrecht hebben wij bij deze supermarkt een 21 meter lang luchtgordijn geleverd.”

Nozzle rooster

De uitblaasornamenten zijn geschikt voor de luchtverdeling van de lucht die uit het kanaalwerk komt. Deze ornamenten zijn voorzien van de hoek instelbare kunststof jets van Smitsair-JETsystemen. Ze kunnen op de zijkant van zowel rechthoekig als rond kanaalwerk geplaatst worden, waardoor er een gelijkmatige luchtverdeling in de ruimte mogelijk wordt gemaakt. Optioneel kunnen deze ornamenten apart worden ingeregeld door middel van handmatig instelbare of motorgestuurde regelkleppen, zodat de totale luchthoeveelheid gelijkmatig over alle ornamenten verdeeld wordt.

Combinatie luchtgordijnen en klimaatbeheersing

Bij Jumbo in Udenhout wordt naast de luchtgordijnen ook klimaatbeheersing in de winkel toegepast. Er zijn nieuwe tego-plafonds (plafonds met een open raster) geïnstalleerd. „Daar hangen 3 of 4 plena die speciaal ontworpen zijn voor toepassing in een tego-plafond”, legt Langeweg uit. „Door de connectie met de luchtgordijnen is er minder vermogen nodig. De luchtbehandeling is opgenomen in het gebouwbeheersysteem. De luchtgordijnen en de klimaatbeheersingsapparatuur corresponderen met elkaar, waarbij de toepassing op elkaar afgestemd wordt. Dit systeem is uiteraard ook te vertalen naar andere retail- en restaurantomgevingen. We werken veel voor grotere retailers als Albert Heijn en Jumbo maar ook voor Hoogvliet.”

Nozzle plenum

De luchtverdeelplena zijn geschikt voor het koelen, verwarmen en/of ventileren van middelgrote tot grote ruimten. Deze plena, voorzien van hoek instelbare kunststof Jet nozzles van Smitsair-JETsystemen, kunnen door hun relatief grote worp een ruimte vanuit een centraal punt voorzien van lucht. De plena zijn direct aan te sluiten op een luchtbehandelingsunit, waardoor er relatief weinig kanaalwerk nodig is.

„De luchtgordijnen en overige klimaatapparatuur corresponderen met elkaar, waarbij het gehele klimaat in de winkel op elkaar afgestemd wordt.”

Op deze wijze wordt op een goedkope manier een goed ruimteklimaat verkregen, meestal zonder het toepassen van luchtondersteuningsventilatoren, waarbij ook het verticaal temperatuurverschil heel gering is. Ook kunnen deze plena geschikt gemaakt worden voor het uitblazen bij verschillende temperaturen of luchthoeveelheden, door middel van een expansiezone of compartimentering. Hierdoor blijft onder alle omstandigheden de juiste worp gehandhaafd, zodat een homogeen klimaat gewaarborgd wordt. Dit wordt onder andere toegepast in evenementenhallen, sportzalen, distributiecentra, magazijnen en zwembaden.

Fraai en esthetisch

„Het poedercoaten van de plena doen we ook zelf”, zegt Langeweg. „De klant kan elke RAL-kleur kiezen. Het plenum wordt fraai en esthetisch weggewerkt in het plafond of in een koof. Het bijzondere bij Jumbo in Udenhout is dat de plena in Textura gecoat zijn. Gewoonlijk is het gecoate oppervlak glad, maar hier zit een zilverachtig textuurcoating op die grover aanvoelt. Het Tego-plafond heeft dezelfde kleur en structuur. Het was de wens van de klant om de plena dezelfde uitstraling te laten hebben als het plafond, zodat deze mooi samenvallen met het plafond.”

Een nozzle voor elke toepassing

De nozzles variëren in grootte, al naar gelang de toepassing. „Voor luchtgordijnen is SJG 3 gangbaar”, geeft Langeweg aan. „Dit zijn nozzles met een luchtdoorlaat van bijna 3 centimeter.” De grootste maat die Smitsair-JETsystemen levert, is de SJG 8 met 8 centimeter doorlaat voor industriële toepassingen. Het plenum waar de nozzles inzitten wordt uiteraard ook op maat gemaakt. De nozzles die bij de ruimteklimatisering bij Jumbo Udenhout toegepast zijn, zijn SJG 6 met 6 centimeter doorlaat. De lucht moet verder weggeblazen worden dan bij een luchtgordijn, en daarvoor zijn grotere nozzles nodig.”

Comfort

Het luchtgordijn is qua comfort prettig voor het winkelend publiek, maar ook voor de caissières. Zij zitten vaak dicht bij de uitgang en hebben zo geen last van vervelende luchtstromen. „Bij het instellen van een luchtgordijn of bij luchtbehandeling in de ruimte houden we rekening met de plek van de caissières, reclame-uitingen die niet mogen gaan wapperen en obstakels in de luchtstroom zoals verlichting”, legt Langeweg uit. „We kijken eveneens of het een binnensituatie is, zoals in een passage, of een buitensituatie. Dat heeft allemaal invloed op de luchthoeveelheid. We hebben inmiddels al zoveel luchtgordijnen gedaan, dat we onderhand wel weten wat in welke situatie ongeveer nodig is aan luchthoeveelheid en luchtsnelheid. Maar geen project is hetzelfde. Dat maakt het ook leuk. We leveren altijd maatwerk. We kunnen in principe elke lengte of breedte aan luchtgordijnen maken.”

Binnen en buitenland

„We zijn regelmatig bezig met productvernieuwing”, zegt Langeweg. „Innovatief bezig zijn is voor elk bedrijf belangrijk. We onderscheiden ons door projectengineering en productie op maat. Alle wensen en eisen van de opdrachtgever worden in kaart gebracht. Tegenwoordig zijn we ook in het buitenland actief, zoals in België, Duitsland en Frankrijk. In Frankrijk hebben we de eerste stappen gezet met projecten in de voedingsmiddelenindustrie. In Duitsland hebben we het klimaat in een paar evenementenhallen verzorgd.”

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement