Installatiebedrijf uit de provincie…..Zuid-Holland

Geplaatst op 28 december 2015 door Redactie

Zuid Holland Hageman Installatietechniek in Gouda is een familiebedrijf waar het nakomen van afspraken een belangrijk item is, aldus eigenaar Ton Hageman. Het bedrijf bestaat sinds 1926: “We gaan genieten van het 90-jarig bestaan met de vierde generatie aan boord.”

Wij opereren in verbouw, renovatie en onderhoud, zowel voor particulieren als beleggers en een aantal aannemers. Onze disciplines zijn water, gas, riool, cv-werkzaamheden en het degelijke zinkwerk van oudsher.

Kiest u in de huidige economische situatie voor specialisatie of juist verbreding van uw dienstenpakket? Wij willen ontzorgen, dus verbreding. Als we bijvoorbeeld onder een bad de afvoer moeten vervangen, maken we ook netjes het tegelwerk weer in orde. Heeft de crisis de installateur inventiever gemaakt? Wij zijn geen bedrijf van grote pieken en dalen. In de onderhoudsfeer hebben we altijd onze boterham kunnen verdienen; ondanks dat we ook een paar jaar op de nullijn hebben gezeten, ziet dit jaar er weer beter uit.

Waarom hebt u gekozen voor de installatietechniek? Ik hield ervan om met mijn handen bezig te zijn. Ik heb de technische school doorlopen, vervolgens avondschool en gas- en watertechnisch installateurdiploma’s gehaald. Zo stroomde ik als derde generatie in.

Wat vindt u zo mooi aan uw vak? De vrijheid die je hebt; en het is zo breed dat geen dag hetzelfde is. Klussen zoals een kapot riool onder de vloer vormen ook een kant van het vak. Daarvoor zijn onze medewerkers allround.

Wat zijn de kenmerken van een goede installateur? Gedreven gevoel voor zijn vak en altijd leergierig. Het vak is aan het veranderen; soms krijg ik de kriebels als ik in vakbladen foto’s zie van jonge monteurs die met dure meters staan te werken. Installatietechniek is ook onder de vloer kruipen.

Waar loopt u tegenaan? Op maandagmorgen rinkelt de telefoon veel omdat de consument in het weekend aan het klussen is geweest en er niet uitkomt. Je levert dan alleen arbeid, maar we lossen het op en hopen dat ze een volgende keer gelijk ons bellen.

Waar bent u op dit moment mee bezig? Weer leuk zakendoen en genieten van het oplossen van problemen die soms al jaren bij een nieuwe klant aanwezig zijn; en een mooi stuk zinkwerk te maken. Wat heeft de installatietechniek jongeren te bieden? Een heel breed vak – waar van het repareren van een kraan of stortbak tot een hele installatie in een woning tot de mogelijkheden behoort.

Sluiten de opleidingen aan bij de praktijk? De opleidingen moeten weer terug naar vroeger, naar veel praktijk en minder theorie. Het is vaak te hoog gegrepen, het zijn leerlingen van niveau 2 en 3 die instromen; die hebben veel begeleiding nodig.

Is het vak van installateur de laatste tien jaar veel veranderd? Jawel, er worden veel kunststof leidingen gebruikt in plaats van koperen of stalen. Aan de andere kant komt er ook steeds meer elektronica om de hoek kijken en dat zal nog wel een vlucht nemen in de toekomst.