ISSO-kleintje Lucht-waterwarmtepomp biedt vakman handzame informatie

Geplaatst op 03 juli 2017 door Redactie

Steeds meer gemeenten maar ook woningcorporaties werken aan toekomstbestendige woningen en zetten daarbij in op de toepassing van duurzame energiebronnen. Meer en meer worden warmtepompen ingezet met bodemenergie of buitenlucht als bron. Het betekent dat de warmtepompmarkt groeit en dat de installateur nieuwe kennis moet opdoen. Met het verschijnen van het ISSO-kleintje Lucht-waterwarmtepompen heeft de vakman nu alle onmisbare kennis op zak.

warmtepomp andere, vaak kritischer randvoorwaarden. Het ontwerpen met de cv-ketel zit de Nederlandse installateur in het bloed, maar de warmtepomp zijn velen nog niet gewend. Daarom ontwikkelt en ontsluit ISSO die onmisbare kennis. Eerder al werd het uitgebreide naslagwerk ISSO-publicatie 98 Lucht-waterwarmtepompen gepubliceerd en deze maand is het ISSO-kleintje Lucht-waterwarmtepompen verschenen.

Stil staan bij specifieke eisen

"In de praktijk merken we dat ontwerpers en installateurs nog te weinig stil staan bij de specifieke eisen die een lucht-waterwarmtepomp aan het installatieconcept stelt. Natuurlijk weten zij wel dat je een warmtepomp met lagetemperatuurverwarming moet combineren. Maar het maken van een hydraulisch ontwerp gaat verder dan vloerverwarming of convectoren selecteren" vertelt Jan Aerts, projectcoördinator bij ISSO. "Daarnaast, en dat maakt het product lucht-waterwarmtepomp zo interessant, is dit toestel erg veelzijdig. Je kunt een concept opbouwen met alleen de warmtepomp, maar hij is ook erg geschikt in bestaande situaties door hem te combineren met een cv-ketel."

Veelzijdig maar complex

Volgens Jan Aerts verklaart de veelzijdigheid van de lucht-waterwarmtepomp ook meteen een deel van de complexiteit. "Je moet als vakman goed weten wanneer je welke configuratie het beste kunt toepassen. Vervolgens moet je voor die situatie het juiste ontwerp samenstellen. Daar gaat het in de praktijk nogal eens mis. We weten uit ervaring dat juist de installateur met zijn drukke werkzaamheden, en ook monteurs of onderhoudsmensen, vaak geen tijd hebben om zich in uitgebreide ISSO-publicaties te verdiepen. Voor die doelgroep is ISSO-kleintje Lucht-waterwarmtepompen bedoeld."

Compact en met focus

Het ISSO-kleintje Lucht-waterwarmtepompen heeft de woningbouw als focus en als doel het informeren van de vakman over de keuze, het ontwerp, de uitvoering, de oplevering en het beheer van een (individuele) elektrische lucht-waterwarmtepomp. Bij de opbouw is alle relevante informatie gerangschikt in de verschillende fasen van het proces: programmafase (vaststellen wensen in PvE), ontwerpfase (dimensionering), uitwerkingsfase (productselectie, bestek), realisatiefase (montage en oplevering), beheerfase (onderhoud/monitoring). Naast dit nieuwe ISSO-kleintje, zijn er nog vele andere 'kleintjes' beschikbaar over onder meer warmteverlies, zonne-energie en vloerverwarming.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement