Is de ophef rondom geluid van de warmtepomp terecht?

Geplaatst op 18 februari 2019 door Redactie

DE KRACHT VAN DE STILTE

De warmtepomp speelt een belangrijke rol in de energietransitie en is een logische stap naar duurzaam verwarmen.

De ervaring rondom geluid

Er verschijnen in de media veel negatieve berichten over het geluid van warmtepompen. Is dit de waarheid en wat zijn de feiten? Iedere warmtepomp maakt geluid. Maar algemeen geldt dat geluid door iedereen anders wordt ervaren. Wat voor de een ervaren wordt als ‘veel’ wordt door de ander niet eens opgemerkt. Een feit is wel dat er sprake is van omgevingsgeluid. Het is de vraag of dit storend is. Neemt niet weg dat bij de ontwikkeling van de ATAG Energion M er veel aandacht is besteed aan het zoveel mogelijk reduceren van geluid.

Het geluidsniveau van de ATAG Energion M is te vergelijken met geluid dat je hoort in een stille straat, een koelkast die aanslaat of een auto die langsrijdt en varieert tussen 40 dB(a) – het geluid van een zacht spelende radio – en 60 dB (a), het geluid van normaal gesprek. Dit valt meestal weg in de zgn. omgevingsgeluiden. Bijvoorbeeld: De Energion M met een buitenunit van 4kW produceert 49dB (a) op 2 meter afstand (A7/W55 /4kW).

Geluid beperkende maatregelen

De buitenunits van de Energion M hebben een stille werking dankzij het speciaal gevormde - geluid reducerende - ventilatorblad. Daarnaast vermindert de compressor belangrijke trillingen. Hoe? De combinatie ventilatorblad en compressor draaien in zgn. ‘tegenfase’. Dit betekent dat geluidspieken en –trillingen worden afgevlakt.

Ook is het mogelijk de warmtepomp in een zelf te bepalen tijdsblok zo in te stellen dat deze 3 dB(a) stiller is. Deze vermindering wordt ervaren als een halvering van het geluid. Door deze maatregelen is de ATAG Energion M de stilste in zijn klasse.
www.atagverwarming.nl/warmtepompen


Reacties

BM

30 oktober 2019 om 17.31 uur

Die warmtepompen (buitenunits) zijn herriemakende krengen. Leveranciers als Mitsubishi / Alklima liegen er op los met hun mooie verhaaltjes van fluisterstil. Ik heb een geluidsmeting laten uitvoeren en kan u vertellen, dat de praktijk echt even heel anders is en dat er in ons geval zelfs sprake was van een onrechtmatige situatie. in ons geval ging het om precies de zelfde pomp als waar zij een commercieel filmpje van hebben over hoe fluisterstil die is en dat je hem echt overal kunt plaatsen en dat je buren er geen last van zullen hebben. Geloof de warmtepomp cowboys niet. Zij bagatelliseren met opmerkingen over dat geluidservaring iets persoonlijks is. Men is enkel uit op commercieel gewin. Neem een oplossing zonder buitenuniversitair, als een aardwarmtepomp, elektrische cv of wacht tot er vanuit je gemeente andere oplossingen geboden zullen gaan worden. En pas echt op voor die warmtepompmaffia!

P.Hane

2 maart 2019 om 20.07 uur

In mijn slaapkamer komt het geluidsniveau zelden boven de 20dB. 40 Decibel zou dus al een flinke geluidsbelasting zijn! Over 60dB hebben we het maar niet eens, want dat wordt o.a. beschreven als: "een normaal gesprek op 1m, pianospel, wasmachine, naaimachine, wasdroger". Als ik lig te slapen en er begint iemand op 1m van mijn hoofd 'een goed gesprek', dan loopt het slecht af met die persoon! Mijn vrouw heeft vleermuizengehoor. Zeer lage bromtonen, bijzonder hoge piepgeluiden; zij hoort het. Ze wordt horendol van een 'Mosquito', die volwassenen zogenaamd niet kunnen horen. En dan denkt u dat uw compressor stil genoeg is? Denk het niet! Mijn buren hoeven zo'n ding ook niet op het dak te zetten, want al moet ze in de stromende regen, op pantoffels, in een nachthemd, bij 10 gr vorst, midden in de nacht, met windkracht 12, het dak op, ze zet de bijl erin tot het ding stil is! Een ex-buurman van mij, lijdt aan misofonie. Die draait al helemaal door als iemand een veertje laat vallen. Wat denkt u wat er gebeurt als iemand in zijn buurt een warmtepomp op het dak zet? Leuk idee, de warmtepomp als oplossing voor de energietransitie, maar ze zijn gewoonweg te luidruchtig voor woonomgevingen. En 1 warmtepomp produceert tot 60dB, maar als in uw utopia straks alle woningen een warmtepomp hebben, dan stapelt dat geluid en hebben we het niet meer over 60dB, maar over véél meer! Zeker als er een paar gaan resoneren (ze zijn vast niet allemaal zo goed als de uwe). Voor wat betreft de energiezuinigheid van de warmtepomp, die is geweldig! Althans, in de zomer. Maar in de winter krijgt de warmtepomp het moeilijk en moet hij heel hard werken voor ieder graadje. Dan is hij niet meer zo economisch en misschien nog erger: hij krijgt je huis niet meer warm!

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement