Installatiebedrijf uit de provincie ..... Groningen

Geplaatst op 07 mei 2019 door Redactie

Klimaatgroep Holland in Groningen gaat consequent specifiek branchegericht te werk. Directeur Harry Vaatstra: “Wij leveren een gezond en aangenaam binnenklimaat, per vertrek afzonderlijk.”

Onze maatwerkoplossingen en -concepten zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking met de branchepartijen. Met onze slimme, hoogwaardige en gasloze klimaatsystemen besparen organisaties flink op exploitatiekosten. Wij realiseren alles in eigen huis: ontwerp, advies, productie, installatie en service & onderhoud, voor o.a. de voedingsmiddelenindustrie, maakindustrie, de grotere retailgebouwen, kantoren en onderwijsgebouwen. Daarnaast rapporteren en sturen wij realtime via onze 24/7 meldkamer.

Waarom heeft u gekozen voor de installatietechniek? Als zoon van een installateur heb ik het geluk dat techniek in mijn bloed zit. Innoveren en branchegericht een oplossing ontwikkelen die als een standaard kan gelden, dat is mijn uitdaging.

Wat kenmerkt een goede installateur? Het klinkt cliché, maar een goede installateur houdt zich aan zijn afspraken, communiceert goed en denkt mee in het belang van de klant. Dat we gaan voor kwaliteit en service moge duidelijk zijn.

De overheid wil dat we gasloos worden: is dat haalbaar? Zo, daar vraag je me wat. Ik ben blij dat de energietransitie in gang is gezet, het werd de hoogste tijd. Of de politiek haalbare en realistische doelen heeft gesteld, daar twijfel ik aan. Het is maar de vraag of de netwerkbedrijven zo snel kunnen schakelen en er op korte termijn voldoende alternatieven en middelen beschikbaar komen. Hoe men dit wil financieren is mij een raadsel. Als bedrijf leveren we al een paar jaar geen gastoestellen en gebruiken volop warmtepompen en elektraverwarming.

Waar bent u momenteel mee bezig? Op dit moment is de gehele branche in een zeer turbulente situatie terechtgekomen. Binnen ons bedrijf hebben we afgesproken om onze visie en ons beleid te volgen om goed koers te houden om onze kwaliteit te waarborgen. Het is verleidelijk genoeg om mee te gaan in deze economische gekte, wat ook een valkuil kan zijn. We innoveren en maken gebruik van technologische ontwikkelingen die zich momenteel in een razend tempo aandienen. Tegelijk blijven we nuchter, laten ons niet verleiden tot iets wat we door omstandigheden van leveringsproblemen of krapte op de arbeidsmarkt niet kunnen overzien of waarmaken. Naast installateur zijn wij producent van oplossingen om (hoofdzakelijk) onderwijsgebouwen fris en duurzaam te maken. Ons systeem bestaat uit kant-en-klare bouwstenen: eenvoudige installatie en reductie van arbeidsuren op de bouwplaats.

Is het vak van installateur de laatste tien jaar veranderd? Het vak heeft een behoorlijke technologische ontwikkeling doorgemaakt, die steeds sneller zal gaan. Doordat techniek eerder niet zo in trek was als opleiding is er een groot tekort aan vakmensen. De markt heeft hierop ingespeeld door meer plug-en-play te ontwikkelen en te leveren. Hierdoor verandert het vak, van echte ambachtslieden naar meer kant-en-klare-componenten-installateurs. Door toename van big data en complexe besturingen is er een extra vak ontstaan in de installatiebranche dat tien jaar geleden niet expliciet bestond.

Wat heeft installatietechniek jongeren te bieden? Heel veel, het is een uitdagend en veelzijdig vakgebied met volop kansen voor allerlei lagen van de arbeidsmarkt. Daarnaast hebben jongeren de installatietechniek veel te bieden: zij denken en werken weer heel anders, zijn anders groot geworden. Daar worden wij weer door geïnspireerd.

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement