ISH 2017: 14 t/m 18 maart 2017

Geplaatst op 22 februari 2017 door Redactie

De ISH, ’s werelds grootste vakbeurs op het gebied van sanitair, verwarming, energie, klimaat- en installatietechniek en hernieuwbare energieën, in Frankfurt am Main opent over minder dan twee weken haar deuren. Deze vakbeurs is het internationale topevenement van de sanitair-, verwarmings- en klimaatbranche in 2017. Naast de productinnovaties van de exposanten, biedt de beurs een veelzijdig bijprogramma dat actuele brancheontwikkelingen oppakt. Expertlezingen met best practice-voorbeelden, speciale shows, podiumgesprekken, wedstrijden en rondleidingen bieden bezoekers de gelegenheid om zich te informeren, te discuteren en nieuwe contacten te leggen.

Hoofdthema ISH: ‘Overstap op nieuwe energiebronnen met toekomst: wij hebben de oplossingen’

De Bundesverband der Deutschen Heizungstechnik (BDH) en Messe Frankfurt presenteren op galerij 1 tussen de hallen 8 en 9 het technologie- en energie-forum. Onder het motto ‘We have the solutions’ draait hier alles om een moderne en extreem efficiënte verwarmingstechniek ‘made in Germany’. Samen met elf partnerverenigingen uit de energiebranche en industrie worden tijdens het forum alle actuele thema's binnen de warmtemarkt behandeld. Het forum bespreekt niet alleen alle op de markt verkrijgbare verwarmingssystemen, maar gaat tevens in op de energiedragers binnen de warmtemarkt en de actuele politieke randvoorwaarden.

Bovendien werpt het forum ook een blik in de toekomst. Welke rol zal de digitalisering van de verwarmingstechniek spelen? Met behulp van welke technologieën kan de door de politiek gewenste branchekoppeling, dus de verbinding tussen de stroom- en warmtemarkt, worden gerealiseerd? Welke energiedragers zullen de warmtemarkt in de toekomst domineren? En welke rol zullen nieuwe technologieën zoals verwarmingssystemen met brandstofcellen spelen? Deze en veel andere vragen zullen tijdens het technologie- en energie-forum worden beantwoord. De multimediale expositie biedt uitgebreide informatie over alle genoemde thema's, en binnen het kader van dagelijkse lezingen doen experts van de verenigingen en uit de branche verslag.

“ISH 2017: veelzijdig bijprogramma pakt de trendthema's van de branche op”

Het Gebäude-Forum (gebouwforum) in hal10.3 toont innovatieve oplossingen voor de professionele uitvoering en de energie-efficiënte exploitatie van gebouwen en onroerende goederen. Analysetools voor de ontwikkeling van regelstrategieën voor gebouwtechnische installaties staan in de presentaties van de gebouwautomatiseringsbranche centraal. Uitvoerende bedrijven laten intelligente totaalconcepten op het gebied van de gebouwtechniek zien. Tot de organisatoren behoren de Bundesindustrieverband Technische Gebäudeausrüstung e.V. (BTGA), de VDMA Fachverband Automation + Management für Haus + Gebäude, de Zentrale Immobilien Ausschuss e.V. (ZIA) en Messe Frankfurt. Het lezingengedeelte in de hal is gericht op gebouwbeheerders, industrie, vastgoedontwikkelaars, architecten en planners.

Al voor de derde keer vindt het door de BTGA en Messe Frankfurt georganiseerde BTGA-Immobilienforum plaats dat de dialoog tussen de vastgoedsector en de technische gebouwuitrusting wil stimuleren. Bedrijven op het gebied van technische installaties presenteren totaaloplossingen voor een hoge energie-efficiëntie en een optimaal binnenklimaat van de gebouwen. Het hoogtepunt van het ‘Immobilienforum’ zal de presentatie over Building Information Modeling (BIM) zijn, waarin het platform ‘BIM zum Anfassen’ (BIM om aan te raken) centraal zal staan. Het forum wordt aangevuld met een lezingenprogramma over actuele thema's rondom de technische gebouwuitrusting.

“Trendshows, wedstrijden, lezingen, themarondleidingen en een nieuw aanbod voor installateurs.”

Het Ofenforum (kachelforum) in hal 9.2 bespreekt actuele thema's binnen de branche, zoals het energiebeleid, het potentieel van houtstook en technische ontwikkelingen en trends. Dit kachelforum wordt georganiseerd door de Arbeitsgemeinschaft der deutschen Kachelofenwirtschaft (AdK), de Industrieverband Haus-Heiz- und Küchentechnik (HKI), de ZVSHK en Messe Frankfurt.

Onder het motto ‘Wir für Euch’ (wij voor jullie) presenteert de ZVSHK zijn exclusieve dienstenportfolio voor installatiebedrijven binnen de sanitair-, verwarmings- en klimaatbranche. De stand van de ZVSHK in hal 8.0 is tegelijkertijd een aanlooppunt voor alle vakbezoekers die zich met name bezighouden met de thema's energie-efficiënte verwarmingen en badkamers voor senioren (energie & demografie). De speciale tentoonstelling is tevens een uitgangspunt voor themaspecifieke rondleidingen en -wandelingen langs de belangrijkste productnoviteiten over het thema water, warmte, lucht.

ISH Water met als hoofdthema: ‘Badkamers voor mensen’

In het trendforum Pop up my Bathroom van de Vereinigung Deutsche Sanitärwirtschaft (VDS) worden modellen van individuele badkamerontwerpen gepresenteerd. Tegenwoordig zijn badkamers wat hun functie en uitstraling betreft zo individueel als hun eigenaren. Hier kunnen bezoekers zien hoe iedereen met behulp van vakmanschap, badkamerontwerpers en de branche een op maat gemaakte badkamer kan realiseren. Enerzijds zijn er oplossingen voor elke inbouwsituatie, oppervlakken in alle denkbare varianten en individueel aanpasbare meubelsystemen.

“De toekomst van de badkamerinstallatie en de voordelen van prefabricatie voor badkamers worden hier aanschouwelijk en praktijkgericht gepresenteerd.”

Anderzijds kunnen via computerprogramma's ook individuele instellingen voor armaturen, licht- en geluidsystemen worden gerealiseerd. De trendshow omvat tevens het Pop up my Bathroom Atelier. Het doet dienst als centraal communicatietrefpunt. Bezoekers doen hier via informatieve voordrachten en spannende gespreksrondes talloze ideeën op. Het trendforum zal voor het eerst in de zaal Europa in hal 4.0 te zien zijn.
In het geplande speciale gedeelte wall + floor zijn assortimenten voor vloeren en muren met innovatieve producten en interieurconcepten op de ISH vertegenwoordigd. Het gedeelte dient als portaal voor creatieve inrichtingsideeën voor badkamers.

Nieuwe speciale show voor installateurs: werkplaats badkamer: wij laten de toekomst zien!

Een nieuwe trekpleister, met name voor installateurs uit de sanitair-, verwarmings- en klimaatbranche, is de speciale show ‘Werkstatt Bad – Wir zeigen Zukunft!‘ (werkplaats badkamer - wij laten de toekomst zien!) die door de VDS in samenwerking met Messe Frankfurt wordt georganiseerd. De toekomst van de badkamerinstallatie en de voordelen van prefabricatie voor badkamers worden hier aanschouwelijk en praktijkgericht gepresenteerd. Er wordt telkens een complete badkamer (10 m2) van prefab montagesystemen inclusief tegels en installatie van ‘voor de muur’-producten opgebouwd. De focus ligt hier op procesgeörienteerde oplossingen. Hier komen bezoekers bijvoorbeeld te weten hoe zij een orderachterstand en ontbrekende vakmensen door een intelligente prefabricage kunnen voorkomen en deels kunnen vervangen. Een audio-guide voor de smartphone die naast gedetailleerde informatie ook de mogelijkheid biedt om via de website van de VDS bijpassende seminars te boeken, biedt hierbij een toegevoegde waarde.

“Samen met elf partnerverenigingen uit de energiebranche en industrie worden tijdens het technologie- en energie-forum alle actuele thema's binnen de warmtemarkt behandeld.”

Het forum ‘Wertvolles Wasser’ (waardevol water) houdt zich bezig met de thema's drinkwaterhygiëne en verwarmingsveiligheid. Op de stand van de Bundesverband Schwimmbad und Wellness (bsw) in hal 5.1 kunnen bezoekers terecht op een presentatiegedeelte met geïntegreerde lounge.

In samenwerking met de Hochschule für Gestaltung in Offenbach am Main heeft de Zentralverband Sanitär Heizung Klima (ZVSHK) het project ‘Bad 4.0‘ im Licht der Digitalisierung der SHK-Wirtschaft ontwikkeld. De presentatie vindt voor het eerst op de ISH plaats. Met behulp van een 3D-bril kan de vakbezoeker de nieuw ontwikkelde conceptontwerpen van de studenten virtueel bekijken. De presentatie wordt in samenwerking met de VDS in de Waterlounge georganiseerd. Sponsorpartners van het project zijn de fabrikanten Geberit, Hansa, Oventrop en Pall.

Aircontec – klimaat, koude, ventilatie

Als bijprogramma bij de innovaties van de exposanten van de klimaat-, koude- en ventilatietechniek wordt het KLIMA-FORUM (klimaatforum) in het Nord-Foyer van hal 11.1 georganiseerd. De beroepsvereniging Gebäude-Klima e. V. concipieert samen met Messe Frankfurt dit nieuwe informatie- en communicatieplatform: tijdens korte impulslezingen van prominente sprekers en aansluitende podiumdiscussies worden actuele en tevens brisante onderwerpen op het gebied van de klimaat- en ventilatietechniek besproken. Tot de geplande vraagstellingen behoren: "15 maanden ErP-richtlijn en marktbewaking - welke ervaringen zijn er opgedaan?” of "Hoe ontwikkelt zich de gebouwventilatie met betrekking tot het inmiddels zeer brede productpalet?".

De Verband Deutscher Kälte-Klima-Fachbetriebe (VDKF) organiseert samen met Messe Frankfurt het "Forum IKK Building" in hal 10.2. Hier presenteren vakbedrijven vernieuwende systeemoplossingen voor planners, ingenieurs- en architectenbureaus, de innovatieve handwerksbranche en facility management. De expositie wordt aangevuld met hoogwaardige vaklezingen in het lezingenforum ernaast.

Wedstrijden en prijzen

De wedstrijd Design Plus powered by ISH onderscheidt buitengewone producten en oplossingen van de exposerende bedrijven. De prijs die Messe Frankfurt in samenwerking met de Rat für Formgebung uitreikt, staat voor producten die geschikt zijn voor de toekomst en een optimale combinatie van duurzaamheid, esthetiek en functionaliteit bieden. Design Plus behoort tot de meest gerenommeerde wedstrijden van Duitsland. De onderscheiden oplossingen worden tijdens de gehele ISH in een speciaal tentoonstellingsgedeelte in de foyer in hal 4.2 geëxposeerd. Hier vindt op de eerste beursdag ook de prijsuitreiking plaats.

“Het hoogtepunt van het ‘Immobilienforum’ zal de presentatie over Building Information Modeling (BIM) zijn, waarin het platform ‘BIM zum Anfassen’ (BIM om aan te raken) centraal zal staan.”

Voor de derde keer reikt de ZVSHK zijn productaward ‘Badkomfort für Generationen’ op de ISH uit. De wedstrijd is zowel bedoeld voor producenten alsook voor groothandels binnen de sanitairbranche. De deelnemende producten moeten qua planning en ontwerp voldoen aan het concept "Design für alle" (design voor iedereen). Als beschermvrouwe kon de ZVSHK opnieuw de Duitse minister van Milieubeheer, Natuurbehoud, Bouw en Reactorveiligheid Barbara Hendricks voor zich winnen. De productaward van de sanitairbranche wordt op 16 maart in hal 8.0 op de stand van de ZVSHK uitgereikt.
Tijdens de ISH wordt opnieuw de designprijs voor kachels ‘Ofenflamme’ uitgereikt. De prijs is een gezamenlijk project van de ZVSHK en het tijdschrift ‘Kamine & Kachelöfen’, met ondersteuning van de Veuko, en onderscheidt ambachtelijk gemaakte kachels die overtuigen door hun individuele ontwerp.

Naar aanleiding van de ISH 2017 wordt de achttiende ‘Innovationspreis Architektur+Technik’ georganiseerd. Deze prijs onderstreept het belang van architectonische kwaliteit op het gebied van sanitair en gebouwsysteemtechniek. Onder de talloze op de markt aangeboden bouwproducten worden die producten onderscheiden die in speciale mate zijn afgestemd op de behoeften van architecten. Binnen het kader van een speciale expositie worden de ingestuurde projecten tijdens de ISH uitgebreid gepresenteerd. De prijsuitreiking vindt plaats op 14 maart 2017 in het speciale expositiegedeelte.

Rondleidingen voor architecten, planners, ingenieurs en voor het eerst speciaal voor installateurs

Kosteloze rondleidingen bieden een goede gelegenheid om zich te oriënteren en om met vakcollega's in gesprek te komen. Voor het eerst worden er ook speciale themarondleidingen voor installateurs aangeboden. De uitgeverij Gentner biedt dagelijks meerdere rondleidingen aan, bijv. op het gebied van sanitair - voor en achter de muur, ventilatie, klimaat/koude en warmteproductie en -verdeling. Bovendien worden er weer beursrondleidingen voor architecten en planners (Duits- en Engelstalig) en voor bouwers, exploitanten, vertegenwoordigers van overheden en medewerkers van bouw- en planningsafdelingen georganiseerd. Tot de aanbieders van de themarondwandelingen behoren onder andere World Architects, de Bauverlag, Heinze GmbH en de Deutsche Gesellschaft für wirtschaftliche Zusammenarbeit mbH.

Stimulering van de nieuwe generatie: belangrijk voor de gehele branche

Speciaal voor de nieuwe generatie zijn er een aantal interessante zaken. Geïnteresseerden kunnen zich in het speciale gedeelte ‘Treffpunkt Zukunft’ (trefpunt toekomst) bijvoorbeeld informeren over verschillende opleidings- en bijscholingsmogelijkheden. Centraal staat de banenbeurs waar exposanten hun vacatures voor beginners en vakmensen kunnen publiceren. Bovendien zal opnieuw het ‘BMWi-Areal: Innovation made in Germany’ aanwezig zijn dat jonge start-upbedrijven een platform biedt om hun innovatieve producten te presenteren. Het areaal wordt gesubsidieerd door het Duitse ministerie van Economische Zaken en Arbeid en Messe Frankfurt. Op de ‘Jobday’ krijgen bezoekers de mogelijkheid om op de stands in gesprek te komen met HR- medewerkers van de betreffende bedrijven. Informatie over welke bedrijven hieraan meedoen, zal net voor de ISH 2017 worden gepubliceerd. Bovendien is het bezoek aan de beurs voor leerlingen en studenten gratis.
Voor meer info ga naar www.ish.messefrankfurt.com


Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement