Installatiebedrijf uit de provincie Gelderland

Geplaatst op 30 maart 2020 door Redactie

Installatiebedrijf Wagenmakers uit Warnsveld is een erkend eenmansbedrijf dat zich hoofdzakelijke bezighoudt met werkzaamheden in de particuliere sector. Het bedrijf wordt gerund door Sietze Wagenmakers. Hij is een allround installateur die vanaf begin jaren 90 actief is in de installatiebranche. In de loop van de tijd heeft hij zich van allround monteur en werkvoorbereider ontwikkeld tot bedrijfsleider.

„Het starten van een eigen bedrijf was hierna een logische stap”, geeft Wagenmakers aan. Hij werkt hoofdzakelijk in de driehoek Zutphen, Lochem en Dieren. Wanneer het om grotere klussen gaat, heeft hij een samenwerkingsverband met andere installateurs en aannemers. Maar zoals iedereen heeft hij nu ook te maken met de Coronacrisis. Hoe gaat hij hiermee om?

Wat doet de Coronacrisis met de installatiebedrijven? „In zijn algemeen kan ik hier niet over oordelen. Voor mij persoonlijk heb ik op dit moment nog geen gevolgen bemerkt. Ik werk voornamelijk op aanvraag met een kortlopende planning.”

Heeft u problemen met de toelevering van materialen? „Groothandelaren zijn minder goed te bereiken. Bestellingen duren langer voordat je ze binnen krijgt.”

Is het nu minder druk? „Het is niet minder druk, maar het lijkt wat minder hectisch. Ik krijg minder vragen van mensen die het werk ‘gisteren’ klaar willen hebben. Dat geeft meer rust, maar er is ook minder werk op langere termijn.”
Wat is de grootste verandering? „Voor mij persoonlijk zijn er geen grote veranderingen. Wel is er meer onzekerheid over de toekomst. Klanten lijken wat meer het geld vast te houden en wat langer te doen over het betalen van een rekening.”
Wat zijn de reacties van de klanten? „Mensen zijn bezorgd over de situatie, maar willen wel gewoon het werk gedaan hebben. Het voordeel van installatiewerk is dat dit op grotere afstand van de klant plaatsvindt.”

En verder kijkend dan Corona: Wat is de ontwikkeling van de warmtepomp? „Als ontwikkeling zie ik geen eigen ontwikkeling, maar dat er een hoop kopieergedrag is van omringende landen.”

Welke gevolgen zou het hebben als de subsidie hierop stopt? „Als de subsidie stopt, dan stopt alles, er zal geen afzet meer zijn en dus geen reden voor verdere ontwikkeling. Bovendien is de investering die mensen moeten doen om hun huis geschikt te maken voor de warmtepomp, veel te groot.”

Hoe speelt u in op gasloos? „Op dit gebied ben ik vooral adviserend bezig. Voorlopig zijn de investeringskosten vaak dermate hoog dat mensen niet tot een opdracht overgaan.”

Waarom heeft u voor de installatiebranche gekozen? „De reden dat ik in de installatiebranche werkzaam ben, is dat het een uitdagend en veelzijdig beroep is.”

Hoe kan de techniek interessant gemaakt worden voor jongeren? „Door meer bekendheid aan het vak te geven en een goede salariëring zal het vak, denk ik, interessanter worden voor jongeren.”

Zijn er in de buurt opleidingen voor jongeren die de installatietechniek in willen? „Van een collega wiens zoon ook in de installatiebranche wilde gaan werken, heb ik gehoord dat er erg weinig mogelijkheden zijn. Ik ben verder niet bekend met opleidingen die hier in Gelderland zijn. Ik ben niet thuis in deze materie.”

Hoe gaat het met uw bedrijf in uw provincie in deze coronacrisis? Neem contact met ons op en vraag een interview aan!

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement