Installatiebedrijf uit de provincie Utrecht

Geplaatst op 23 oktober 2020 door Redactie

De afgelopen maanden is er veel veranderd door het coronavirus. Welke invloed heeft deze ‘nieuwe tijd’ op de werkzaamheden van de installateur? Willem Smit, directeur van Smit Installatietechniek, franchisenemer van Baderie en InstalCenter uit Utrecht vertelt. „De coronacrisis heeft met name invloed op het inplannen van de servicewerkzaamheden in samenspraak met de klant. Hiervoor gebruiken we de richtlijnen die Techniek Nederland adviseert. De hoeveelheid werk en de lopende werken, met name projecten, lopen onverminderd door. De orderportefeuille is goed gevuld.”

„Eerst was het voor iedereen even spannend en onwennig, zowel voor de klanten als ook voor de monteurs die bij de klanten hun werk moesten doen. Maar inmiddels treedt er wat gewenning op en zijn de scherpe randjes daar wel vanaf”, geeft Smit aan. „Belangrijk is nu om de maatregelen, afstand houden en desinfecteren van de handen en gereedschappen, bij iedereen onder de aandacht te houden.

Is er al een ‘nieuw nu’ ontstaan? „Het ‘nieuwe nu’ is hopelijk toch van tijdelijke aard. Het went wel maar het zou fijn zijn als iedereen weer lekker aan het werk kan zonder extra maatregelen.”

Hoe kijkt u tegen de toekomst van de installatiebranche aan? „Ik denk dat die toekomst er rooskleurig uitziet. Met name door de nieuwe ontwikkelingen als warmtepompen, airconditioning en domoticasystemen wordt het aandeel installaties in bouwwerken steeds groter. Het probleem zal zitten in voldoende goed opgeleide monteurs.”

Wat is de ontwikkeling van de warmtepomp? „De ontwikkeling van de warmtepomp gaat steeds verder, niet alleen voor nieuwbouw maar ook bij uitgebreide renovatieprojecten komt deze, al dan niet als hybride variant steeds meer in beeld.”

Wat vindt u van het stikstofverhaal? Heeft dit invloed op uw bedrijf/werkzaamheden? „Het stikstofverhaal is volgens mij een papieren probleem. Door de wetgeving iets anders te formuleren, kan er weer meer gebouwd worden. Wij hebben er zelf nog geen last van ondervonden in die zin dat er projecten zijn uitgesteld of zijn gecanceld.”

Hoe speelt u in op gasloos? „Wij gaan ons steeds meer richten op de warmtepomptechniek. Als bedrijf zijn wij bezig met het behalen van de BRL100 zodat wij straks zelf installaties met koelmiddel mogen installeren. Daarnaast is er in specifieke gevallen ook aandacht voor elektrisch verwarmen.”

Waarom heeft u voor de installatiebranche gekozen? „Ik heb het bedrijf van mijn ouders overgenomen. Het bedrijf is in 1946 opgericht door mijn opa. Na eerst een opleiding richting bouwkunde te hebben afgerond, heb ik er daarna voor gekozen om het installatievak in de gaan.”

Zijn er genoeg jongeren die voor de installatietechniek kiezen? „Nee, ik denk dat er meer jongeren voor dit mooie en veelzijdige vak zouden moeten kiezen.”

Hoe kan de techniek interessant gemaakt worden voor jongeren? „Met name door het uitleggen en laten zien van nieuwe technieken en gereedschappen op scholen en studiekeuzemomenten zouden er meer jongeren geïnteresseerd kunnen raken.”

Zijn er in de buurt opleidingen voor deze jongeren? „Ja, in de regio Utrecht zijn er verschillende vakopleidingen waar de jongeren terecht kunnen.”

Zijn er in Utrecht meer opleidingen dan elders in het land? „Utrecht ligt vrij centraal dus de leerlingen kunnen ook nog uitwijken naar Nieuwegein, Amersfoort of Gouda.”

Welke vakbeurzen bezocht u? Denkt u dat u weer vakbeurzen gaat bezoeken als het weer kan?
„De laatste vakbeurs was de VSK in Utrecht, daarnaast bezoek ik soms specifieke sanitairbeurzen voor showroomhouders die dan door een samenwerking van verschillende leveranciers georganiseerd worden.”

Wat zouden de vakbeurzen kunnen doen om de beurs in deze tijd aantrekkelijk en veilig te maken?
„Ik denk dat de beurzen daar zelf hard aan werken door beperking van bezoekersaantallen, aanpassing van de routing en soms ruimere openingstijden waardoor de drukte beter verspreid wordt.”

Hoe denkt u dat de vakbeurzen er in de toekomst uit gaan zien? „Ik hoop dat we eens weer van het Coronavirus verlost zullen zijn, waardoor de beurzen weer als vanouds gehouden kunnen worden. Daarnaast zal er nog meer digitaal plaatsvinden. Toch is een beurs ook een belangrijke ontmoetingsplaats voor diverse zakelijke contacten waarbij een persoonlijk gesprek kan plaatsvinden.”

Wat is de meerwaarde van vakbeurzen voor uw bedrijfsvoering? „De vakbeurzen gebruik ik voor de persoonlijke contacten met leveranciers, meestal zijn de nieuwe producten al via de vakmedia onder de aandacht gebracht.”

InstalCenter / Baderie Smit
Savannahweg 3-5
3542 AW Utrecht
T+31(0)30 - 241 22 22

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement