Installatiebedrijf uit de provincie Friesland

Geplaatst op 23 juli 2020 door Redactie

Hoe houden installatiebedrijven zich staande in deze tijd die bepaald wordt door het coronavirus? Installatie Totaal sprak met Fedde Jan Schraa van Installatiebedrijf Bakker in Oosterwolde. „Bij een aantal klanten zijn wij niet welkom vanwege het aangescherpte beleid van deze bedrijven of bij particulieren. Wij zijn daarom intensief op zoek naar klanten waar wij ons werk wel kunnen uitvoeren. Dit vergt een andere en extra inspanning voor degene die over de planning gaat. Daarnaast volgen wij de richtlijnen zoals die door het RIVM zijn opgesteld en staat de gezondheid van onze medewerkers en van de klanten voorop.”

Installatiebedrijf Bakker is een no-nonsense bedrijf. „Onze doelstelling is dan ook kort maar krachtig: wij willen kwaliteit leveren”, zegt Schraa. „Enerzijds door ons verantwoordelijkheidsgevoel voor een goed eindresultaat en anderzijds met hulp van onze kennis en ervaring. Een eerlijk advies is belangrijk in onze optiek.” Installatiebedrijf Bakker is dan ook een meedenkend installateur met een laagdrempelig karakter. „We zijn een allround-partner voor advies, ontwerp, uitvoering en onderhoud. Binnen dit traject zijn en blijven wij het aanspreekpunt. Dit zorgt voor duidelijkheid en transparantie gedurende het gehele proces.” De geschiedenis van Installatiebedrijf Bakker gaat terug tot 1903. „Wat begon als dorpsloodgieter is tegenwoordig uitgegroeid tot een betrouwbaar en stabiel installatiebedrijf, gericht op onder andere elektrotechniek, werktuigbouwkunde en koeltechniek.” Installatiebedrijf Bakker is een groot voorstander van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). „Bij ons uit zich dat onder andere in het scheiden van afval, het toepassen van duurzame producten en het gebruik van zonnepanelen op het dak en led-verlichting in ons bedrijfspand. Wij ondersteunen tevens duurzame initiatieven als Ecomunitypark, Biosintrum en Cradle to Cradle.”

Lukt het in deze tijd van het coronavirus om met het werk de 1,5 meter afstand te houden? „Dat gaat over het algemeen goed, dus zeg maar voor 99%.”

Heeft u problemen met de toelevering van materialen? „Op dit moment ondervinden wij nog geen hinder van de levering van de materialen.”

Komen er nog nieuwe opdrachten binnen? „Niet veel nieuwe opdrachten. De aanvragen blijven wel komen maar een stuk minder dan eerder. Een aantal klanten wachten gewoon even af.”

Wat zijn de reacties van uw klanten? „Dat verschilt heel erg. Bij de één zijn wij welkom en bij de ander niet en dat respecteren wij. Het is voor iedereen een gekke periode.”

Wat is de grootste verandering? „Dat is de extra inspanning om ervoor te zorgen dat de medewerkers verantwoord aan het werk blijven en uiteraard rekening houden met de RIVM-voorschriften en op collega’s en de mensen in de omgeving passen.”

Hoe gaat het straks verder, als het coronavirus op z’n retour is, denkt u? „Over een aantal maanden worden de regels versoepeld en ik denk dat het alleen voor de bijeenkomsten en evenementen voor de grotere groepen nog heel lang gaat duren voordat dit weer getolereerd wordt, maar ook dat mensen dit accepteren. Hier hebben wij als installateur minder last van. Kortom ik ga ervan uit dat over een aantal maanden wij weer welkom zijn bij al onze klanten.”

Hoe ziet u de ontwikkelingen in de branche als de warmtepomp en gasloos? „De ontwikkeling gaat verder zoals deze nu is ingezet. Dus voor nieuwbouw gasloos. Er gaan nog heel wat jaren/generaties overheen voordat wij volledig gasloos zijn.”

Waarom heeft u voor de installatiebranche gekozen? „Persoonlijk heb ik niet expliciet gekozen voor de installatiebranche. Ik heb gekozen voor een projectenorganisatie, want geen één project is hetzelfde en dat maakt het interessant en uitdagend.”

Hoe kan de installatietechniek interessant gemaakt worden voor jongeren? „De installatiebranche verandert als gevolg van de ontwikkeling op techniek. Het gaat steeds meer om de meet- en regeltechniek. Dit moet je ook laten zien op scholen. De nieuwste ontwikkelingen en de toekomst presenteren en onderwijzen.

Voldoen de opleidingen van de jongeren aan wat de installatiebedrijven vragen? „Op dit moment wel.”

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement