Installatietechniek hoofdrol in energietransitie

Geplaatst op 06 september 2022 door Redactie

De installateur ziet groen op Installatie Vakbeurs

„We zijn er klaar voor. Meer dan ooit speelt installatietechniek een hoofdrol in de energietransitie”, zegt marketing event manager Eline Kuijsters van Installatie Vakbeurs. „Het belang van de sector zal alleen nog maar groeien omdat Europa de komende winter een gasprobleem heeft, met stijgende energieprijzen tot gevolg. De opdrachtgever verwacht van de w-installateur oplossingen om de steeds maar stijgende energierekening te laten dalen. De dynamiek spat van de sector af. En die dynamiek zie je terug op Installatie Vakbeurs 2022 in Evenementenhal Hardenberg, die als motto heeft meegekregen: ‘De toekomst door een groene bril’.”

Kuijsters kijkt met enthousiasme uit naar de beurs. „We hebben een breed expositieveld met zo’n 140 exposanten. Gelukkig zien we veel nieuwe bedrijven op de beursvloer. Zo’n veertig procent van ons expositieaanbod bestaat uit nieuwe exposanten. Het verduurzamen van de gebouwde omgeving belichten we vanuit vier thema’s in de Groene hal. Energietransitie is er daar één van. Exposanten laten zien hoe we gas inruilen voor alternatieve vormen van energie. Warmtepompen, warmteboilers en de integratie met solar. Het nieuwste van het nieuwste brengen we op die manier overzichtelijk bij elkaar. Onze aandacht voor verduurzamen sluit naadloos aan bij de Paris-proof uitgangspunten. Op de beursvloer vertalen we dat heel praktisch: verduurzamen is het nieuwe normaal.”

Netwerken in Hardenberg

„Installatie Vakbeurs is naast het ontdekken van nieuwe producten, vooral een netwerkevent”, benadrukt Kuijsters. „Heel de installatiebranche uit het noordoosten komt over de vloer. Het is een event om weer met relaties het gesprek aan te gaan over de laatste ontwikkelingen. Vorig jaar hebben we de beurs geprofileerd als een reünie waar je elkaar na zware corona-jaren weer kon ontmoeten. Die insteek houden we vast, maar nadrukkelijk gekoppeld aan de kenniscomponent. Daarom hebben we midden in de Groene Hal het Kennisplein met sessies van deelnemers en kennisorganisaties. De sessies passen binnen de vier thema’s Energietransitie, Besparingstechnieken, Circulariteit en Gezond binnenklimaat.”

Toegepaste (duurzame) kennis

TVVL tekent voor het programma op de laatste dag van de beurs. Een van de sprekers in het TVVL-blok is DWA adviseur Dick van ’t Slot, die met name ingaat op de kansen en knelpunten voor toepassing van warmtepompen. „In korte sessies schetsen we de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming van de gebouwde omgeving”, zegt Kuijsters. „Het moet vooral heel erg toegepast zijn. Een installateur die zo’n sessie heeft bijgewoond moet meteen met de opgedane kennis aan de slag kunnen.”

Specials

Andere ‘specials’ zijn de Innovatietuin, het Sanitairplein en het Waterbehandelingsplein. „We zijn trots op de Sanitairplein en het Waterbehandelingsplein”, laat Kuijsters weten. „Zeer actueel, zeker als je de relatie legt met de noodzaak waterbesparing en het veranderende klimaat. We zullen mooie oplossingen voorbij zien komen. De Innovatietuin is een mooi verlengde van de vier thema’s in de Groene hal. Op het Kennisplein wordt meer gesproken over de theorie van de thema’s en in de Innovatietuin kunnen de bezoekers zelf verschillende innovaties op het gebied van duurzame installatietechniek ontdekken. Ze kunnen alvast een kijkje nemen in de duurzame installatietoekomst. Makkelijk en duurzaam is ook dat ze met readers kunnen scannen en vervolgens de gewenste informatie meteen in hun mailbox krijgen. Het wordt een echte innovatie experience.”

Direct aan de slag

Waarom moet een w-professional naar Installatie Vakbeurs komen? „Heb je even?”, vraagt Kuijsters lachend. „Er zijn heel veel redenen. We richten de beurs zo in dat het een gezellig netwerkevent is, waar mooie en verrassende ontmoetingen tot stand worden gebracht. Je komt oude bekenden tegen, tegelijkertijd maak je nieuwe, verrassende contacten. Onze 140 exposanten presenteren de nieuwste technologie, waarmee de installateur direct aan de slag kan. En met de Innovatietuin en het Kennisplein voegen we daar een dosis kennis aan toe. Kortom, alles waar de sector voor staat en wat er aan nieuwe technologie op ons afkomt vind je op Installatie Vakbeurs.”

Verbindingsplek

De Installatie Vakbeurs is al meer dan 23 jaar de verbindingsplek voor de installatietechniek. Op de 4500 m2 beursvloer kunnen de bezoekers informatie opdoen over nieuwe materialen, technieken en oplossingen. De TVVL kennismiddag zorgt voor de verdieping in het installatievak. Er worden direct toepasbare innovaties getoond en tegelijkertijd kan de installateur zien welke kant het de komende vijf jaar opgaat.

Installatie Vakbeurs 2022 wordt gehouden op 13, 14 en 15 september in Evenementenhal Hardenberg. Thema is ‘De toekomst door een groene bril’. Aan het event nemen 140 exposanten deel. Meer informatie en tickets op installatie-vakbeurs.nl met code 2500.

De vier invalshoeken van Installatie Vakbeurs 2022

• Energietransitie
• Besparingstechnieken
• Circulariteit
• Gezond binnenklimaat.


Tekst: Carla van der Meer

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement