Installateur uit de provincie Zuid-Holland

Geplaatst op 12 juni 2023 door Redactie

In de juniuitgave van Installatie Totaal is Gerard de Wit, directeur/eigenaar van GW Installaties aan het woord. „Wij zijn een klein loodgietersbedrijf in Alphen aan den Rijn en omstreken. Wij voeren werkzaamheden uit zoals onder andere het installeren en onderhouden van nieuwe/bestaande cv-ketels, leidingwerk voor water en gas, (ingefreesde) vloerverwarmingen en ander loodgieterswerk. Onze werkzaamheden zijn enorm veelzijdig en afwisselend. Met ons gezellige team komen we met veel plezier bij de klanten over de vloer.”

Heeft u een familiebedrijf en zo ja, wat is de kracht van een familiebedrijf? „Gedeeltelijk wel. En anders voelt het vaak wel als familie. De kracht van dit bedrijf is vooral dat we goed kunnen samenwerken en met elkaar kunnen lezen en schrijven.”

Waarom heeft u gekozen voor installatietechniek? „Vooral omdat de interesse er is. Ik heb dit werk vroeger altijd al gedaan en het blijft zo afwisselend wat je iedere dag tegenkomt. Het mooie van dit werk is dat je altijd mensen tevreden kunt maken met mooie en nieuwe oplossingen voor hun problemen op het gebied van gas en water.”

Wat zijn de kenmerken van een goede installateur? „Hij heeft de kennis en weet vooral waar hij het over heeft. Niets is eigenlijk onmogelijk, alleen moet het wel bedacht worden. Creatief zijn is ook wel een pré.”

Kiest u in de huidige economie voor specialisatie of verbreding van uw dienstenpakket? „Eigenlijk gaan wij altijd voor beide. Specialisatie is wel verplicht op dit moment als je bijvoorbeeld met cv-ketels wilt blijven werken, waar wij dus zeker wel voor kiezen. Maar ons dienstenpakket is en blijft breed. Het is een kwestie van kijken om welke situatie of welk project het draait.”

Duurzame installaties spelen een steeds grotere rol. De ontwikkelingen gaan hard. Hoe houdt u uw kennis up-to-date? „Bijleren via cursussen en examens doen. Dit kan vaak vanuit organisaties of producenten. Ons personeel is ook altijd gemotiveerd om bij te leren, dus we zijn hier vaak mee bezig.”

Welke trends komt u tegen in de installatietechniek? „Op het moment horen we veel over warmtepompen en vloerverwarming of mensen die (vooral in aangekochte woningen) geen gasaansluiting meer willen.”

Het verlagen van de stookkosten is een hot item. Hoe pakt u dit aan? „Wij kunnen kijken of een andere cv-ketel/installatie een optie is. Helaas blijven de prijzen van de energieleveranciers hoog en die prijzen kunnen wij niet veranderen. Er zijn wel mogelijkheden om de kosten wat te drukken, maar dit is echt per gebruiker weer uitzoeken hoe dit het beste opgelost kan worden.”

Merkt u dat de vraag naar warmtepompen en zonnepanelen stijgt? „Jazeker, deze vraag krijgen wij erg vaak.”

Hoe ziet u de ontwikkeling van de energieprijzen in combinatie met de energietransitie voor 2023? „We zien dat als goede ontwikkelingen.”

Is het vak de laatste tien jaar veel veranderd? „Ik denk dat het vak sowieso altijd blijft veranderen. Loodgieterswerk is grotendeels echt vraag en aanbod. Zoals nu warmtepompen en vloerverwarmingen een hot item zijn, was dat jaren geleden een cv-ketel in plaats van een houtkachel.”

Heeft u genoeg personeel of is er bij u ook een schreeuwend gebrek aan goed opgeleide vakmensen?
„Wij hebben een gezond personeelsbestand, maar er is wel echt een gebrek aan vakmensen. Vacatures kunnen lange tijd openstaan. Dit komt hoogstwaarschijnlijk ook omdat er veel nieuwe cursussen/regels hangen aan het werk door de huidige wetgeving.”

Wat heeft installatietechniek jongeren te bieden? „Het is enorm leuk om met je handen bezig te zijn, oplossingen te bedenken voor technische problemen en vaak zelfs iets nieuws uit je handen te laten komen. Het geeft enorm veel voldoening om installatietechniek uit te voeren.”

Hoe kan de techniek interessant gemaakt worden voor jongeren? „Waarschijnlijk in deze tijd door de juiste campagnes en cookies te gebruiken, door campagnes via Instagram of TikTok, aangezien daar veel toekomst in zit. Ook door BN’ers mee te laten lopen in het werkveld en dit uitzenden als nieuw tof programma. Ik denk dat sommige jongeren er niet eens bij stilstaan dat er water uit een kraan komt, omdat iemand dit eigenhandig zo heeft gemaakt.”

GW Installaties
Alphen aan den Rijn
T +#1(0)172 - 78 56 85
info@gwinstallatie-alphen.nl
www.gwinstallatie-alphen.nl

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement