Je hebt bioketels en …. bioketels!

Geplaatst op 07 december 2018 door Redactie

Bio Energie op Maat is importeur van bioketels: hoogwaardige houtgestookte CV-ketels van het Duitse merk HDG en het Deens NBE. Verwarmen op hout: een uitstekende manier om een bijdrage te leveren aan het verbeteren van ons milieu, onder meer door het terugdringen van CO2-uitstoot en een zeer lage uitstoot van fijnstof. Logisch dat de biomassaketel al jarenlang terrein wint, al blijft het toch wat vreemd dat we, in vergelijking met bijvoorbeeld Duitsland en Oostenrijk, behoorlijk achterblijven.

En dat is jammer, want de mogelijkheden en kansen liggen er. Volop. Dat achterblijven heeft voor een deel te maken met onwetendheid en een gebrek aan (technische) kennis. Ben Schoormans, directeur Bio Energie op Maat: “Er valt nog heel veel te winnen.”

Milieubelasting

Ben Schoormans: “Elk installatie ontwerp is gebaseerd op een zo hoog mogelijk rendement en zo laag mogelijke emissie. Een volledig uitbrand van de houtgassen, daar gaat het om. Zodat er alleen nog voornamelijk zouten resteren. Om dat mogelijk te maken, moet je gebruik maken van de modernste technieken. Alleen dan bereik je het maximale resultaat. Zowel qua rendement als voor het milieu. Onze verwarmingssystemen op hout hebben een CO2-neutrale verbranding en zijn daarmee een bijzonder klimaatneutraal alternatief voor de reguliere warmteopwekking. Let wel, de ene bioketel is de andere niet en dat heeft vooral met de techniek te maken.”

Controle en eisen

Europa kent, ook voor deze tak van sport, een scala aan wettelijke eisen waar deze vorm van warmteopwekking aan moet voldoen. De bioketels van HDG voldoen niet alleen aan deze eisen maar zijn inmiddels zover ontwikkeld dat, door in te zetten op een optimale verbranding, deze manier van warmteopwekking klaar is voor de toekomst. Zelfs zonder nageschakelde filtertechniek worden de zeer strenge Duitse emissieniveaus gemakkelijk gehaald. Constante keuringen in het praktijk waarborgen een en ander.

Kansen voor de installateur

“Het gaat nog even duren, maar we moeten van het gas af en dan is de bioketel een prima alternatief, bijvoorbeeld waar een warmtepomp om welke reden dan ook niet past. Maar dat betekent ook dat de installateur kennis van zaken moet hebben. Technische kennis als het gaat om de bioketels maar evenzo moet hij aan zijn klant kunnen uitleggen wat de voordelen zijn. Op korte en op lange termijn. Het is dan ook niet voor niets dat wij samen met een installateur de installatie in bedrijf stellen. Ook geeft Bio Energie op Maat cursussen om de installateurs op te leiden en bij te scholen. Er liggen kansen voor de installateur om werk binnen te halen, maar hij moet het uiteraard wel zelf doen”, aldus Ben Schoormans. Voordelen, maar ook nadelen? “Natuurlijk, je kunt een bioketel niet overal plaatsen. Dat heeft onder meer te maken met de ruimte. In een doorsnee tussenwoning gaat het hem echt niet worden. Als we kijken naar grotere verbruikers en warmtenetten, dan werkt deze manier van warmte opwekking prima. Zwembaden, hotels … om maar eens twee te noemen. De praktijk heeft dat inmiddels wel uitgewezen.”

Voorbeeld

Nog even terug naar de harde cijfers als het gaat om rendement en uitstoot. We pakken daarvoor de volautomatische bioketel HDG M400.
Het rendement ligt 7% hoger dan de norm NL wetgeving (94,2% tegen 89%). De NOX ligt 53% lager (142 mg/m3 t.o.v. 300 mg/m3). Fijnstof is 68% lager (12 mg/m3 t.o.v. 38 mg/m3) en voor CO is 99%! Lager (1 mg/m3 t.o.v. 750 mg/m3). Ben Schoormans tot slot: “Kijk, wij verzinnen die cijfers niet. Die zijn gebaseerd op onderzoek. Beter bewijs krijg je niet. Maar alleen met de cijfers en getallen komen we er niet. Het gaat ook om de wil om op een andere manier naar milieu en klimaat te willen kijken. En dan is er nog veel werk aan de winkel.” Onlangs verscheen het Kennisdocument ‘Houtstook in Nederland’. Daaruit blijkt dat bioketels veel schoner zijn dan veel mensen denken. Meer weten? Zie het persbericht van de Nederlandse vereniging van Biomassa Ketel Leveranciers (NBKL) en het Platform Bio Energie (PBE): https://nbkl.nl/node/133