Intelligente communicatie verhoogt comfort en vergroot veiligheid

Geplaatst op 09 juli 2024 door Redactie

Theben en B&G Domotica leveren mooie klus: Bay House Rotterdam

Bay House Rotterdam mag je in meerdere opzichten een bijzonder project noemen. Hoewel het woord project wellicht wat te zuinig is als we in ogenschouw nemen dat we het hier hebben over luxe koopappartementen met een spectaculair uitzicht op de skyline van Rotterdam. Gesitueerd aan de Rijnhaven. Waar kwaliteit met hoofdletters wordt geschreven. Door gebruik van hoogwaardige en duurzame materialen. En met onder meer een verwarm- en koelsysteem in de vloeren en een domotica-systeem op basis KNX met bedieningen van Creston. Dit geleverd door B&G Domotica in combinatie met Theben, leverancier van technische componenten.

Knop

In opdracht van Unica verzorgde B&G de domotica voor 64 appartementen. Ben van Unen, van B&G, heeft een schat aan ervaring als het gaat om slimme huisautomatisering. Al jaren een groeiende markt, weet Ben. Met veelal klanten in het hogere segment die een hoge kwaliteit verwachten. “Daar is geen discussie over en dat is ook de reden waarom wij met partners werken die er precies zo in staan. Zoals bijvoorbeeld Theben.

“KNX is de basis voor het laten communiceren tussen vele apparaten en installaties, ook als ze van verschillende fabrikanten komen.”

En naast de kwaliteit uiteraard ook weten waar je het over hebt, daar gaat het om.” Jerry Palstra, commercieel technisch adviseur bij Theben, wijst op een positieve kentering op het gebied van huisautomatisering. “Het wordt steeds gewoner om zoveel mogelijk bij wijze van spreken met één druk op de knop te regelen. Het binnenklimaat, verlichting … om maar eens een paar zaken te noemen. Het mooie is, er is veel, heel veel mogelijk.” Een groot deel van de componenten die B&G gebruikt is KNX van Theben. KNX is de basis voor het laten communiceren tussen vele apparaten en installaties, ook als ze van verschillende fabrikanten komen. System Integration in optima forma. En dat is precies waardoor de bewoners van de appartementen, maisonnettes en penthouses comfort en gemak zullen ervaren. Op het hoogste niveau.

Slimme oplossingen

Ben van Unen: “Uiteraard is alles uitvoerig getest en akkoord bevonden. We hebben een eigen testcentre en daar zijn we heel blij mee. En dat geldt natuurlijk ook voor het Inspiratie Centrum dat vorig jaar werd geopend. Voor ‘high-end huisautomatisering’ en unieke verlichting.” Terug naar Bay house. Als we dan praten over gebouwautomatisering en systeem integratie gaat het hier onder meer over verlichting, klimaat (energie) en gordijnen/screens. Met stuk voor stuk slimme oplossingen en apparaten waarbij het gemak de mens dient, ook zorgt voor een lager energieverbruik én zorgt voor een grotere veiligheid. Voorbeeld: als er een brandalarm afgaat gaat automatisch overal de verlichting aan. Ander voorbeeld: de koppeling met een WTW-unit (bijv. melding vuil filter).

Impuls

Theben is al jaren actief op de woningmarkt. Bay House is een van de eerste projecten met een groter volume. En daar gaan er wat Jerry Palstra betreft in de komende jaren nog meer van komen: “Potentiële kopers stellen steeds hogere eisen en dat is gezien de technologische mogelijkheden ook begrijpelijk. Wat ons betreft illustreert dit project wat er allemaal kan, maar zou het ook een impuls moet geven aan de ontwikkelaars. En dan vooral in de zin om vanaf de startfase van een project het hele domoticaverhaal mee te nemen.

“Smart Home en Smart Living, dat is in het hier en nu.”

Soms gebeurt dat in een latere fase en dan worden er, denken wij, kansen gemist. Jammer en niet nodig, maar dat vraagt aan ontwikkelaars wel om anders naar projecten te kijken. Natuurlijk staat de kwaliteit altijd voorop en zal de prijs een rol spelen, maar ook hier geldt dat een groter volume het prijskaartje positief kan beïnvloeden. Smart Home en Smart Living, dat is in het hier en nu.” De essentie van domotica is middels elektronische processen in en om de woning gebruikersgemak en -veiligheid te verhogen. In de appartementen, maisonnettes en penthouses van Bay House komt dat volledig tot zijn recht. Een app op je IPhone om een koffiezetapparaat aan te zetten? Screens die reageren op wisselende lichtinval? Aanwezigheidsmelders voor verlichting en ventilatie? Het is er en er kan nog zoveel meer!


Tekst: Bob de Jong