Installatiefestival NXT GEN: een combinatie van zien en doen

Geplaatst op 08 mei 2023 door Redactie

Installateurs van nu en morgen klaarstomen voor de toekomst

„Bij het installatiefestival NXT GEN kan jong en oud de handen uit de mouwen steken”, zegt Xander Hagens, commercieel directeur Wasco. „Het is een combinatie van een vakbeurs met beleving en fun waardoor het een festival wordt. We slaan als Wasco met zo’n 60 fabrikanten de handen ineen om installateurs klaar te stomen voor de toekomst. Er komt onder andere aan bod de wat de ontwikkelingen zijn van nu en voor morgen.

Daarnaast is NXT GEN er om de volgende generatie enthousiast te maken voor het installatievak. Kinderen en volwassenen worden tijdens dit festival uitgedaagd om praktisch te denken en te handelen. Een echte combinatie van zien en doen dus.” Wasco organiseert het installatiefestival NXT GEN op 12 en 13 mei op Papendal in Arnhem.
Wasco zou 3 jaar geleden haar 50-jarig bestaan vieren, maar dat viel in het water door corona. „Corona duurde veel langer dan verwacht. Op het moment dat je weer iets kunt organiseren is het mosterd na de maaltijd om je verjaardag te vieren”, geeft Hagens aan. „Maar we wilden wel een feestgevoel, want in de vorm van een festival komen mensen makkelijk bij elkaar.”

Jong en oud verbinden

„Vanuit het festivalperspectief zijn we gaan kijken hoe we jong en oud aan elkaar kunnen verbinden”, legt Hagens uit. „En hoe we de volgende generatie producten voor verduurzaming onder de aandacht kunnen brengen. Er is werk genoeg, maar er is een tekort aan vakmensen. De vraag is: hoe ga je jongeren laten zien dat techniek leuk is? Dat willen we laten zien in de vorm van een festival waarbij het hele gezin betrokken wordt. De installateur komt wel vaker op beurzen, maar hoe leuk is het dat hij of zij zijn of haar partner en kinderen mee kan nemen en zo zijn gezin kan laten zien wat het vak inhoudt?”

Topsport

Wasco ging op zoek naar een locatie voor installatiefestival NXT GEN. „We zochten een terrein een beetje in het midden van het land, zodat het voor iedereen goed bereikbaar is”, vertelt Hagens. „We kwamen uit bij het evenemententerrein van Sportcentrum Papendal in Arnhem. Een mooie, groene en inspirerende plek, met een knipoog naar het werk dat de installateurs leveren met de uitdagingen in de branche. Dat is namelijk ook topsport.”

Reuring en activiteiten

„De fabrikanten die deelnemen denken mee over activiteiten voor volwassenen en kinderen”, aldus Hagens. „We hebben aangegeven dat er veel te doen moet zijn en we hebben hun uitgedaagd om iets op de stand te laten zien. Het gaat om de beleving. Er moet reuring zijn, dus mensen moeten aan diverse activiteiten kunnen deelnemen, zoals proefjes en spelletjes met een technische inslag. De leveranciers laten op een interactieve manier hun producten zien. De paviljoens hebben we onderverdeeld in verschillende thema’s, zoals koel wonen, warm wonen en duurzaam wonen. De tenten staan op thema bij elkaar, zodat ze elkaar versterken. Het wordt een echt festival met muziek, tentjes, foodtrucks en busjes met techniek. Eén van de fabrikanten laat je zien en ervaren hoe hard je moet fietsen voor een douchebeurt van 5 minuten. Je kunt je snelheid dan nog eens meten met die van een profwielrenner. Het is techniek met een fun-aspect met een beetje competitie. Jongeren maken zo op een leuke manier kennis met techniek. We hebben verschillende scholen in de provincies Gelderland, Overijssel en Utrecht uitgenodigd om op vrijdagochtend met hun leerlingen naar het festival te komen, met de hoop dat jongeren misschien sneller een keuze voor techniek maken.”

Eerste festival

Dit is de eerste keer dat Wasco zo’n festival organiseert. „We hebben wel feestjes in ‘beursverpakking’ gehad, maar dit is iets nieuws”, zegt Hagens. „NXT GEN is een echt festival. Het ziet eruit als, mensen komen binnen op een festivalterrein. Een presentatieduo legt uit wat er te doen is en wat waar te vinden is. Kom je naar het festival dan krijg je ook een polsbandje om. Zo heb je ook nog een leuk aandenken aan de dag.”

Kennis, activiteiten en vermaak

Een van de activiteiten zijn een Lego-workshop met programmeren. Verder kunnen de bezoekers in tweetallen aan de slag gaan met het bouwen van een duurzame mini-raceauto op waterstof of zonne-energie. Zodra de auto’s klaar zijn, kunnen ze tegen elkaar racen en ontdekken welke krachtbron de meeste power geeft. De bezoekers doen ook interactieve ontdekkingen met alternatieve energie. Met een parabolische spiegel en de warmte van de zon wordt een energie-generator aangedreven. Door goed teamwork worden zonneapparaten gevoed en gaat een ventilator-aangedreven gloeilampje branden. Vanuit de Skybar kunnen bezoekers op 50 meter hoogte genieten van een prachtig uitzicht over de Veluwe. Verder zijn er diverse foodtrucks.

Bij de camperstage met dj, een pop-up podium op wielen, kunnen de bezoekers van muziek genieten en dansen. De Boulderbox is een kruising tussen Twister en een klimwand. Iemand uit het publiek drukt op de knop om de volgende move te bepalen. Wat wordt het? Linkervoet op blauw, rechterhand op rood? Spelen kan met 1, 2, 3 of 4 mensen tegelijk. Ook is er een foto-booth-bus voor groepsfoto’s en een ballenbak waar de bezoekers op zoek gaan naar de zilveren bal. De fabrikanten laten de bezoekers op een interactieve manier hun innovaties zien. Hoe dat precies vormgegeven wordt, wordt nog even geheim gehouden om de spanning te verhogen. Binnenkort geeft Wasco meer prijs over wat er bij de fabrikanten te beleven valt.

Gratis tickets

Het NXT GEN installatiefestival is te bezoeken op vrijdag 12 mei van 10.00 tot 14.00 uur voor scholieren van 10 tot en met 18 jaar. Op vrijdagmiddag van 14.00 tot 20.00 uur en op zaterdag 13 mei van 10.00 tot 17.00 uur is het voor installateurs met hun partner en/of gezin. Deelname aan NXT GEN is gratis. Tickets zijn te bestellen via: www.installatiefestival.nl.

Tekst: Carla van der Meer

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement