Installatiebedrijf uit de provincie ..... Drenthe

Geplaatst op 29 januari 2019 door Redactie

Installatietechniek K.J. van Dijk en Duurzame Techniek J. van Dijk: twee namen, één bedrijf. Directeuren zijn vader en zoon Klaas en Joachim van Dijk: “Ons bedrijf is in 1984 opgericht in Ruinerwold, en sinds 2010 gevestigd in Koekange.”

Wij zijn erkend totaalinstallateur op het gebied van gas, water, elektra, verwarming, dak en duurzame techniek (we zijn in de laatste 5 jaar steeds meer zonnepanelen en warmtepompen gaan installeren), werkzaam in zuidwest Drenthe en de kop van Overijssel; zowel bij particulieren als in woning- en utiliteitsbouw. Onder onze klanten bevinden zich veel boerenbedrijven.

Wat kenmerkt een goede installateur? Hij heeft kennis van zaken, luistert naar de klant, geeft advies op maat en gaat voor kwaliteit i.p.v. kwantiteit. Het gaat er niet om zoveel mogelijk te ‘verkopen’, maar om aan de behoefte van de klant te voldoen met een geschikte installatie die langere tijd mee kan. Er wordt ons wel eens gevraagd waarom de prijzen van bijvoorbeeld cv-ketels op internet veel lager zijn en eenmanszaken voor lagere prijzen zonnepanelen kunnen installeren. Wij zijn geen internetwinkel die na de installatie verder niet meer bereikbaar is, maar een installatiebedrijf, dat ook service (garantie) en onderhoud verzorgt. Klanten die het puur om geld gaat, zijn wellicht niet aan het juiste adres.

Hoe houdt u uw kennis up-to-date? Trainingen, op locatie de installaties bekijken, soms met de monteurs meewerken om te weten wat er speelt, vakgerichte opleidingen, vakbladen lezen, in gesprek met en op locatiebezoek bij leveranciers.

Hoe moeilijk is overleven in de installatiebranche? In de laatste 10 jaar hebben we tweemaal een crisis meegemaakt waarbij bouwbedrijven failliet gingen en niet meer betaalden. Dit heeft niet alleen financiële consequenties, maar gaat je ook niet in de koude kleren zitten. Je doet dan je best om het personeel in dienst te houden, leveranciers te kunnen blijven betalen én de klanten (ook van die bouwbedrijven) tevreden te houden. Ondanks de crisis hebben we gelukkig altijd werk gehad, mede omdat we een groot klantenbestand hebben opgebouwd. Hoewel klanten, vooral in een crisisperiode, erg op hun geld letten, kiezen mensen toch vaak voor een bedrijf dat ze kennen. Waar we momenteel allemaal tegenaan lopen, is dat de vraag groter is dan het aanbod en wachttijden voor het bouwen en installeren van o.a. woningen (zullen blijven) toenemen. Er zijn niet alleen onvoldoende vakmensen om aan de vraag te voldoen, ook de productie van het materiaal laat soms op zich wachten. We hopen dat er voldoende jongelui voor het installatievak kiezen en staan altijd open voor het begeleiden van leerling-monteurs.

Waar bent u momenteel mee bezig? Installaties van nieuwbouwwoningen, zonnepanelen en warmtepompen, uitbreiding van een groot vakantiepark, installatie van een nieuwe ligboxenstal met 92 zonnepanelen.

Is het vak van installateur de laatste tien jaar veel veranderd? Steeds meer vraag naar energieneutraal en levensloopbestendig wonen en duurzame oplossingen. En steeds meer vragen over zonnepanelen en de toekomst van gasvrije installaties. Alles lijkt ook steeds sneller te moeten. Snel te bereiken zijn en antwoord geven, snel langskomen voor advies of een storing, snel een offerte opstellen, materiaal bestellen, monteurs inplannen, enzovoort. En steeds meer digitaal werken: veel via internet aanvragen/regelen, en directe digitale verwerking van werkbonnen en facturen. Ook klanten willen digitaal meer kunnen regelen en inzien: van de thermostaat tot een app van het verbruik van de zonnepanelen op hun mobiel.

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement