Installatiebedrijf uit de provincie ..... Utrecht

Geplaatst op 29 juli 2019 door Redactie

Installatiebedrijf Stravers in Meerkerk is een middelgroot installatiebedrijf, opgericht in 1966. Monteur Robin Saly is vanaf februari 2008 werkzaam bij Stravers: “Wij zijn een veelzijdig installatiebedrijf voor kleine en grote installaties.”

Naast het verzorgen van loodgieters- en dakdekkerswerkzaamheden, centrale verwarmings-, ventilatie- en luchtbehandelingsinstallaties, richten we ons op airconditioning, warmtepomp-installaties, regeltechniek en zonnepanelen. Onze klanten zijn zowel zakelijk als particulier. Stravers houdt zich bezig met innovaties en ontwikkelingen, zodat daar tijdig op kan worden ingespeeld.

Met welke disciplines houdt u zich bezig? Eerder voerde ik vooral dak- en zinkwerkzaamheden uit in renovatie en nieuwbouw. Bij de zonnepanelen was echter vraag naar een extra personeelslid, en omdat ik geen last heb van hoogtevrees leek me dat wel wat. Sinds driekwart jaar ben ik nu fulltime werkzaam in de zonnepanelen, die we plaatsen bij zowel particulieren als zakelijke klanten. Dat bevalt me erg goed, ik zie mijn werk als een veelzijdige uitdaging.
Waarom heeft u gekozen voor de installatietechniek? Ik wilde graag met klanten werken, maar ook met mijn handen. Van jongs af aan ging ik al regelmatig mee met mijn buurman, die installatiemonteur was. Zo kwam ik in aanraking met het vak. Als de klant na de klus blij is, ben ik dat ook. Daarnaast vind ik de combinatie van hand- en denkwerk ideaal. Geen enkele dag is hetzelfde en dat maakt dat het leuk blijft. Een goede installateur zal over de volgende eigenschappen moeten beschikken: stressbestendig zijn, handig, technisch, sociaal onderlegd, en geen 9-tot-5 mentaliteit hebben.

De overheid wil dat we gasloos worden: is dat haalbaar? Ik denk dat het haalbaar is, maar dan wel door gas te vervangen door waterstof. Want op die manier verandert er het minst voor de mensen thuis. Maar niet op korte termijn, dat is een lang proces.
Is het vak van installateur de laatste tien jaar veel veranderd? Ja, het feit dat er nu geen koper en stalen precisiebuis gebruikt wordt is al een hele verandering. Er zijn veel meer slangenrollen i.p.v. pijpen en leidingen buigen. We voelen hogere werkdruk, door te weinig personeel. Daarnaast gaat en moet er ook in onze branche meer digitaal. Dit kost de monteurs meer administratietijd.

Wat heeft de installatietechniek jongeren te bieden? Zekerheid van (leuk en divers) werk, met doorgroeimogelijkheden.
Sluiten de opleidingen goed aan bij wat er in de praktijk gevraagd wordt? Mijn eigen ervaring is dat dat vaak achterblijft. Ik ervaar zelf dat ik vanuit de praktijk veel geleerd heb. Het is belangrijk dat jongeren praktijkervaring opdoen en op die manier bekend raken met het vak. Stagiairs moeten wel veel en goed aangestuurd worden, maar aan de andere kant is het ook wel weer leuk om als installatiemonteur het vak over te brengen.

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement