Installatiebedrijven hebben moeite met vasthouden van goede vakmensen

Geplaatst op 01 februari 2024 door Redactie

De installatiebranche staat volgens Aditech voor een belangrijke uitdaging. "Er is niet alleen een tekort aan goede vakmensen", zegt directeur Martijn Lussenburg, "maar bedrijven hebben ook moeite de juiste mensen vast te houden. Dat moet beter!" Lussenburg doet op de VSK op donderdag 8 februari om 16:00u. drie oplossingen uit de doeken. De sessie 'Personeel onder piekspanning' vindt plaats in het VSK Kennis Theater 1.
Registreer hier voor gratis toegang VSK!


Op de barricade voor meer werkgeluk

Woningbouw, de energietransitie en slimme klimaatinstallaties… werk genoeg voor de installatiebranche. Maar het moet wel allemaal door iemand geïnstalleerd worden. Branchevereniging UNETO-VNI waarschuwde eerder al voor een tekort van vijftienduizend vakmensen in de komende vier jaar. "Techniek is nergens zonder de juiste mensen", aldus Martijn Lussenburg. "En als de juiste technische mensen zich ook nog eens niet gewaardeerd voelen, heb je helemaal een probleem."

Reden genoeg voor Lussenburg en zijn collega Marie-Louise Diepenhorst om 8 februari het VSK-podium te beklimmen. Want er zijn volgens Aditech zeker drie belangrijke dingen die je als goed werkgever kunt doen.

Aanstekelijk werkgeverschap

Ten eerste moet je als werkgever aantrekkelijk zijn, vindt Aditech. "Zit die vakman bij jou écht lekker op zijn plek? Of werkt hij morgen ineens ergens anders?", aldus Lussenburg. "Zorg dat hij niet alleen op de juiste plek zit, maar wees 'aanstekelijk', zorg dat mensen met trots voor je aan de slag gaan. Dan kan al met hele simpele dingen, merken wij zelf.

Op de VSK vertellen we de mensen over de magie van gratis hamburgers, het juiste gereedschap en mooie bedrijfskleding. Dat is meer dan een truc ofzo. Het gaat om vertrouwen en echte betrokkenheid. Het zijn immers allemaal mensen met een gezin en een hypotheek."

Goede opleiding en duurzame inzetbaarheid

Daarnaast zal hij op donderdag tijdens de VSK-sessie ingaan op het belang van coaching, loopbaan begeleiding, vakkennis verbreding, enzovoort. "Er wordt nog zo vaak gekeken naar de kosten, maar de 'return on investment' (ROI) van goede opleiding is enorm", aldus Lussenburg.

"Wat zou er bovendien nog mooier zijn dan dat iemand tot zijn pensioen bij je kan blijven werken? In plaats van dat een getalenteerde vakman op z'n veertigste denkt: 'Het wordt me te zwaar, ik word vrachtwagenchauffeur.' Maar dat betekent wel dat je als bedrijf flexibel moet zijn en echt rekening moet houden met de behoeften van je mensen."

Tijdens de VSK-sessie zullen Lussenburg en Diepenhorst het publiek diverse prikkelende stellingen voorleggen en ingaan op het belang van intensieve samenwerking tussen installateurs en flexondernemingen.

Plaats en tijdstip
'Personeel onder piekspanning' door Martijn Lussenburg en Marie-Louise Diepenhorst
Donderdag 8 februari
16:00u.
VSK Kennis Theater 1

Aditech is bovendien de hele VSK te bezoeken in stand 09.D031

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement