Installatietechniek speerpunt van praktijkcursus energieneutraal bouwen

Geplaatst op 14 november 2017 door Redactie

Installateurs kunnen op 22 januari 2018 starten met een onmisbare kennisupdate.

Tijdens de driedaagse praktijkcursus energieneutraal bouwen en renoveren van stichting KERN delen experts in energieneutraal bouwen hun ervaring over energie-efficiënte (installatie)ontwerpen en de aandachtspunten bij de uitvoering. Een praktijkcursus van experts voor experts. Een integrale benadering van gebouwschil en installaties is dé sleutel voor een succesvolle omschakeling van de installatiebranche naar energieneutraal bouwen.

De bouw verandert: Trias Energetica wordt de standaard met een luchtdichte en hoogwaardig geïsoleerde schil en energieleverende ramen. Installatietechniek en bouwkunde moeten steeds beter op elkaar worden afgestemd. De installateur heeft een nieuw gevoel nodig voor het energetische samenspel in goed geïsoleerde gebouwen.
Deze praktijkcursus van stichting KERN focust op de integrale samenhang in de energiebalans van een gebouw. Daarom gaan de cursisten, bouwkundigen én installateurs op de eerste cursusdag over de interdisciplinaire basis samen op. Dag 2 en 3 staan in het teken van de specialisaties installatietechniek of bouwkunde. De cursist verkrijgt hiermee de juiste basis voor de hoogste standaard op het gebied van gezond wonen, betaalbaar comfort en energie-efficiency. Wie slaagt voor het examen behaalt het internationaal erkende diploma Passiefhuis Vakman.

Een luchtdicht gebouw ventileert beter

In goed geïsoleerde gebouwen zijn de installaties cruciaal om met weinig energie een comfortabel en gezond gebouw te realiseren. Hoe zorg je voor gezonde binnenlucht zonder onnodig energieverlies én zonder dat de bewoner/gebruiker er iets van merkt? Bij het uitleggen van een efficiënt ventilatiesysteem, maar ook bij het aanbrengen van doorvoeren, is de luchtdichtheid van de gebouwschil van belang. Ook voor de installatie van een energiezuinige verwarming en koeling is kennis nodig van het gebouw, de eigenschappen van de gebouwschil en gevelopeningen, de oriëntatie, het ventilatiesysteem.

Praktijkcursus van experts voor experts

Wetenschappelijke kennis en de bouwpraktijk gaan in deze cursus hand in hand. Naast de energetische effecten van de bouwkundige schil die bepalend zijn voor de installaties, leren de installateurs de ins en outs van balansventilatie, energiezuinig verwarmen en koelen en de bijzonderheden bij warmtevoorzieningen in energieneutrale gebouwen. De docenten zijn doorgewinterde experts op het gebied van energieneutraal bouwen en renoveren, ieder met hun eigen specialisme: Clarence Rose: passiefhuistechnologie, Henk Wegkamp: betaalbaar energetisch bouwen en Carl-peter Goossen: integraal ontwerp- en bouwproces. Hun ervaringen en het zien van voorbeeldprojecten helpen de cursist om op de opgedane kennis te kunnen vertrouwen en verder te bouwen. Meer informatie over de cursus op de website van KERN.

Cursus met internationaal diploma

De opleiding van het Passive House Institute is voor de Nederlandse markt vertaald en aangepast en wordt gegeven door stichting KERN. De cursusdagen voor installateurs zijn op 22 en 25 januari en op 1 februari 2018. Het examen vindt zaterdag 24 februari plaats, voorafgegaan door een gratis examentraining op 16 februari.

De opleiding kost 690 euro en deelname aan het examen 250 euro, cursuslocatie is Ede.

Over stichting KERN

Deze cursus wordt in tientallen landen gegeven aan professionals in de uitvoerende bouw en installatietechniek. De cursus wordt voor de Nederlandse markt aangeboden door stichting KERN (Kennisinstituut energetische renovatie en nieuwbouw), opgericht om de energietransitie in de bouw te versnellen. KERN verzamelt zo compleet mogelijk actuele kennis, stelt deze laagdrempelig beschikbaar en ontwikkelt opleidingen en cursussen.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement