Installateur uit de provincie Zeeland

Geplaatst op 13 februari 2023 door Redactie

In de februari-uitgave van Installatie Totaal is Jeanneke Schutte-Niewenhuijse van ITN Groep uit het Zeeuwse Nieuwdorp aan het woord. „ITN is een totaalinstallateur voor nieuwbouw- en renovatiewerkzaamheden van woningen, bedrijfsgebouwen en industriële en agrarische bedrijven. Daarnaast hebben we een serviceafdeling voor onderhoud, storingen en klussen.”

Wat is de kracht van een familiebedrijf? „Samen met mijn vader, moeder en 4 broers runnen we het familiebedrijf ITN Groep. ITN Groep is 25 jaar geleden opgericht door mijn ouders en ik vind het ontzettend fijn om met mijn ouders en broers te mogen werken. Je weet wat je aan elkaar hebt en ook het bedrijf is voor ons allemaal erg belangrijk. Het is onze passie. ITN Groep hoort bij onze familie. Daarnaast vinden we onze medewerkers ontzettend belangrijk. Daar kunnen we niet zonder. Zij moeten het voor ons waarmaken. We proberen dan ook met alle medewerkers een goede band op te bouwen en erg laagdrempelig te zijn. Korte lijntjes en informeel daar houden wij van.”

Waarom heeft u gekozen voor installatietechniek? „Toen mijn ouders het bedrijf oprichtte, zat ik nog op de basisschool. Alle kinderen hielpen eigenlijk mee in het bedrijf. Ik ben zelf begonnen met schoonmaakwerkzaamheden en later op de middelbare school hielp ik mee op de administratie. Vervolgens heb ik gekozen voor de opleiding Social Work Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Na het behalen van mijn diploma kon ik toch geen afscheid nemen van het bedrijf en ben ik er altijd blijven werken.”

Wat zijn de kenmerken van een goede installateur? „Een goede installateur kan kwaliteit garanderen door medewerkers met de juiste diploma’s en/of kennis in dienst te hebben. Omdat de techniek niet stil staat is het erg belangrijk om vooruit te lopen en mee te gaan met de nieuwe ontwikkelingen en medewerkers bij te scholen. Daarnaast zijn certificeringen erg belangrijk, zoals VCA, ISO9001, BRL100 STEK, BRL6000-21 warmtepompen, BRL6000-25 gas. Daarnaast zijn betrouwbare installateurs aangesloten bij een brancheorganisatie, zoals bij ons Techniek Nederland.”

Kiest u in de huidige economie voor specialisatie of verbreding van uw dienstenpakket? „Wij zijn totaalinstallateur en bieden veel diensten aan. Door het aannemen van een aantal vakkanjers was het voor ons mogelijk om laatst nog een aircoafdeling op te richten, maar we doen zeker niet alles. We zijn gespecialiseerd in domotica en agrotechniek. Door de overname van Gerrit de Jonge Techniek uit Goes kunnen we nu ook steeds meer de beveiliging in eigen beheer doen.”

Duurzame installaties spelen een steeds grotere rol. Heeft u de kennis in huis of anders hoe blijft u up-to-date? „Omdat duurzaamheid op dit moment hot item is vinden wij het erg belangrijk om hierin mee te denken. We hebben de kennis zeker in huis om onze klanten goed te bedienen, maar een uitdaging blijft het wel, omdat het personeel en de materialen schaars zijn en de aanvragen voor warmtepompen en zonnepanelen zijn enorm.”

Welke trends komt u tegen in de installatietechniek? „De energietransitie is op dit moment de belangrijkste trend. Duurzaam wonen en leven. Daarnaast is het investeren in personeel erg belangrijk in de installatiebranche om het personeelsverloop zo laag mogelijk te houden.”

Het verlagen van de stookkosten is een hot item. Hoe pakt u dit aan? „We merken dat sommige klanten echt in paniek zijn door de enorme gasprijzen. We proberen mee te denken met de klant door de woning te verduurzamen, maar een oplossing op korte termijn is vaak niet mogelijk in verband met de levertijd van materialen. Daarnaast is het belangrijk om eerlijk te zijn naar een klant, omdat soms eerst andere stappen nodig zijn, zoals bijvoorbeeld het isoleren van een woning.”

Merkt u dat de vraag naar warmtepompen en zonnepanelen stijgt nu de energieprijzen hoger worden? „De aanvragen zijn enorm gestegen. Ik denk zelfs verviervoudigd. Een opname ter plaatste is eigenlijk niet meer bij alle klanten mogelijk. We werken nu veel met checklists, waarbij de klant al wat voorwerk moet doen.”

Hoe ziet u de ontwikkeling van de energieprijzen in combinatie met de energietransitie voor 2023? „Ik denk dat er steeds meer mensen starten met het verduurzamen van de woning. Eigenlijk zien we dat nu al terug in de aanvragen, maar er is toch ook echt nog een grote groep mensen die deze kosten niet kunnen betalen.”

Hoe kan de installateur de particulier het beste adviseren om de stookkosten beheersbaar te houden? „Sommige mensen hebben een hele oude ketel, maar het vervangen van de cv-ketel kan al veel kosten besparen. In de toekomst kan hier een hybride warmtepomp op aangesloten worden, zodat je niet alle kosten in één keer hebt. Zo kunnen ze stap voor stap naar de verduurzaming van hun woning.”

Is het vak de laatste tien jaar veel veranderd? „De techniek is de laatste tien jaar ontzettend snel veranderd. De techniek kan niet meer zonder ICT en worden steeds meer in elkaar verweven. Denk hierbij aan de gebouwautomatisering maar ook alle maatregelen wat betreft duurzaamheid. Een onderhoudsmonteur van een gasketel bijvoorbeeld, moet nu opeens verstand hebben van warmtepompen.”

Heeft u genoeg personeel of is er bij u ook een schreeuwend gebrek aan goed opgeleide vakmensen? „Op dit moment hebben we al geruime tijdgebrek aan ervaren vakmensen. De instroom en zij-instroom gaat goed, maar we missen de ervaren vakmensen die nodig zijn om deze mensen goed op te leiden.”

Wat heeft installatietechniek jongeren te bieden? „Op dit moment is er een groot tekort aan technisch personeel. De techniek is de toekomst en ook de techniek zelf wordt gewoon steeds mooier. Wanneer iemand kiest voor techniek dan is de keuze aan werkgevers enorm voor deze jongeren en is het vinden van een baan eenvoudig. Daarnaast is techniek ontzettend breed.”

Hoe kan de techniek interessant gemaakt worden voor jongeren? „Wij proberen kinderen al vanaf de basisschool kennis te laten maken met techniek. Dit doen we door gastlessen te geven en kinderen techniek werkstukjes te laten maken. We zijn als bedrijf lid van de Vrienden van Elektro en Installatietechniek Zeeland en samen met andere bedrijven en scholen proberen we jongeren enthousiast te krijgen voor de techniek, bijvoorbeeld door op open dagen te staan en evenementen te organiseren.”

Welke vakbeurs vindt u het interessantste om te bezoeken? „Ik ben eigenlijk nog nooit naar een vakbeurs geweest, maar medewerkers van ons gingen vroeger altijd naar de vakbeurs in Utrecht voor de elektrotechniek, maar volgens mij bestaat deze niet meer.”

Is uw kijk op vakbeurzen de afgelopen twee jaar veranderd? „Eigenlijk is er zo weinig tijd dat we niet meer naar vakbeurzen gaan.”

Tekst: Carla van der Meer

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement