ISDE-subsidie 2024 nu beschikbaar met €600 miljoen budget

Geplaatst op 03 januari 2024 door Redactie

Vanaf 1 januari 2024 is de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) opnieuw van kracht, waarmee huiseigenaren en bedrijven worden aangemoedigd om te investeren in de verduurzaming van hun woningen en (kantoor)gebouwen. Het budget voor de ISDE is met €40 miljoen verhoogd tot €600 miljoen, en er zijn enkele wijzigingen doorgevoerd om de regeling toegankelijker te maken voor diverse doelgroepen.

Een opvallende verandering betreft de toegankelijkheid voor monumentale woningen. Om het behoud van het karakter te waarborgen, zijn de minimale isolatiewaarden versoepeld. Dit maakt het voor eigenaren van monumenten eenvoudiger om subsidie aan te vragen, zelfs als zij geen HR++ glas of buitengevelisolatie kunnen toepassen.

Een belangrijke stimulans voor duurzaamheid is de extra subsidie voor biobased milieuvriendelijk isolatiemateriaal, zoals hout, vezelhennep en vlas. Hiermee worden duurdere, maar milieuvriendelijkere isolatiematerialen aangemoedigd.

Voor warmtepompen geldt vanaf 2024 een minimale energielabelvereiste van A++. Warmtepompen met energielabel A+ of lager komen niet meer in aanmerking voor subsidie, terwijl die met energielabel A+++ een extra bonus van €225 ontvangen. Deze regel geldt niet voor warmtepompboilers en warmtepompen met een thermisch vermogen van 71 kW of hoger.

Aanvragen via RVO

Een subsidieaanvraag voor de ISDE kan worden ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Naast de ISDE-regeling voor woningeigenaren zijn er ook regelingen voor de verduurzaming van huurhuizen en gebouwen die onderdeel zijn van een VvE. Meer informatie is te vinden bij RVO.

Bron: Rijksoverheid

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement