Installatiebedrijf uit de provincie..... Noord-Holland

Geplaatst op 28 april 2017 door Redactie

Arjan Wierenga, directeur projecten van Bonarius Bedrijven: “Onze naam kan in één adem genoemd worden met het leveren van praktische bijdragen aan duurzame oplossingen voor energiezuinige installaties.” Samen met Renzo van Heusden (algemeen directeur) en Jeroen Smolders (directeur service) vormt hij het dagelijks bestuur van het familiebedrijf.

Vanuit de vestigingen in Zwanenburg, Den Haag en Soest verzorgt de totaalinstallateur (verwarming, ventilatie, elektrotechniek, loodgieterswerk en bouwfysica) regulier onderhoud van ruim 180.000 individuele cv- en ww-toestellen en 450 collectieve installaties, in opdracht van woningcorporaties, zorginstellingen, scholen en commerciële vastgoedbeheerders. De afgelopen jaren hebben wij ervoor gekozen om dicht bij onze specialisatie te blijven. Onze core business is beheer en onderhoud aan installaties in de onderhouds- en renovatiemarkt.

Wat zijn de kenmerken van een goede installateur? Wat mij betreft kwaliteit, veiligheid, innovatie, hoe een bedrijf met zijn personeel omgaat en voor de juiste certificering zorgt. Een van de belangrijkste kenmerken vind ik het personeel. Als organisatie móét je daarin investeren; naast primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn studiemogelijkheden van belang. Wij zorgen dat er voldoende medewerkers zijn die aan ontwikkeling in de breedste zin van het woord doen.
Hoe moeilijk is het om te overleven in de installatiebranche? De afgelopen jaren heeft er een ware prijzenslag plaats gevonden. Helaas is dit, voor veel collega-installateurs, ten koste gegaan van de kwaliteit. Blijven investeren in mensen! Wat voor de complete branche de afgelopen jaren al lastig was, wordt nu nog moeilijker: het verkrijgen van opgeleid personeel.

Waar bent u momenteel mee bezig? Met elke dag verzinnen hoe het morgen nog beter kan. In de traditionele installatiebranche proberen wij telkens met ‘slimme’ ideeën te komen die zorgen voor een verhoogde efficiëntie, nog betere kwaliteit en het in balans houden van kosten/opbrengsten. Zo beheren wij een deel van de installaties met BonariusOpAfstand, een uniek, samen met ketelfabrikant Intergas ontwikkeld systeem. Hiermee lopen we ver op de troepen vooruit; dit illustreert onze innovatieve kracht. Prestatie en onderhoudsstatus van individuele ketels kunnen we op afstand uitlezen, en exact het moment bepalen waarop onderhoud nodig is of (bij onregelmatigheden) actie moet worden ondernomen. Ook onze aanpak van onderhoud is in de branche uniek. Al decennia sturen installatiebedrijven jaarlijks een monteur langs voor onderhoud van de cv-ketel. Hij reinigt, controleert goede verbranding en veilige rookgasafvoer en vervangt zo nodig een onderdeel. Maar de huidige hightech apparaten vol elektronica vereisen een andere werkwijze. Ze maken het mogelijk dat wij ons volledig focussen op periodiek preventief onderhoud: tussentijdse storingen worden voorkomen en het aantal klachten daalt.

Wat heeft de installatiebranche jongeren te bieden? Voor wie technisch inzicht heeft en goed met de handen kan werken, zijn er volop kansen. De komende jaren zal in tienduizenden woningen en gebouwen het een en ander energiezuiniger gemaakt moeten worden. Veel bedrijven zullen staan springen om technisch talent.
Is het vak van installateur de laatste tien jaar veel veranderd? Wat mij betreft niet! Ontwikkelingen lijken snel te gaan nu, maar de technieken werden tien jaar terug al toegepast. Innovatie in de branche gebeurt meest aan de automatiseringskant. De grootste verandering is wellicht dat de vraag vanuit de klanten verandert. Waar je voorheen enkel als installateur dienstdeed, ben je tegenwoordig technisch beheerder, adviseur en in enkele gevallen volwaardig partner geworden. Een positieve ontwikkeling, want zo kan de klant doen waar hij goed in is en wij als installateur ook.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement