Installatiebedrijf uit de provincie ..... Groningen

Geplaatst op 16 november 2018 door Redactie

H. Bosma Installatietechniek in Siddeburen is een totaalinstallateur, met name actief in woningbouw en kleine utiliteit. Directeur/eigenaar Koos Molema: “Het is merkbaar dat er tijdens de ‘crisis’ meer sprake was van kleinere klusjes dan grotere werken.”

Wij opereren in verbouw, renovatie, de vervangingsmarkt en af en toe nieuwbouw. Ik heb ooit gekozen voor installatietechniek vanwege de veelzijdigheid en de afwisseling. De opleiding die ik heb gehad, bestaat uit MTS Elektrotechniek, Middelbaar Installatietechniek (MIT) en aanvullende cursussen en trainingen.

Wat zijn de kenmerken van een goede installateur? Flexibiliteit, goed luisteren naar de opdrachtgever en niet toegeven aan prijsdruk en zo kwaliteit inleveren.
Waar loopt u tegenaan in de markt? Door snelle veranderingen in technieken en vele aanbieders van producten is het soms moeilijk de juiste keuzes te maken. Veel aanbieders (van met name duurzame producten) hebben ‘het ei van Columbus’, wat in de praktijk nog maar waargemaakt moet worden. Wij zitten hier als bedrijf midden in de aardbevingsproblematiek, waardoor gasloos maken van woningen erg actueel is. Door alle media-aandacht worden consumenten onrustig. Veel consumenten denken dat de overgang naar gasloos vrij gemakkelijk te realiseren is. Opvallend is dat er verscheidene aanbieders te rooskleurige beelden schetsen van het verduurzamen van woningen. Er is nu deels ‘paniekvoetbal’ lijkt het wel.

Wat heeft de installatietechniek jongeren te bieden? Veel afwisseling. Het beeld heerst nog teveel dat een loodgieter alleen maar met vieze rioleringsklussen bezig is. Ons vak kent ook veel moderne en innovatieve kanten. Ik denk dat installatietechniek een imagoprobleem heeft, terwijl het vak heel breed en afwisselend is.
Sluiten de opleidingen goed aan bij wat er in de praktijk gevraagd wordt? M.b.t. de theorie lijkt het erop dat scholen dit beter oppakken en aanpassen. Dit was in het verleden niet zo. In de praktijk blijken opleidingen wel onder de maat.

Is u in uw vak wel eens iets opmerkelijks overkomen? Over afwisseling gesproken: een tijd geleden is een monteur tijdens zijn storingsdienst gebeld i.v.m. een koolmonoxidemelding. De klant vertelde hem dat zijn melder afging en dacht dat deze wellicht defect was. Hij heeft vervolgens een nieuwe koolmonoxidemelder gekocht, maar ook deze gaf een melding. Onze monteur kon met zijn meetapparatuur geen aanwezigheid van koolmonoxide meten. Omdat hij het niet vertrouwde, heeft hij voor de zekerheid de brandweer ingeschakeld. Uiteindelijk bleek de bewoner last te hebben van mollen. Hiervoor had hij carbid in de holen gedaan. De gassen hadden via de invoeropening in de meterkast een weg naar binnen weten te vinden, waardoor de melder afging.
Is het vak van installateur de laatste tien jaar veel veranderd? Ja. Naast veel meer administratie krijgt de praktisch ingestelde monteur steeds meer te maken met elektronica en automatisering. Het is niet meer enkel een mooi stukje leidingwerk maken. Middels internet zijn klanten meer geïnformeerd en dat vergt een andere benadering. Door de crisis is er teveel gestuurd op prijs. Je merkt dat dit lastig weer in te lopen is. Het vak is zwaar ondergewaardeerd.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement