Installatiebedrijf uit de provincie ..... Utrecht

Geplaatst op 04 december 2019 door Redactie

Installatiebedrijf Geotherm Energy Systems in Spakenburg is al actief sinds 1997. “Wij zijn pioniers in de markt van bodemenergie; een jonge energieke onderneming met enkel de focus op duurzame installaties” aldus algemeen directeur Tybald de Harder.

Geotherm houdt zich bezig met warmtepompinstallaties, veel in de nieuwbouw van woningen, en bodemenergiesystemen. Onze grotere WKO-installaties plaatsen wij veelal in (nieuwbouw) utiliteitsgebouwen en PV-zonnesystemen op zowel woningen als op grote platte daken.

De overheid wil dat we gasloos worden: hoe denkt u erover? Momenteel is gasloos een hot item. Ik geloof dat dit voor nieuwbouw al lang en breed geen issue meer is. De warmtepomp, al dan niet gecombineerd met bron, is een prima alternatief voor nieuwe woningen. Vanwege de hogere comfortstandaarden voor bijvoorbeeld koeling is dit eigenlijk een ideale technologie die voor zowel verwarming als koeling een naadloos sluitende oplossing biedt. Voor sommige bestaande bouw is het een ander verhaal. Ik zie de oplossing daar niet puur gasloos. Ik zie ook niet in waarom dat zo nodig moet. Sommige oude panden lenen zich hier helemaal niet voor. Vooral in binnenstedelijk gebied is het niet praktisch om ze van het gas af te halen. Laten we daar eerst eens kijken naar beperken van de gasvraag. Dan zijn we duurzamer bezig dan iedereen met dwang voor een dure en misschien niet rendabele duurzame oplossing laten kiezen.

Wat vindt u mooi aan uw vak? Ik ben in verschillende functies actief geweest in de installatiebranche en zie steeds weer nieuwe uitdagingen en trends ontstaan. Wat me in ieder geval opvalt en ook bevalt, is de hoge innovatie die in de sector aanwezig is. Ik geloof heilig dat een goede installateur actief bezig is om de wensen van klanten en de markt te vertalen naar praktische oplossingen en de laatste technologieën.
Wat heeft de installatietechniek jongeren te bieden? Het is door schaarste aan technisch personeel een sector met een heel hoge baanzekerheid, en door de energietransitie een zeer interessante tijd om in te werken. Dus kansen genoeg voor jongeren!

Sluiten de opleidingen goed aan bij wat er in de praktijk gevraagd wordt? Ook daar is een transitie aan de gang. Ik zie wel dat het praktische gedeelte meer de focus moet gaan leggen op duurzame technologieën en de stap durven maken om het oude vertrouwde los te laten.
Is het vak van installateur veranderd? Ja, het door de energietransitie ontstane scala van nieuwe technologieën zorgt voor een andere denkwijze. Ook de recente crisis heeft bepaalde zaken op het gebied van efficiëntie veranderd. Als er weinig werk is en prijzen onder druk staan moeten mensen inventief zijn. Wat bijvoorbeeld beter kan is de samenwerking met bouwers. Prefab bouwen is nu de toekomst, waardoor duurzame oplossingen efficiënter en meer betaalbaar gaan worden. Daar zijn echt nog veel stappen in te zetten, maar daar is ook enorm veel winst te behalen. Uitdaging genoeg dus.

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement