Jacht op technici gaat onverminderd door

Geplaatst op 04 september 2023 door Redactie

De aanhoudende zoektocht van bedrijven in de installatiebranche naar bekwame technici blijft aanhouden. In het afgelopen jaar is maar liefst 68% van de technische professionals benaderd voor nieuwe carrièremogelijkheden, volgens de zevende editie van de TechBarometer van ROVC, de vooraanstaande technische opleider. Dit onderzoek omvatte meer dan 1.000 HR-beslissers, 2.700 technici, en 1.000 potentiële zij-instromers en werpt licht op de huidige situatie in de technische sector.

Technici niet zomaar te verleiden

Werkgevers lijken echter vaak tevergeefs te proberen technici van gedachten te laten veranderen. Maar liefst 78% van de technici geeft aan tevreden te zijn met hun huidige functie. Voor degenen die toch overwegen om hun huidige werkgever te verlaten, zijn er verschillende drijfveren. Bovenaan de lijst staat persoonlijke ontwikkeling, met 44% die aangeeft dat dit hun voornaamste reden is om een nieuwe baan te zoeken. Salaris (36%) en een gebrek aan uitdaging (35%) volgen respectievelijk als tweede en derde reden.

Gebrek aan meedenken over ontwikkelmogelijkheden

Hoewel de meeste technici momenteel niet actief op zoek zijn naar nieuwe kansen, betekent dit niet dat werkgevers in de technische sector op hun lauweren kunnen rusten. Het onderzoek laat zien dat werkgevers op het gebied van persoonlijke ontwikkeling nog veel terrein kunnen winnen. Slechts 41% van de technici geeft aan dat hun huidige werkgever voortdurend met hen in gesprek is over hun ambities. In vergelijking hiermee zijn HR-beslissers optimistischer over de mate waarin zij dialogen aangaan over de toekomstplannen van werknemers. Bijna twee derde (64%) van hen is van mening dat de organisatie dit voortdurend doet. Ook wat betreft het meedenken over de ontwikkelmogelijkheden van personeel zijn HR-beslissers positiever dan de technici zelf. Slechts een kleine meerderheid (56%) van de technici vindt dat de organisatie voldoende betrokken is bij het overwegen van de ontwikkelmogelijkheden, in vergelijking met 71% van de HR-beslissers.

"John Huizing, Directeur van ROVC: "Koesteren van ambitieuze technici in tijden van arbeidskrapte"

John Huizing, directeur van ROVC, merkte op: "Over het algemeen zijn technici zeer loyaal aan hun werkgever. Maar bovenal zijn het gemotiveerde, ambitieuze mensen met een passie voor hun vak. In tijden van aanzienlijke arbeidsschaarste moeten we dit koesteren. Duurzame inzetbaarheid moet een centrale rol spelen in elke fase van het werkgeverschap, van werving en opleiding tot binding en behoud. Dit kan alleen worden bereikt door voortdurend de behoeften van technici scherp in het oog te houden. Het is geen eenmalig, maar een voortdurend proces. Als werkgevers hun personeel willen behouden, moeten ze de ontwikkeling stimuleren, bijvoorbeeld door gerichte opleidingstrajecten die aansluiten bij de groeimogelijkheden en ambities van hun medewerkers. Opleiding vormt hierin een belangrijk strategisch instrument om technici geboeid te houden."

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement