Installatiebedrijf uit de provincie Zuid-Holland

Geplaatst op 05 juni 2024 door Redactie

In de juni-uitgave van Installatie Totaal is Steven Brugman, Key-accountmanager van Unica Rotterdam aan het woord. „Unica Rotterdam is van origine een familiebedrijf dat ondanks de grote Unica Groep, echt nog het karakter heeft van de lokale, Rotterdamse partner én alle expertises in huis om de klant volledig te ontzorgen. Unica Rotterdam maakt opdrachtgevers wegwijs in de steeds complexer wordende milieuregelgeving en denkt mee om de CO2-uitstoot terug te dringen en besparingen te realiseren binnen het brede veld van de technisch dienstverlening. Unica kan complete facilitaire technische teams ondersteunen of zelfs vervangen. Zo kunnen opdrachtgevers meer tijd besteden aan hun core business in plaats van aan facilitaire techniek. Met Unica hebben opdrachtgevers een goede partner zonder dat ze zelf de controle verliezen over de bedrijfsvoering. Meer comfort, meer veiligheid en meer communicatiemogelijkheden is wat Unica biedt.”


Waarom heeft u gekozen voor installatietechniek? „Ik heb gekozen voor de installatietechniek omdat ik dit op de LTS het leukste vak vond. De vervolg opleidingen heb ik ook allemaal gedaan in de installatietechniek Het is een vak waarin nieuwe innovaties altijd een rol zullen spelen en dit maakt het ook leuk.”

Wat zijn de kenmerken van een goede installateur? „Wij zijn jouw no nonsens partner. Bij ons geldt: afspraak is afspraak. We zeggen wat we doen en we doen wat we zeggen. Dat doen we door goede kwaliteit te leveren, passend bij de steeds veranderende wet- en regelgeving en hiermee de opdrachtgevers ontzorgen: met duidelijke communicatie en advies op maat.”

Merkt u verandering in de vraag naar zonnepanelen? „In de groot zakelijke markt merken wij hier niet zo veel van aangezien de daken van kantoorgebouwen vaak niet voldoende groot zijn om energieneutraal te zijn. Wij zien vooral dat er veel ontwikkelingen zijn op het gebied van wet- en regelgeving. Die verandert continu, zowel Europees als landelijk. Klanten moeten steeds meer inzicht geven in verduurzamingsmogelijkheden en aantonen hoe zij daaraan bijdragen. Daarmee verschuift onze rol van traditionele installateur naar ook een adviserende rol. Naast het voldoen aan wet- en regelgeving vinden wij het belangrijk dat er ook meerwaarde is voor de klant op bijvoorbeeld energiebesparing of circulariteit.”

Hoe ziet u de ontwikkeling van de energietransitie? Welke rol speelt netcongestie? „De ontwikkeling van de energietransitie gaat hard, veel klanten willen verduurzamen maar kunnen dit niet omdat het vermogen het niet toelaat. Een verzwaring van het vermogen is door de congestie nu ook geen optie. Hierdoor moet men meer intern gaan kijken qua verdeling van de energiebehoefte en op welk moment van de dag. Bijvoorbeeld het afschalen van de laadpalen overdag als er behoefte is aan verwarming of koeling. Het toepassen van dit soort energiemanagementsystemen (EMS) wordt dus steeds belangrijker en daar kan Unica als grote partij in faciliteren.”

Waar loopt u tegenaan in de markt? „De snel veranderende wet- en regelgeving maakt het lastig voor vastgoedeigenaren keuzes te maken. Ook is er veel beweging in de Europese regelgeving. Wij denken nu strategisch mee om lange termijn oplossingen te vinden die ook toekomstbestendig zijn. Daarnaast zien we dat de klantvraag veel meer integraal wordt over alle disciplines heen. Het is fijn dat we alle expertise in huis hebben om met een aanspreekpunt als contactpersoon in Rotterdam de klant volledig te kunnen ontzorgen.”

W en E krijgen steeds meer raakvlakken. Wat merkt u daarvan? „Van oorsprong was Unica een W partij. Tegenwoordig zijn E en W echter al jaren met elkaar verbonden en dat wordt alleen maar meer. Wij maken liever niet meer zo’n specifiek onderscheid. E krijgt een steeds grotere rol, zeker als je kijkt naar de verduurzaming en slimme gebouwen.”

Kiest u in de huidige economie voor specialisatie of verbreding van uw dienstenpakket? „Beide zijn onmisbaar binnen Unica. We hebben onze specialismen nodig om de klant volledig van dienst te zijn. Wel blijft persoonlijke aandacht en maatwerk per klant nodig. Dat doen wij door één aanspreekpunt als contactpersoon binnen onze vestiging te hebben per klant.”

Duurzame installaties spelen een steeds grotere rol. De ontwikkelingen gaan hard vooral op het gebied van zonnepanelen en warmtepompen. Hoe houdt u uw kennis up-to-date? „Bij Unica wordt elke medewerker gemotiveerd om elk jaar een opleiding te volgen. Het up-to-date houden en het verbreden van de kennis is cruciaal om onze klanten te blijven adviseren op het gebied van nieuwe innovaties. Daarnaast hebben we de Unica Academy waar iedereen zich kan blijven ontwikkelen zowel met technisch inhoudelijke kennis als op persoonlijke vlak.”

Welke trends komt u tegen in de installatietechniek? „Wij merken dat de overheid zich steeds meer gaat bemoeien met wet en regelgeving op het gebied van verduurzaming. De Scope 14 inspectie en de GACS (Gebouwautomatisering- en controlesystemen) audit zijn hier een goed voorbeeld van. Het is niet meer vrijblijvend, maar een verplichting om te verduurzamen.”

Heeft u genoeg personeel of is er bij u ook een schreeuwend gebrek aan goed opgeleide vakmensen? „Er is een schreeuwend tekort aan goed technisch personeel dus ook bij Unica word dit een steeds groter probleem. Vooral qua monteurs en werkvoorbereiders is het lastig om geschikte mensen te vinden. Daarom werken we in Rotterdam met team JUMPS voor starters en zij-instromers. Het JUMPS team bestaat uit ervaren en gemotiveerde mensen die jou graag en met plezier begeleiden op de werkvloer en waar je kan instromen op elk niveau en met grote sprongen carrière kan maken in de techniek.”

Sluiten de opleidingen goed aan bij wat er in de praktijk gevraagd wordt? „De opleidingen zijn afgelopen jaren theoretischer geworden. Als techneut leer je het vak pas echt in de praktijk. Als je in de techniek start, krijg je bij Unica een mentor die je meeneemt om alle kneepjes van het vak te leren.”

Wat heeft installatietechniek jongeren te bieden? „Een levenslange garantie op goed betaald werk in een branche die echt het verschil gaat maken richting de toekomst. Wil je wat bijdragen aan de samenleving? Dan zit je in de installatietechniek wel goed. Verder zal je altijd moeten investeren in jezelf, dus je eigen ontwikkeling staat nooit stil. Binnen de installatietechniek zijn er diverse specialismen, dus dit biedt ook vele mogelijkheden om te kunnen doen wat je leuk vindt. Vaak is geen dag hetzelfde en zijn er elke keer weer nieuwe uitdagingen. Je werkt samen met collega’s en hebt veel eer van je werk.”

Hoe kan de techniek interessant gemaakt worden voor jongeren? „De techniek heeft nog een stoffig imago, terwijl dat al lang niet meer de praktijk is. We werken met de nieuwste technieken en maken (zeker de komende jaren) het verschil in de energie besparing en verduurzaming. Het imago klopt al jaren niet meer en de salarissen zijn zeker interessant. Voor elk profiel (niet alleen puur technisch) is een plek in de techniek. Iedereen vindt het zo vanzelfsprekend dat het licht brandt, het een aangename temperatuur is, dat er internet is, je veilig je auto kan parkeren in de garage of de liften je naar de juiste etage brengen. Om dat allemaal zo vlekkeloos te verzorgen is een hoop interessante techniek nodig. Dit verhaal moet meer verteld worden op de scholen, met goede opleidingen waar het vak installatietechniek weer wordt gegeven.

Welke vakbeurs vindt u het interessantste om te bezoeken? „Ik bezoek de VSK beurs en de Energie beurs. Vooral om bij te blijven qua innovaties.”

Is uw kijk op vakbeurzen de afgelopen jaren veranderd? „Ja dat is hij wel. Door de verschillende digitale nieuwsbrieven en vakbladen worden de installateurs veel sneller geïnformeerd over de nieuwe ontwikkelingen waarvoor je vroeger naar de beurs ging. Ook nodigen wij als Unica vaak leveranciers uit om ons personeel te informeren van nieuwe ontwikkelingen in de branche.”

Unica Rotterdam
Fairoaksbaan 200
3045 AS Rotterdam
T 010 - 238 37 77
www.unica.nl