Installateur uit de provincie Overijssel

Geplaatst op 04 mei 2022 door Redactie

In de apriluitgave van Installatietotaal magazine vertelt Frans van Oldeniel sr. over de installatiebedrijven die hij in Deventer met zijn zus Wilma runt: Assendorp Anno 1879 en Bergström Koeltechniek. Zoals de bedrijfsnaam al aangeeft is Assendorp Anno 1879 opgericht in 1879. Dit familiebedrijf is dus al 143 jaar actief in de installatietechniek in Deventer en omstreken. Bergström Koeltechniek is in 1974 opgericht door Kick Bergström, en dit bedrijf is al 48 jaar werkzaam binnen de installatiewereld. Wilma en Frans van Oldeniel hebben in 1995 beide bedrijven overgenomen van hun ouders Frans en Wil van Oldeniel. Hiermee zijn ze de vijfde generatie in het familiebedrijf.

Kunt u uw bedrijf kort voorstellen aan de lezer? „Ik ben Frans van Oldeniel en samen met mijn zus Wilma DGA van twee installatiebedrijven: Assendorp Anno 1879 en Bergström Koeltechniek. Wij werken met een team van 20 medewerkers aan het bouwen, onderhouden en vernieuwen van installaties in de breedste zin van de installatietechniek.”

U en uw zus zijn de vijfde generatie binnen dit familiebedrijf. Wat is het geheim om zolang te bestaan? „Meegaan met de tijd en veranderingen in de markt, kwaliteit leveren en geluk hebben dat er telkens weer een ondernemende opvolger opstaat. En dat geluk hebben we. Mijn zoon Frans jr. is de zesde generatie. Hij is 3,5 jaar geleden afgestudeerd met als richting HBO commerciële economie, en is vanaf november 2021 toegetreden tot het bedrijf. Frans jr. gaat zich de komende jaren ontwikkelen in de installatietechniek. Verder moet je een goede bedrijfsnaam elke dag weer waarmaken en dat geeft vertrouwen bij onze klanten van nu en in de toekomst.”

Waarom heeft u gekozen voor installatietechniek? „Ik ben geboren en getogen boven de zaak en de installatietechniek is er met de paplepel ingegoten. De veelzijdigheid van de installatietechniek is enorm. Je mag klanten elke dag weer blij maken met een mooi stukje vakwerk of een probleem oplossen. En na 30 jaar ervaring mag ik zeggen dat er geen vakgebied bestaat waar zoveel veranderingen zijn. Niet alleen de techniek is enorm veranderd maar ook de manier van installeren.”

Wat zijn de kenmerken van een goede installateur? „Ten eerste: een goede communicatie tussen bedrijf en klant. Ten tweede: het inleven in een klant, inventariseren van de behoefte en het gebruik van de woning, het gebouw of het productieproces. Ten derde: maatwerkoplossingen aandragen. Ten vierde: vakmensen op de werkvloer die de maatwerkoplossing in uitvoering brengen. En als vijfde: na het gereed opleveren van een project kunnen we een servicecontract aanbieden en uitvoeren voor een duurzame en bestendige levensduur van de aangebrachte installatie.”

Kiest u in de huidige economie voor specialisatie of verbreding van uw dienstenpakket? „Wij blijven een breed dienstenpakket aanbieden dat bij ons en onze klanten past. Assendorp en Bergström Koeltechniek zijn al meer dan 30 jaar bezig met duurzame techniek van de warmtepomp, airconditioning en ventilatie. Maar ook de bedrijfskoeling, elektrotechniek en het zinkwerk blijven wij voor onze klanten aanbieden.”

Merkt u dat de vraag naar warmtepompen stijgt? „De vraag naar warmtepompen stijgt enorm en we hebben voor veel gebouwen een maatwerkoplossing.”

Welke trends komt u tegen in de installatietechniek? „Verduurzamen gebouwen: warmte/koeling, led-verlichting, gebouw/woning-automatisering en vraaggestuurde ventilatie.”

Heeft u genoeg personeel of is er bij u ook een schreeuwend gebrek aan goed opgeleide vakmensen? „Er is een gebrek aan goed opgeleide vakmensen maar wij geven en begeleiden stagiaires met een ‘goede kop en gouden handjes’ een mooie toekomst in onze bedrijven.”

Hoe kan de techniek interessant gemaakt worden voor jongeren? „De maatschappij moet vakmensen met ‘de overall aan’ breeduit meer gaan waarderen. De ‘kantoorklerk’-mentaliteit moet veranderen in respect voor alle vakgebieden. Iedereen heeft elkaar nodig en niemand is minderwaardig.”

Tekst: Carla van der Meer

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement