Installatie Vakdagen Hardenberg al 25 edities bron van informatie

Geplaatst op 27 juni 2024 door Redactie

‘De branche heeft in een kwart eeuw veel veranderingen doorgemaakt’

Installatie Vakdagen beleeft dit jaar haar zilveren editie. „We zijn trots op alle thema’s die we door de jaren heen hebben kunnen behandelen voor de bezoeker en dat we een onafhankelijk beeld kunnen schetsen voor oplossingen in de gebouwde omgeving”, laat Marketing Event Manager Eline Kuijsters weten. „We gaan van de 25ste editie een feestje maken. Elke 25ste registratie maakt kans op een mooie prijs wanneer ze het event bezoeken.” Installatie Vakdagen wordt gehouden op 10, 11 en 12 september in Evenementenhal Hardenberg.

„We zijn al meer dan 25 jaar een bron van informatie voor de installatiebranche”, zegt Kuijsters, „De branche heeft in een kwart eeuw veel veranderingen doorgemaakt. Door de elektrificatie van installaties groeiden E en W steeds meer naar elkaar toe. Tijdens corona lag de focus dan weer op een gezond binnenklimaat, hoe gezond gebouwen zijn en welke ventilatie er nodig is. Dat heeft geleid tot nieuwe innovatie en kennis. Ook de energietransitie heeft gezorgd voor veel nieuwe oplossingen in de markt. Zonnepanelen en warmtepompen waren een aantal jaren geleden een luxeproduct, terwijl ze nu overal toegepast worden. Vooral hierdoor is de overlap tussen elektro en werktuigbouwkunde niet meer weg te denken.”

Energie Arena

Tijdens Installatie Vakdagen 2024 wordt voor het eerst de Energie Arena ingericht. „In Energie Arena gaan we de strijd aan met uitdagingen in de uitvoering van energietransitie”, vertelt Kuijsters. „Er liggen grote targets vanuit de overheid, maar er is ook grote vraag bij huizeneigenaren en gebouwbeheerders om hun woningen en panden energiezuiniger te maken. Hierdoor komen er steeds nieuwe oplossingen op de markt met nieuwe technieken.

„Vanzelfsprekend vormen deze nieuwigheden weer nieuwe uitdagingen op de werkvloer van de installateur. Daar willen wij met korte sessies en demonstraties kennis over delen.”

Vanzelfsprekend vormen deze nieuwigheden weer nieuwe uitdagingen op de werkvloer van de installateur. Daar willen wij met korte sessies en demonstraties kennis over delen. Of het nu gaat over netcongestie of het installeren van een warmtepomp. Alle sessies zijn praktisch en gelijk toe te passen in het dagelijkse werk.” De Energie Arena wordt niet zomaar een theater, maar er wordt op een ludieke manier vormgegeven. Kuijsters: „We gaan een heuse boksring neerzetten waar bezoekers op een laagdrempelige manier kunnen aansluiten. Kom dat zien.”


Waterstoftafel

Een leuke toevoeging naast de Energie Arena deze editie is de Waterstoftafel. Installatie Vakdagen heeft een samenwerking met DOC33; het kennis- en belevingscentrum voor circulair bouwen en verduurzaming van onder meer de gebouwde omgeving. „DOC33 verbindt kennis en praktijk op het gebied van duurzame energieoplossingen”, zegt Kuijsters. „Dit ontwikkelcentrum presenteert tijdens Installatie Vakdagen een waterstoftafel waarbij ze demonstraties geven over hoe waterstof in bestaande leidingen ingeregeld kan worden als vervanging van gas. Een heel leerzame toevoeging en een kijkje in de mogelijke toekomst voor installatiebedrijven. Wat al helemaal interessant is dat er op dit moment een project loopt waarin daadwerkelijk woningen worden omgebouwd naar waterstof. Deze opstelling is nagebouwd en te zien tijdens Installatie Vakdagen.”

Sanitair Expo

Op de beursvloer van Installatie Vakdagen wordt deze editie nieuwe aandacht gegeven aan de sanitairbranche. Sanitair Expo is een event-in-event met focus op de loodgieter. In Hal 1 vindt de bezoeker de nieuwste producten op het gebied van waterdistributie en sanitaire inrichting. „Daarnaast introduceren we de Sanitair Innovatieprijs”, aldus Kuijsters. „De nominaties worden bepaald door een vakjury. De bezoekers stemmen tijdens hun bezoek aan Sanitair Expo op de nominaties. Zo geven we een podium aan innovatieve producten op het gebied van installatiegemak en comfort.”

Exclusieve netwerkavond

„Het E & W Diner organiseren we dit jaar in samenwerking met RTC Hardenberg, Wij Techniek en Techniek Nederland”, zegt Kuijsters. „Het is een exclusieve netwerkavond voor ondernemers uit de installatiebranche. Het thema van deze avond is personeel binden, boeien en behouden. Tijdens het diner kunnen deelnemers elkaar inspireren en wordt er aandacht besteed aan succesvolle personeelsmarketing.

„Wat al helemaal interessant is dat er op dit moment een project loopt waarin daadwerkelijk woningen worden omgebouwd naar waterstof.”

Bedrijven kunnen bij elkaar in de keuken kijken en bespreken wat werkt en waar ze tegenaan lopen. Tijdens het diner wisselen de aanwezigen van tafel, zodat er zoveel mogelijk verschillende gesprekspartners zijn.” Daarnaast wordt er een bedrijf in het zonnetje gezet dat door studenten van RTC Hardenberg verkozen is als beste personeelswerver. „Een belangrijke mening, want zij zijn nota bene de toekomstige werknemers”, zegt Kuijsters. „Zo zorgen we ervoor dat studenten en onderwijs bij elkaar worden gebracht om tot oplossingen te komen. Personeel is namelijk nog steeds één van de grootste uitdagingen in de sector.” Het diner is op de eerste beursdag, op 10 september. Het is een jaarlijks terugkerend event, met ieder jaar een ander onderwerp.


Vernieuwde plattegrond

De exposanten worden bij deze editie nog beter ingedeeld op thema door de nieuwe beursplattegrond. „Hiermee willen we voor de bezoekers een efficiënt beursbezoek creëren”, aldus Kuijsters. „Op deze manier vinden bezoekers alle exposanten bij elkaar van een thema dat zij interessant vinden. Deze editie vindt de bezoeker voor het eerst het Ondernemersplein in Hal 3, waar in samenwerking met Techniek Nederland advies gegeven zal worden aan ondernemers.

„Het is een exclusieve netwerkavond voor ondernemers uit de installatiebranche. Het thema van deze avond is personeel binden, boeien en behouden.”

Hier ligt de nadruk op ondernemerszaken, veilig en gezond werken, verzekeringen en het vakpaspoort. Daarnaast hebben we alle zaken voor de installateur in één hal gecentreerd. Gereedschap, installatiemateriaal, maar ook software en apps vinden ze naast het gezellige Tool Café. In deze hal zijn we ook bezig met een initiatief speciaal voor de monteur, daarover later meer.” Op het moment van het interview is al meer dan 75 procent van alle stands geboekt. Er zullen vertrouwde gezichten zijn, maar ook nieuwe gezichten. „Er komen ook oude bekenden weer terug die vorig jaar zagen dat ze dit evenement niet wilden missen”, laat Kuijsters weten. „Dat doet ons goed. Op naar een schitterende zilveren editie.”


Installatie Vakdagen op 10,11 en 12 september bezoeken in Evenementenhal Hardenberg? Registreer je dan gratis hier.

Tekst: Carla van der Meer