Installatiebedrijf uit de provincie ..... Zeeland

Geplaatst op 26 juli 2018 door Redactie

Petra en Orson Jongman namen op 1 januari 2010 Van Looy Installateurs in IJzendijke over. Petra Jongman: “Sinds drie jaar zijn wij ook erkend ontzorgexpert en richten ons op het levensloopbestendig maken van woningen van particulieren.”

Het installatiebedrijf is al 80 jaar een begrip bij particulieren, bedrijven en woningcorporaties, voor allround werkzaamheden aan cv-installaties, leidingwerk voor gas en water, zink- en koperwerk voor hemelwaterafvoer, aanleg en reparatie van platte daken en installatie of renovatie van alle sanitair.

Heeft de economische crisis de installateur inventiever gemaakt? Toen de overname goed en wel getekend was, doken we vol de crisis in. Destijds kozen we dan ook bewust voor verbreding op het gebied van samenwerking en relatiebeheer: gefocust op meerdere aannemers én geïnvesteerd in de particuliere markt door het bestaande klantenbestand actief te benaderen. De potentie was er toen, is er nu en zal er altijd zijn in onze branche. Dat bewijst ook onze groei, zelfs tijdens de crisis. ‘Doen wat je zegt’ is ons motto.
Waarom koos u voor de installatietechniek? Ik heb de opleiding verpleegkundige en OK-assistent chirurgie gevolgd, en was tien jaar teamleider operatieafdeling. Orson heeft een brede technische achtergrond. Vanuit een gezamenlijke ambitie naar zelfstandigheid zochten we een bedrijf ter overname toen we Willy van Looy, de voormalige eigenaar, ontmoetten. Waar je in het ziekenhuis de patiënt centraal stelt, stellen we bij Van Looy Installateurs de klanten centraal. In beide gevallen moet je het probleem in de juiste context van de situatie plaatsen.

Overleven in de installatiebranche: waar loopt u tegenaan? Los van de branche, geldt voor iedere ondernemer dat hij scherp moet blijven. Ontwikkelingen op de voet volgen en oppakken/implementeren waar relevant voor de toekomst van het bedrijf én de behoefte van de markt. Vanuit het verleden geldt de W-installateur vaak nog als ‘onderaannemer’, waarbij de aannemer tussenpersoon is en installateurs pas in een later stadium bij het project worden betrokken. Terwijl de samenwerking op gelijkwaardig niveau zou moeten plaatsvinden. De consument wordt steeds slimmer en wil rechtstreeks communiceren met een partij met kennis van zaken; door de technische revolutie dient bovendien personeel steeds hoger opgeleid te zijn om de consument van dienst te kunnen zijn.

Waar bent u op dit moment mee bezig? De kust is volop in ontwikkeling. De dijkversterking werd door veel strandpaviljoenhouders aangegrepen om nieuw te bouwen. Inmiddels zijn we al bij de bouw van vier strandpaviljoens betrokken geweest. Door de weersomstandigheden en het zand is het aanleggen van installaties voor een paviljoen niet alledaags en leuk om te doen.
Is het vak van installateur de laatste jaren veranderd? Zeker in de acht jaar dat we nu bezig zijn, zoals techniek van cv-ketels en de huidige ontwikkelingen rondom gas-eraf. Wie had vijftien jaar geleden gedacht dat we onze verwarming op afstand konden regelen via een smartphone? Ook toenemende vergrijzing en de oproep vanuit de overheid om langer zelfstandig te blijven wonen, heeft gevolgen voor de installatiebranche. Ik durf met zekerheid te zeggen dat mijn voorganger geen badliften en billenspa’s heeft verkocht.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement