Installateur van de provincie ..... Flevoland

Geplaatst op 20 februari 2020 door Redactie

Jeroen Hoksberg is elektromonteur bij installatiebedrijf Tolsma-Grisnich in Emmeloord: “Wij ontwikkelen innovatieve totaaloplossingen voor het gehele traject van inschuren, bewaren, verwerken en verpakken van agrarische producten.”

Met Tolsma-Grisnich zijn wij actief in veel verschillende markten. Zo kom ik bij nieuwe bewaarplaatsen om de ventilatie te installeren, maar ook bij bestaande die moeten worden voorzien van een nieuwe installatie. Voor het installatiewerk van onze verwerkingsmachines kom ik bij nieuwbouw en bestaande bouw, zowel nationaal als internationaal. De variatie in werkzaamheden (binnen- en buitendienst) maakt het werk hier erg afwisselend.

Ik houd mij voornamelijk bezig met de elektrische schakelingen in de ventilatie- en verwerkingsprojecten, fifty-fifty verdeeld. Heel af en toe help ik bij het installeren van mechanische projecten. En soms word ik voor storingen ingezet.

Waarom koos u voor de installatietechniek? Ik vergelijk het altijd met een IKEA kast: je start met allemaal losse onderdelen en aan het eind van de rit staat er een complete kast. Dat is eigenlijk mijn dagelijks werk, alleen dan zonder gebruiksaanwijzing. Ik kom aan in een lege, kale schuur en ga weg wanneer het een bewaring is waarin akkerbouwproducten bewaard kunnen worden middels ventilatie en koeling. Daarnaast maken de afwisseling en het contact met de klant mijn vak leuk. Boeren zijn geïnteresseerd in mijn werk. Hierdoor kun je met hen ‘op niveau’ praten en zijn zij je dankbaar wanneer een installatie weer werkt. Wanneer je wordt opgeroepen voor een storing, zijn mensen je dankbaar. Zij hebben het hele jaar goed voor hun product op het land gezorgd en dan is de bewaring het sluitstuk; die moet dus goed functioneren zodat het product goed afgeleverd kan worden.

De overheid wil dat we gasloos worden: hoe denkt u erover? Ik denk dat het haalbaar is, we moeten echter nog wel even geduld hebben. Bij nieuwbouw is het mogelijk volledig gasloos te bouwen. Wanneer bij bestaande bouw echter moet worden verbouwd tot volledig gasloos zijn hiervoor veel investeringen nodig, wat niet iedereen kan bekostigen. Wanneer alles elektrisch wordt zal het energienet ook moeten worden aangepast, aangezien het net het nu al bijna niet aankan. Daarnaast moet men gestimuleerd worden om over te stappen op duurzame energie. Op dit moment is dit voor niet iedereen betaalbaar.

Waar bent u op dit moment mee bezig? Voor een klant bouw ik een oude ventilatie-installatie om naar een nieuwe met de nieuwste technieken. Hierdoor wordt de bewaring energiezuiniger, efficiënter en is er meer luchtopbrengst met hetzelfde stroomverbruik.
Sluiten de opleidingen goed aan bij de praktijk? Ja en nee. De basis leer je op school, maar het échte vak pas in de praktijk. Omdat je in de installatiewereld in veel verschillende branches kunt werken is het onmogelijk om dit in één opleiding aan te bieden. Op school leer je voornamelijk de denkwijzen, algemene oplossingen en de manier van werken.

Er zijn de laatste tien jaar veel veranderingen geweest in het vak van installateur. Met de komst van de PLC’s is installeren een stuk eenvoudiger geworden. De basis is onveranderd gebleven, maar de vernieuwde componenten maken installeren ten opzichte van vroeger anders.

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement