'Je hoort hem bijna niet’

Geplaatst op 03 februari 2020 door Redactie

„De geen-gedoe warmtepomp is de titel van de campagne die we voeren om onze nieuwe warmtepomp HP-M 25 i onder de aandacht te brengen”, zegt Ruud Verbraak category manager renewables bij Itho Daalderop. „Bij alle commotie die er op dit moment is rond warmtepompen, draait het om het geluid”, vervolgt Verbraak. „Daar hebben we bij deze warmtepomp niets mee van doen, want het hele apparaat zit binnen. En hij is goed geïsoleerd, zodat je hem bijna niet hoort. Er is dus geen buitenunit die geluidsoverlast bezorgt bij de buren.”

„De HP-M 25 i is een heel eenvoudig apparaat”, laat Verbraak weten. „Hij is snel en makkelijk binnen de bestaande installatie in te passen, en is te plaatsen naast elk merk cv-ketel. Een verder voordeel is dat de installateur geen F-gas-certificatie nodig heeft.”

Voordelig

„De warmtepomp is voordelig”, geeft Verbraak aan. „Niet alleen in prijs en subsidie die erop zit, maar ook omdat het gasverbruik met 60 tot 70 procent omlaag kan. Daardoor maakt de cv-ketel ook minder draaiuren, waardoor die langer meegaat. Als je nog niet weet wat je precies moet kiezen om energie te besparen, dan kun je de keuze met deze warmtepomp uitstellen.

„Hij is snel en makkelijk binnen de bestaande installatie in te passen, en is te plaatsen naast elk merk cv-ketel.”

Hebben mensen al zonnepanelen geïnstalleerd dan is deze warmtepomp een prima oplossing. We hebben voor woningcorporaties een berekening gemaakt dat deze warmtepomp over drie jaar meer rendement oplevert dan zonnepanelen. Dus ook meer CO2-reductie geeft. Het verbruiken van meer elektriciteit geeft een verlaging van CO2 omdat die steeds duurzamer opgewekt wordt.”

Stil

HP-M 25 i is voorlopig nog de werktitel van de nieuwste telg van Itho Daalderop. De warmtepomp wordt nu onder die naam verkocht. Er volgt nog een definitieve naam. De werkende warmtepomp hangt in de demonstratieruimte bij Itho Daalderop. Hij is echt stil. Het geluid is nauwelijks te horen. „Hij draait nu op vol vermogen”, aldus Verbraak. „Op de nachtstand maakt hij nog minder geluid. Als ’s nacht alles stil is, hoor je natuurlijk wel iets meer. Bij een slaapkamer adviseren we om er een wandje tussen te zetten. Het voordeel is dat hij een monotoon geluid maakt. Daar word je niet wakker van.”

Wat te kiezen?

„Veel mensen kijken de kat uit de boom als het om energietransitie gaat. Ze weten nog niet wat ze willen en moeten kiezen. „De HP-M 25 i is een apparaat voor de komende 10 jaar”, geeft Verbraak aan. „Het is een interessante oplossing, ook qua prijs. Als je een dertiende maand krijgt, kun je daar deze warmtepomp al bijna van kopen. Het is een instapmodel voor veel particulieren en voor woningcorporaties. Want veel woningcorporaties hebben nog rijtjeswoningen uit de jaren 50 en 60. Daar kun je niet zomaar de buitenunit van een warmtepomp neerzetten. Dan is de HP-M 25 i ideaal omdat deze geheel binnen geplaatst wordt. Deze warmtepomp is ons paradepaardje van de komende VSK.”

Volledig binnen

„Het grote verschil met andere warmtepompen is dat deze lucht-water-warmtepomp volledig binnen opgesteld staat”, aldus Verbraak. „HP-M 25 i lijkt op een ventilatiepomp, maar dat is hij niet. We halen de lucht alleen binnen om energie uit te halen, niet om te ventileren. Zodra de warmte uit de lucht gehaald is, wordt deze weer naar buiten geblazen. De lucht komt dus niet in de woning. Het is wel toegestaan om de ventilatie erbij aan te sluiten, maar het is geen noodzaak.

„Veel mensen kijken de kat uit de boom als het om energietransitie gaat. De HP-M 25 i is een apparaat voor de komende 10 jaar.”

Als je warmte over hebt uit ventilatielucht dan kan die wel benut worden om energie uit te halen. De warmtepomp haalt dus hoofdzakelijk de warmte uit de buitenlucht. Wij zijn erop tegen om alleen ventilatielucht te gebruiken voor de warmtepomp. Een warmtepomp is hier een te duur apparaat voor. Daar is hij niet voor bedoeld. Daar zijn andere oplossingen voor. Hierdoor ventileer je meer dan nodig is en dit kost alleen maar extra stroom. Als je mechanische ventilatie hebt, kan die wel erbij aan gesloten worden. We pakken de energie van de lucht die uit de woning komt.”

Geschikt voor alle systemen

„De cv-ketel blijft nodig voor het warme tapwater”, legt Verbraak uit. “Er kunnen alle soorten verwarming, hoog- en laagtemperatuurverwarming, op aangesloten blijven. Ook het tapwater kan op dezelfde temperatuur blijven als dat de bewoners gewend zijn. De service van de warmtepomp is ook heel eenvoudig. Het filter hoeft gemiddeld maar één keer per jaar schoongemaakt te worden. Dat kan in de wasmachine of met een sopje onder de kraan. Het filter kan zelfs weer nat terug in de warmtepomp.”

Warmtepompinnovaties

Op het vlak van andere warmtepompen wordt ook flink geïnnoveerd. Zo toont Itho Daalderop op de VSK een samen met Breman Schoolsteentechniek ontwikkelde installatie- en servicevriendelijke schoorsteen om het buitendeel van de HP-S lucht/water warmtepomp op het dak van woningen te plaatsen. Een esthetische oplossing, waardoor de warmtepomp niet meer zichtbaar is en ook het geluid nauwelijks meer hoorbaar is. Innovaties voor met name de projectmatige renovatie zijn Warmtepompnet en een Collectief hybridesysteem. Met Warmtepompnet kunnen met maar één bodembron tot circa vijf woningen worden verduurzaamd. En met het Collectief hybridesysteem kunnen in de hoogbouw tot zo’n vier appartementen op één warmtepomp aangesloten worden. Dit systeem won in december nog de Woonstad Rotterdam Energie Challenge. Bovendien zijn deze slimme oplossingen voor het verduurzamen van meerdere woningen zeer betaalbaar.


Reacties

Tiemersma

20 januari 2024 om 18.21 uur

Intussen heet het apparaat Vincent. Hier draaien er twee naast elkaar t.b.v. 2 gebouwen. Het geluid is behoorlijk veel, met name laagfrequent van de compressor dreunt uit de kast en via de muur. Binnen opstellen is mooi, maar reken er op dat je een geluidsdichte zwaar houten kast eromheen moet timmeren, gevuld met dempingsmateriaal. Ook de inmiddels grote luchtleidingen geven dat geluid af, dus ook die omkasten tot aan het dak...

Ton Paragh

13 april 2023 om 19.13 uur

Graag wil ik dit apparaat laten installeren in onze woning op de bestaande mechanische ventilatie C, J.E. StorkAir.

van Alphen

3 september 2022 om 09.36 uur

ik woon in een ruitjes woning met 5 personen. Veel verbruik van gas. Kan deze bij ons of adviseert u een andere warmtepomp en hoe snel is hij leverbaar. Wij willen goede kwaliteit voor gezin dat veel gas verbruikt voor komende jaren.

Jeroen Centen

7 februari 2022 om 08.25 uur

Goedemorgen Hr/Mvr, Is het mogelijk dat ik van u een prijsopgave kan krijgen voor deze geweldige innovatief product. Ik woon in een rijtjeshuis uit 2007 met een Hr+ ketel er word verward door middel van Radiatoren op 40graden, en de lucht wordt ververst met een Itho daalderop CVE-S Eco met vochtsensor. ik hoor graag een reactie van u tegemoed op onderstaand email adres jeroen-centen@live.nl met vriendelijke Groeten, Jeroen Centen

Itho Daalderop marketing

6 april 2021 om 09.05 uur

Graag ontvang ik uw e-mailadres zodat wij u verder kunnen helpen. Met vriendelijke groeten, Itho Daalderop Petra Lourens

Nico Slot

1 april 2021 om 15.49 uur

Graag ontvang ik wat meer gedetailleerde info mbt. HP-M-25I. Eventueel zou ik deze pomp kunnen gebruiken in combinatie met onze gefit ecolint

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement