Installatiebedrijf uit de provincie ..... Utrecht

Geplaatst op 05 oktober 2018 door Redactie

Vossebelt Installatietechniek BV in Houten bestaat uit een afdeling voor de uitvoering van grote en kleine projecten (zowel utiliteit als particulier) en een 24-uurs service/onderhoudsafdeling. Dirk van Zijtveld: “Ons team bestaat uit 16 mensen.”

Januari 2000 hebben J. Stek en ik het bedrijf overgenomen van dhr. Vossebelt, die het in 1967 oprichtte. Onze hoofdactiviteiten zijn het adviseren, ontwerpen en installeren van (stads)verwarming, lage-temperatuursystemen met warmtepomptechnieken, koeling, ventilatie, gas, water, sanitair, riolering, zonnepanelen en meet- en regeltechniek.

Wat vindt u zo mooi aan uw vak? Techniek is nooit standaard, er zijn altijd uitdagingen om een goed systeem te ontwerpen of oplossingen te bedenken wanneer een klant met ingewikkelde vraagstukken komt. Vakmanschap, kwaliteit, kennis en ervaring, professionaliteit en betrouwbaarheid zijn de waarden waar wij als bedrijf en persoon voor staan. We proberen goed te luisteren naar en ons te verplaatsen in de klant om een zo goed mogelijk onafhankelijk advies te kunnen geven. We beschikken over de nodige certificaten, wat de klant extra zekerheid geeft over onze kwaliteit en betrouwbaarheid.
Welke opleiding heeft u gehad? MTS-Wtb met een kopjaar MTS-Motorvoertuigentechniek en MTS-Landbouwtechniek, MIT W1 en W2, gas- en watertechnisch installateur, meet- en regeltechniek.

Waar loopt u tegenaan in de markt? De bouw is erg aan verandering en vernieuwing onderhevig. Er wordt veel van de medewerkers gevraagd, het is hard werken met een hoge werkdruk. Het werk moet in een steeds korter tijdsbestek gerealiseerd worden met dezelfde of betere kwaliteit, voor een steeds kritischer wordende klant. Wel lopen we momenteel aan tegen langere levertijden en een tekort aan goede, gemotiveerde vakmensen.
Waar bent u op dit moment mee bezig? Een ketelvervangingsproject in Utrecht en installeren van warmtepompen in woningen en kantoorgebouwen. Na de vakantie starten we o.a. met de complete nieuwe w-installaties (met een laagtemperatuur-verwarmingssysteem), koeling, ventilatie en sanitaire installaties bij een nieuw te realiseren bankgebouw op Leidsche Rijn bij Utrecht, waarbij het BREEAM-label centraal staat.
Wat kan installatietechniek jongeren bieden? Een mooi vak dat steeds andere uitdagingen kent, waar kennis en ervaring belangrijk blijft. Je komt telkens in contact met andere mensen en gebouwen. Belangrijk voor jongeren is dat er een tekort aan vakmensen ontstaat, wat meer kans biedt op een goede baan en doorgroeien in het bedrijf.
Is het installatievak de laatste tien jaar veranderd? Het werk blijft deels hetzelfde, maar er komen voortdurend nieuwe technieken, vooral duurzame. ‘Gasloos’ is nu algemeen bekend geworden, maar we moeten wel nuchter blijven. In bestaande bouw zal dit niet zo makkelijk te realiseren zijn als minister Wiebes zegt en denkt. De kosten vallen daar erg hoog uit wanneer je alles – het aanpassen van bestaande cv-installaties naar lage-temperatuursystemen, bouwkundig isoleren, enz. – optelt. In nieuwbouw is dit wel goed te realiseren, en hierop moeten we blijven inzetten. Ook is er in de markt een toenemend tekort aan vakbekwame mensen en bedrijven, waardoor bouwkundige aannemers steeds meer met een vaste installateur gaan werken. Zo zijn ze er zeker van dat het werk aan een vakbekwame installateur wordt uitbesteed.