Installateurs overladen met werk door aanhoudende regenval

Geplaatst op 17 januari 2023 door Redactie

Installateurs, dakdekkers en rioolservicebedrijven hebben het druk door de aanhoudende regenval van de afgelopen tijd. Daken en dakgoten worden flink op de proef gesteld en op de zwakke plekken ontstaan lekkages. Deze week gaat het vriezen en dat levert nieuwe problemen op. Water zet uit als het bevriest; een beginnend gaatje in het dak wordt bij vorst dus al snel groter en ook dat kan lekkages veroorzaken.

Zolang het regent, kunnen installateurs en dakdekkers een lekkage in veel gevallen niet meteen structureel oplossen. Een noodreparatie is vaak wel mogelijk.

Kruipruimtes en kelders onder water

Door de enorme regenval stijgt het grondwaterpeil snel. Installateurs en rioolservicebedrijven krijgen momenteel dan ook veel aanvragen om een kelder of kruipruimte leeg te pompen. Watertechnisch expert Eric van der Blom van Techniek Nederland adviseert woningeigenaren om snel in actie te komen als er water in de kelder of kruipruimte. "Blijft het water te lang staan, kan kunnen de fundering en de vloerbalken worden aangetast en kan er in de woning schimmel ontstaan."

Spoelen en sproeien met regenwater

Regen heeft ook voordelen. Sommige woningeigenaren maken daar gebruik van. Wie een regenwatertank laat installeren, beschikt altijd over voldoende water om het toilet duurzaam door te spoelen en in droge periodes de tuin te sproeien. Ook een hoger grondwaterpeil heeft een gunstige kant. Nu de zomers door klimaatverandering steeds droger worden, is het grondwaterpeil in grote delen van ons land structureel te laag.

Méér lekkages

We krijgen steeds vaker te maken met hevige en langdurige regenval. De kans op waterschade neemt daardoor toe. Van der Blom: "Het is daarom belangrijk om het dak, de dakgoot en de hemelwaterafvoer regelmatig te laten controleren. Dit kan veel overlast voorkomen en kosten besparen."

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement